Μάριος Θεοδώρου: Έτσι κτίζουμε τις ευκαιρίες

Κάποιος θα χαρακτήριζε παράτολμο τον Μάριο Θεοδώρου, διευθύνοντα σύμβουλο του αρχιτεκτονικού γραφείου DBSL. Ο ίδιος, ωστόσο, θεωρούσε ανέκαθεν ότι μέσα από μια κρίση γεννιούνται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες, τις οποίες πρέπει να διακρίνεις, να αρπάξεις και να κτίσεις σ’ αυτές. Δια του λόγου το αληθές παραπέμπει στο αποτέλεσμα της εταιρείας του, που τον έχει δικαιώσει, κρίνοντας από την επιτυχή πορεία που ακολουθεί από το 2014, που δημιουργήθηκε, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Κάποτε το 2014…
Αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα τη διετία 2013 -2014, ο κ. Θεοδώρου κάνει λόγο για κοινωνικό λήθαργο. Σημειώνει, μάλιστα, με έμφαση ότι οι έντονοι ρυθμοί της σύγχρονης κοινωνίας μας οδηγούσαν στο να βάζουμε τη ζωή μας στον… αυτόματο πιλότο και να ζούμε παθητικά, αφήνοντας τις στιγμές να περνούν χωρίς ουσιαστικές δράσεις. Εδώ, έλαβε και τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής του: «Θέλοντας να πάω κόντρα στην αδράνεια, σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ήρθα αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής μου, τη δημιουργία της DBSL. Γεμάτος αισιοδοξία και ζωτικότητα, με σύμμαχο τον ζήλο, την υπομονή και την επιμονή στόχευσα στην πραγματοποίηση του ονείρου μου». Χρειάστηκε, όμως, να βγει από τη ζώνη της άνεσής του, να πάρει το ρίσκο που χρειαζόταν για ένα τέτοιο εγχείρημα και να βάλει μπρος, έχοντας πάντα το βλέμμα του στραμμένο προς την αισιόδοξη όψη των καταστάσεων.

Έτσι, χάρη σ’ αυτό τον τρόπο προσέγγισης που έχει ενστερνιστεί, καταφέρνει να σημειώνει τεράστια άλματα με αποτελεσματικότητα, ενώ υπερπηδά πολύ πιο εύκολα τα εμπόδια που προκύπτουν στη διαδρομή προς την κορυφή.
 
Δεν ήταν ρόδινος ο δρόμος
Σ’ αυτό το σημείο αναφέρεται στις δυσκολίες, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αρχικά με την απόφασή του κι έπειτα με τη δημιουργία της εταιρείας, σημειώνοντας ότι ο δρόμος σαφώς και δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, γεγονός που ταυτόχρονα αποτελούσε τεράστια πρόκληση για τον ίδιο. Σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης σίγουρα τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα, ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα, του οποίου μειώθηκε αισθητά ο κύκλος εργασιών. Ας μην ξεχνάμε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς τότε, πέρα από την ανεργία, ήταν η δύσκολη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και η έλλειψη ρευστότητας. Ωστόσο, σε ένα τέτοιο περιβάλλον κατάφερε όχι μόνο να δημιουργήσει τον όμιλο, αλλά και να τον καθιερώσει ως ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Κύπρου, δίδοντας την ευκαιρία και τα κλειδιά σε νέους αρχιτέκτονες, μηχανικούς και επιστήμονες να αποκτήσουν επαγγελματική στέγη, να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν ψηλά, στοχεύοντας στην επιτυχία.
 
Οι άνθρωποι κάνουν την DBSL
Ο Μάριος Θεοδώρου μιλάει με περηφάνια για την ομάδα της DBSL, την οποία, όπως τονίζει, κατάφερε να στελεχώσει με αφοσίωση και σωστή στρατηγική: «Η ομάδα μου καθημερινά εργάζεται με ζήλο για να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα και να κρατήσει ψηλά τα ηνία στον χώρο του αρχιτεκτονικού και κατασκευαστικού ανταγωνισμού». Ο ίδιος, μάλιστα, θεωρεί ότι, αυτό που κάνει τον όμιλο να ξεχωρίζει είναι ότι δίνει την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να αποκτήσουν εμπειρία και ανέλιξη στον επαγγελματικό τους τομέα.

Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας ήταν και είναι να παρέχει ένα ευρύ φάσμα λύσεων: «Αυτό καταφέραμε να πετύχουμε, καθώς οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πελάτες μας αρχίζουν με τον απλό σχεδιασμό από ταλαντούχους αρχιτέκτονες και εμπλουτίζονται με διακοσμητικές προτάσεις από διακοσμητές που απαρτίζουν την ομάδα. Τον τελευταίο χρόνο, μάλιστα, έχουμε εντάξει στο δυναμικό μας λύσεις φωτισμού, ενώ σε περίπτωση υφιστάμενης κατοικίας, προτείνουμε ανακαίνιση και επέκταση». Πέρα απ’ αυτά, ο κ. Θεοδώρου σημειώνει ότι ο όμιλος, θέλοντας να ανταποκριθεί στις οικονομικές δυνατότητες της εποχής, έχει γεννήσει μια νέα εταιρεία, την DBSL PreFabricated Houses, η οποία εξειδικεύεται στον τομέα των προκατασκευασμένων κατοικιών. Όπως εξηγεί, χωρίς να υστερεί στην ποιότητα κατασκευής και παρέχοντας πλήρως όλες τις απαιτούμενες ενεργειακές ιδιότητες, δίνει την οικονομική ευκαιρία σε όλους τους νέους να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

Το όραμα που ενέπνευσε
«Στόχος μου ανέκαθεν ήταν να εξελίσσομαι ως άνθρωπος και ως επιχειρηματίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάριος Θεοδώρου και προσθέτει ότι αφού συνέθεσε ένα όραμα, ενέπνευσε όλα τα μέλη του ομίλου της DBSL να ευθυγραμμιστούν με αυτό και κατάφερε να είναι ο πρωταγωνιστής της υλοποίησής του. Επομένως, πρωταρχικό του μέλημα για το αύριο αποτελεί η συνέχιση της προσπάθειας για ανάπτυξη και εξέλιξη της εταιρείας, ώστε να παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και ποιοτικών λύσεων, ανταποκρινόμενων στις ανάγκες, τις απαιτήσεις και στις προσδοκίες ακόμη και των πιο απαιτητικών πελατών.
 
Συνεχώς σε εγρήγορση
Δίδοντας τη σημερινή εικόνα της DBSL, ο ιδρυτής της σημειώνει ότι βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση, προτείνοντας καινοτόμες ιδέες για οικονομικές και εργονομικές λύσεις στους πελάτες της στους τομείς του σχεδιασμού και της κατασκευής. Σύμφωνα με τον ίδιο, με προσωπικό που αριθμεί πέραν των 50 νέων και ταλαντούχων αρχιτεκτόνων και μηχανικών, ο όμιλος προσφέρει υψηλής αισθητικής και ποιότητας υπηρεσίες, στοχεύοντας στην κάλυψη των γούστων και των αναγκών ακόμη και των πιο απαιτητικών πελατών. Διευκρινίζει δε πως η χρήση υλικών τελευταίας τεχνολογίας, σε όλα τα επίπεδα της κατασκευής, αποτελεί βασική παράμετρο για την εταιρεία και το τελικό αποτέλεσμα, με σεβασμό προς τους πελάτες της.
 
Δράση κόντρα στον covid-19
Κάνοντας τον δικό του απολογισμό για φέτος, θεωρεί ότι η εταιρεία βρίσκεται στα μέσα άλλης μιας προσοδοφόρας χρονιάς, παρά το γεγονός ότι ο κορωνοϊός έχει επιφέρει αρκετές αναταράξεις σε όλους σχεδόν τομείς. Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τις επιπτώσεις του covid-19, ο κ. Θεοδώρου τονίζει ότι συνειδητοποίησε έγκαιρα τη ρευστότητα της κατάστασης, γι’ αυτό και έδρασε προληπτικά, καταφέρνοντας να θωρακίσει την εταιρεία του έναντι των οποιωνδήποτε συνεπειών. «Αισιόδοξος και έμπειρος πια θεωρώ ότι η επιχείρησή μου είναι επαρκώς προετοιμασμένη, για να αντιμετωπίσει την απρόβλεπτη και ξαφνική κρίση που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός, αποτρέποντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη μείωση του κύκλου εργασιών της».
 
Επενδύοντας στην οικογένεια
Ο Μάριος Θεοδώρου παραδέχεται πως αγωνίζεται να εξισορροπήσει την προσωπική ζωή με τη δουλειά του, γεγονός που τον έχει κάνει να συνειδητοποιήσει ότι η οικογενειακή ευτυχία είναι εξίσου σημαντική με την προσωπική δόξα. Αναφέρει ότι δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς τα παιδιά του, για τα οποία είναι πολύ περήφανος. Προσθέτει πως, όσο του το επιτρέπει ο φόρτος εργασίας, τους αφιερώνει χρόνο κάνοντας πράγματα μαζί τους που τους ευχαριστούν: «Είμαι δίπλα τους και στηρίζω το δικαίωμά τους να ανοίξουν τα φτερά τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με ό,τι αυτά επιλέξουν, γιατί συμμερίζομαι την άποψη ότι σ’ αυτή την κοινωνία χρειάζονται άνθρωποι ελεύθεροι με αξίες, ισορροπημένοι και αυτάρκεις. Όσον αφορά τον ελεύθερό του χρόνο, που είναι πολύ περιορισμένος, προσπαθεί όσο γίνεται να τον αξιοποιεί σωστά, κάνοντας πράγματα που τον χαλαρώνουν και του δίνουν ενέργεια, για να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα. Μεταξύ αυτών η γυμναστική, η ποδηλασία, οι ταινίες, η ενημέρωση περί κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών θεμάτων και οι συναντήσεις με θετικούς και δημιουργικούς ανθρώπους.
 
Η φιλοσοφία της ηγεσίας
Αυτό που ο κόσμος δεν γνωρίζει για μένα, λέει ο Μάριος, «είναι η φιλοσοφία μου για το πώς μπορεί να οδεύσει κάποιος προς την επιτυχία. Θεωρώ ότι η ηγεσία δεν έχει να κάνει με την ανωτερότητα, την εξουσία ή τον έλεγχο, αλλά αντίθετα με τη δύναμη να εμπνέεις, να οδηγείς και να υπηρετείς. Αν ένας ηγέτης δεν καταφέρει να εμπιστευτεί τις ικανότητες εκείνων που τον ακολουθούν, το αποτέλεσμα θα είναι η πανωλεθρία». Συνεχίζει λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να ηγείται μόνος του: «Όλοι μαζί ως ομάδα στοχεύουμε στην ανοδική πορεία της DBSL, υλοποιώντας τους μεγαλεπήβολους στόχους που θέτουμε ως εταιρεία».

Τα έργα της DBSL
Ερωτηθείς για το μεγαλύτερο έργο, που έχει αναλάβει η εταιρεία από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, αναφέρει πως πρόκειται για μια ιδιωτική κατοικία στα Λιβάδια Λάρνακας με σύνολο καλυμμένων χώρων 456.5 τ.μ.

Το έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το 2019, στη βάση των απαιτήσεων και των αναγκών του πελάτη. Σημειώνει δε πως ο όμιλος, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και αδειοδότησης πολύ μεγαλύτερων κτισμάτων, αλλά και σε ανέγερση πολυκατοικιών. Μιλώντας με στοιχεία, αναφέρει ότι σήμερα η DBSL απαριθμεί 56 παραδομένες κατοικίες παγκύπρια και άλλες 95 υπό ανέγερση. Επίσης, 94 έργα της βρίσκονται στο στάδιο αδειοδότησης και άλλα 103 είναι υπό σχεδιασμό.

Οι πιο πάνω αριθμοί δίνουν το κίνητρο στον ίδιο, αλλά και στην εταιρεία, να προχωρήσουν στοχεύοντας στην υλοποίηση περισσότερων αναπτύξεων, που θα αφήνουν πλήρως ικανοποιημένους τους πελάτες τους.

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων