anner-cyta-vodafone

Άρχισε η συζήτηση των κανονισμών για πολιτογράφηση ξένων επενδυτών

InBusinessNews  29/06/2020 17:24
Άρχισε η συζήτηση των κανονισμών για πολιτογράφηση ξένων επενδυτών

Άρχισε η συζήτηση των κανονισμών για πολιτογράφηση ξένων επενδυτών

InBusinessNews  29/06/2020 17:24
Ξεκίνησε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών η συζήτηση των κανονισμών αναφορικά με την πολιτογράφηση αλλοδαπών επενδυτών, οι οποίοι στοχεύουν σε εισαγωγή προνοιών, που θα ενισχύσουν τη φερεγγυότητα του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος. 

RELATED ARTICLESΚατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, παρουσίασε στα μέλη τις κυριότερες αλλαγές, που θα επέλθουν στις διαδικασίες πολιτογράφησης ξένων επενδυτών μέσω των κανονισμών και των δύο σχετικών νομοσχεδίων, που έχουν κατατεθεί μαζί με τους κανονισμούς.

Οι κανονισμοί θα ρυθμίζουν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στους παρόχους υπηρεσιών που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, περιλαμβανόμενων των υποχρεώσεων τους, καθώς και τυχόν κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων.

Όπως σημειώνεται, το νομοσχέδιο στοχεύει επίσης στη ρύθμιση των διατάξεων που αφορούν στην αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας από πρόσωπα που την έλαβαν μέσω του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος.

Επίσης, επεκτείνονται οι προϋποθέσεις αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας, καθώς εισάγεται η δυνατότητα αποστέρησης για τις περιπτώσεις που πολιτογραφημένο πρόσωπο εντός 10 ετών από την ημερομηνία πολιτογράφησης παρουσιάζει ένα από τα ακόλουθα: (α) καταδικάστηκε στη Δημοκρατία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα σε φυλάκιση για σοβαρό ποινικό αδίκημα, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης 5 ετών, (β) καταζητείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τη EUROPOL ή σε διεθνές επίπεδο από την INTERPOL για σοβαρό ποινικό αδίκημα, (γ) δεν συμμορφώνεται διαρκώς με τα κριτήρια και επιπρόσθετες προϋποθέσεις που προνοούνται στους περί τιμητικής πολιτογράφησης για λόγους δημοσίου συμφέροντος και πολιτογράφησης αλλοδαπών επενδυτών κανονισμούς του 2020, (δ) του έχει επιβληθεί καθεστώς κυρώσεων.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι οι κανονισμοί αυτοί «ενισχύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αξιοπιστία του επενδυτικού προγράμματος και οι σημαντικότερες από τις πρόνοιες των συγκεκριμένων κανονισμών αφορούν κατά κύριο λόγο τη διασύνδεση του προγράμματος με το νόμο για το ξέπλυμα  βρόμικου χρήματος, όπως και την εισαγωγή σωρείας ασφαλιστικών δικλείδων, τόσο όσον αφορά τους παρόχους υπηρεσιών, αλλά και όσον αφορά τους ίδιους τους επενδυτές».

Όπως σημείωσε κατά κύριο λόγο έχουν εγκύψει στα θέματα ελέγχου και προγράμματος, θέλοντας να αποσείσουν από την Κυπριακή Δημοκρατία τα όσα ακούστηκαν κατά καιρούς αναφορικά στην αξιοπιστία του συγκεκριμένου προγράμματος.

«Από τούδε και στο εξής ο έλεγχος για κάποιο που αιτείται πολιτογράφηση στη Δημοκρατία δεν ξεκινά από τη στιγμή της κατάθεσης της αίτησης στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά από την ώρα που επιλέγει τον πάροχο υπηρεσιών. Δημιουργείται μητρώο παρόχων. Οι συγκεκριμένοι, που θα έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στο μητρώο, θα εγγράφονται μόνο για ένα χρόνο και στη συνέχεια θα πρέπει ο πάροχος να ανανεώνει αυτή την άδεια, οπότε μεγιστοποιείται ο έλεγχος και βεβαίως ο πάροχος είναι πλέον υπεύθυνος εάν καθ’  οιονδήποτε τρόπο υπάρχει πρόβλημα στην συγκεκριμένη αίτηση του πελάτη του», ανέφερε.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως ιδρύεται ακόμα μια τριμελής επιτροπή στο ΥΠΕΣ, η οποία δεν θα εξετάζει την προσαρμογή με τη νομοθεσία του επενδυτή, πριν από την αίτηση, αλλά και σε βάθος δεκαετίας μετά την ενδεχόμενη απόκτηση πολιτογράφησης, θέλοντας να σταλεί ξεκάθαρα το μήνυμα ότι και όσοι αποκτούν την κυπριακή υπηκοότητα θα πρέπει να πειθαρχούν στους νόμους της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε πως «είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πλέον το πρόγραμμα δεν είναι θεματικό με την έννοια των επενδύσεων», για να σημειώσει ότι «δεν κατευθύνονται μόνο στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά δίνονται δυνατότητες, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα μας, είναι μια χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό, στις υπηρεσίες».

«Δίνουμε τη δυνατότητα οι επενδύσεις να κατευθυνθούν και προς αυτές τις επενδύσεις και βεβαίως είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι πρόσθετα από τις επενδύσεις των 2 εκ., αλλά και την απόκτηση κατοικίας μισού εκατομμυρίου, την οποία θα πρέπει να διατηρεί εφ όρου ζωής ο επενδυτής υποχρεούται να καταβάλει ένα πρόσθετο πόσο 150.000, 75 χιλιάδες από τις οποίες μπορούν να πάνε στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης και άλλες 75 χιλιάδες στο Ίδρυμα Καινοτομίας και Έρευνας, ακριβώς για να τονώσουμε τους συγκεκριμένους τομείς», είπε ο κ. Νουρής.

Στο μεταξύ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της έμμεσης χρηματοδότησης του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, λέγοντας ότι έχουν γίνει σχεδιασμοί «ώστε εάν κατ’ ελάχιστον έχουμε ένα ρυθμό 200 πολιτογραφήσεων κατ’ έτος και μόνο τότε σε αυτή την περίπτωση ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης θα λαμβάνει 18 εκατομμύρια κατ’ έτος».

Είπε ότι έχει ήδη συζητηθεί με τον Οργανισμό να επενδυθούν στο πρόγραμμα προσιτής κατοικίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα απόκτησης στέγης σε δικαιούχους, αλλά και για να βοηθηθούν με αυτό τον τρόπο στη μείωση των ενοικίων.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας