Βελτίωση ύστερα από δύο μήνες σημαντικής πτώσης στο οικονομικό κλίμα

Άνοδο 2,3 μονάδων παρουσίασε το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο αντανακλώντας τη βελτίωση των προσδοκιών μετά τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. 
 
Ειδικότερα, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) τον Ιούνιο παρουσίασε αύξηση 2,3 μονάδες, φτάνοντας στις 75,2 μονάδες σε σύγκριση με 72,9 τον προηγούμενο μήνα.
 
«Η άνοδος του ΔΟΣ προήλθε από τη διαμόρφωση λιγότερο αρνητικού κλίματος σε όλους τους τομείς, εκτός των κατασκευών, καθώς και από βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη», αναφέρει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΟΣ τους δύο μήνες που ήταν σε πλήρη ισχύ τα περιοριστικά μέτρα έχασε σωρευτικά 26 μονάδες.
 
«Παρά τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας COVID-19, ο ΔΟΣ βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα», αναφέρει το ΚΟΕ, επισημαίνοντας πως οι οικονομικές επιπτώσεις πλήττουν περισσότερο το επιχειρηματικό κλίμα στις υπηρεσίες, και ιδιαίτερα στις μεταφορές, στις υπηρεσίες παροχής  καταλυμάτων και εστίασης, καθώς και στα τουριστικά πρακτορεία.
 
Στις υπηρεσίες, παρά την περαιτέρω επιδείνωση των αξιολογήσεων για την τρέχουσα κατάσταση, αναφέρει το ΚΟΕ το κλίμα βελτιώθηκε οριακά λόγω λιγότερο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.
 
Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα σημείωσε άνοδο ως αποτέλεσμα ευνοϊκότερων αξιολογήσεων για τα τρέχοντα επίπεδα των αποθεμάτων και λιγότερο αρνητικών εκτιμήσεων για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου.
 
Στη μεταποίηση οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν λιγότερο δυσμενώς τα τρέχοντα επίπεδα των παραγγελιών τους και αναθεώρησαν σημαντικά προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου, οδηγώντας σε καλυτέρευση του κλίματος.
 
Στις κατασκευές το κλίμα παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα Μαΐου, αφού οι δυσμενέστερες αξιολογήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα αντισταθμίστηκαν από θετικότερες εκτιμήσεις για τη μελλοντική απασχόληση στον τομέα.
 
Οι καταναλωτές τον Ιούνιο αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους σχετικά με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα, και εμφανίστηκαν λιγότερο συγκρατημένοι σχετικά με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές.
 
Αν και οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών σημείωσαν βελτίωση τον Ιούνιο, η αβεβαιότητα σε όλους τους τομείς και στα νοικοκυριά καταγράφηκε αυξημένη συγκριτικά με παρόμοια περίοδο το 2019.
 
«Η αβεβαιότητα ανάμεσα σε επιχειρήσεις στις υπηρεσίες και καταναλωτές σημείωσε περαιτέρω αύξηση συγκριτικά με τον Μάιο. Ιδιαίτερα αυξημένη αβεβαιότητα παρατηρήθηκε σε υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό, καθώς και σε ομάδες καταναλωτών χαμηλότερου εισοδήματος και εκπαίδευσης/εξειδίκευσης», αναφέρει το ΚΟΕ
 
Τέλος, στο λιανικό εμπόριο, στις κατασκευές και στη μεταποίηση, η αβεβαιότητα υποχώρησε τον Ιούνιο, αν και παραμένει αυξημένη σε σχέση με το 2019.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας