Κύπρος: 4η καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη στη μείωση του ΑΕΠ

Εξαιρετικά ενθαρρυντικά για την κυπριακή οικονομία είναι τα στοιχεία του 1ου τριμήνου του 2020, με μείωση του ΑΕΠ της Κύπρου μόλις κατά 1.3%, επίδοση πολύ μικρότερη συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα των ακινήτων, LionGlobal Advisors (‘LGA’).  

Συγκεκριμένα, η μείωση που κατέγραψε η κυπριακή οικονομία κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, αποτελεί την τέταρτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ενώ ο μέσος όρος βρίσκεται στο -3.6%.

Σύμφωνα με την έκθεση που επικαλείται στοιχεία από την Eurostat και την Στατιστική Υπηρεσία, η τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, ανήλθε στο -3.6%. Κατά την ίδια περίοδο οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Γαλλία και στην Ιταλία (5.3%) καθώς επίσης σε Ισπανία και Σλοβακία (5.2%). Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ της Κύπρου αυξήθηκε κατά 0.8% στο πρώτο τέταρτο του 2020, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαικής Ένωσης μειώθηκε κατά 2.6%.

Γράφημα 1: Ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο

Πηγή: LGA Cyprus Economy & Real Estate Updates | Q1 2020
 
 
3η στην ευρωζώνη σε ποσοστό αύξησης της απασχόλησης
Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση η Κύπρος είναι 3η στην ευρωζώνη σε ποσοστό αύξησης της απασχόλησης για το διάστημα των τριών πρώτων μηνών του έτους, σημειώνοντας  τριμηνιαία αύξηση της τάξης του 0.5%.
 
Γράφημα 2: Ρυθμός αύξησησης της απασχόλησης κατά του πρώτο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο

Πηγή: LGA Cyprus Economy & Real Estate Updates | Q1 2020

Το κυπριακό real estate στάθηκε καλύτερα από άλλες πολύ ισχυρές αγορές
Σημαντικό επίσης, είναι το γεγονός πως ο τομέας του real estate στη χώρα μας - που αποτελεί έναν από τους πυλώνες της οικονομίας - παρά τη μεγάλη μείωση της δραστηριότητας στο πρώτο τρίμηνο του 2020, στάθηκε συνολικά σε καλύτερο επίπεδο συγκριτικά με άλλες πολύ ισχυρές αγορές, όπως του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Τα πιο πάνω στοιχεία αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού όσο και για την στήριξη της οικονομίας, ενώ παράλληλα αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας σε εξωγενείς αναταράξεις. Επιπλέον ενισχύουν την αισιοδοξία για γρήγορη ανάκαμψη και παγιώνουν την θέση της χώρας μας ως ένα από τους ασφαλέστερους επενδυτικούς προορισμούς.

Οι επιδόσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν οδηγός για τη συνέχεια της αντιμετώπισης της κρίσης, λαμβάνοντας ταυτόχρονα τα κατάλληλα μέτρα που θα στηρίξουν τους πυλώνες της οικονομίας, διατηρώντας σε θετικούς ρυθμούς τα ποσοστά αύξησης της απασχόλησης στην Κύπρο και ανοίγοντας το δρόμο για τη μετά τον κορωνοιό εποχή.

Η LGA ως συμβουλευτική εταιρία στο τομέα των ακινήτων, προσφέρει μία σειρά από υπηρεσίες όπως συμβουλευτική επενδύσεων, ανάλυση επενδυτικών ευκαιριών, ανάλυση αγοράς, διαχείριση έργων, διαχείριση ακινήτων κλπ. Η LGA είχε ενεργό συμμετοχή σε μερικές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο, και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επενδυτές από όλο τον κόσμο.

Η έκθεση της LGA με τίτλο “Cyprus Economy & Real Estate Updates” που εκδίδεται κάθε τρίμηνο, προσφέρει στους αναγνώστες μια εκτενή ανάλυση της αγοράς, αποτυπώνοντας την υφιστάμενη εικόνα της Κυπριακής οικονομίας και της αγοράς ακινήτων.

Η τελευταία έκδοση της έκθεσης είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: http://www.lionglobal.eu/lga-reports/

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους