Δ. Γεωργιάδης: Οι οικονομολόγοι οφείλουμε να αναδείξουμε τους κινδύνους

Ο ρόλος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και των οικονομολόγων γενικότερα είναι να σκεφτούν μακροπρόθεσμα και να αναδείξουν τους κινδύνους που διαβλέπουν, τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης.

Χαιρετίζοντας το διαδικτυακό «Nicosia Economic Congress», εξήγησε ότι παρόλο που η επιχειρηματική κοινότητα και οι τεχνοκράτες είναι σε καλύτερη θέση να διαχειριστούν εμπράκτως την κατάσταση, εντούτοις οι οικονομολόγοι καλούνται να αναδείξουν τους κινδύνους.

«Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι θα πρέπει να προσέξουμε να μην φορτωθούμε με υπερβολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, έτσι ώστε να μην είναι βιώσιμοι αυτοί οι δύο τομείς», είπε σχετικά.

Προσοχή θα πρέπει να επιδειχθεί και στο ζήτημα των πολιτογραφήσεων, το οποίο συνδέεται άμεσα με την αγορά ακινήτων, με τον κ. Γεωργιάδη να σημειώνει ότι η επένδυση σε αυτόν τον τομέα μπορεί να δημιουργήσει παράπλευρες απώλειες σε τομείς, όπως ο τουρισμός.

Ας δούμε τις παραδοχές
Φέροντας ως παράδειγμα την αναμενόμενη μείωση των αφίξεων φέτος κατά 70% λόγω της μη ικανοποιητικού αριθμού πτήσεων από τις κύριες τουριστικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, επεσήμανε ότι θα πρέπει να ενσκήψουμε στις παραδοχές, διερωτώμενος κατά πόσο τελικά θα πρέπει να προστεθούν πτήσεις από αυτούς ή από άλλους προορισμούς.

Αλλάζουμε για να πετύχουμε μακροπρόθεσμα
Ταυτόχρονα, αναλύοντας τις παθογένειες του κράτους, ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ανέφερε ότι κανένας σοβαρός επενδυτής που εκπροσωπεί πολυεθνικές εταιρείες δεν θα επενδύσει ή θα αποφύγει να επενδύσει σε χώρες με γραφειοκρατία και υπερβολικά αργό σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

«Πρέπει να αλλάξουμε για να πετύχουμε μακροπρόθεσμα αντί να προστατεύουμε τους εαυτούς μας μεσοπρόθεσμα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων