Tι έκανες κυβέρνηση στην κρίση;

Σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το InBusinessNews δείχνουν ότι η κυβέρνηση έδρασε άμεσα και συντεταγμένα, με ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό Πρόγραμμα Στήριξης της Οικονομίας, τριών φάσεων.


Το συνολικό ύψος του Προγράμματος περιλαμβάνει παρεμβάσεις δημοσιονομικού περιεχομένου που εκτιμώνται περίπου στο 1.2 δις ευρώ, και παρεμβάσεις ενίσχυσής της ρευστότητας των επιχειρήσεων πέραν του 1.7 δις ευρώ.


Αναλυτικά:
Πρώτη Φάση Προγράμματος

Η πρώτη φάση του Προγράμματος, αφορούσε την περίοδο των αυστηρών περιορισμών διακίνησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, δηλαδή την περίοδο Μαρτίου και Απριλίου.  Συγκριμένα, δημιουργήθηκε τότε ένα «δίκτυ κοινωνικής προστασίας» των εργαζομένων, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των γονέων, και άλλων ειδικών ομάδων του πληθυσμού, και λήφθηκαν και άλλα οριζόντια μέτρα, θέτοντας σε εφαρμογή τα πιο κάτω σχέδια:

-Σχέδιο Στήριξης μισθολογικού κόστους για επιχειρήσεις σε ολική ή μερική αναστολή των εργασιών

-Σχέδιο Στήριξης εισοδημάτων αυτοτελώς εργαζομένων σε ολική ή μερική αναστολή εργασιών.

-Χορήγηση επιδόματος «Ειδικής Άδειας» σε γονείς

-Ειδικό «επίδομα ασθενείας»

-Επίδομα σε φοιτητές του εξωτερικού

-Σχέδιο επιδομάτων ανέργων

-Σχέδιο Απολαβών εργαζομένων απογευματινών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας

-Επέκταση χρονικής περιόδου υποβολής ενστάσεων ΚΑ για αυτοεργοδοτούμενους

-Τροποποίηση του περί ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών Νόμου

-Μείωση της τιμής χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% για περίοδο τεσσάρων μηνών

-Λειτουργία Κινητών Συνεργείων για ηλικιωμένους και ευάλωτα πρόσωπα. Με την ευκαιρία θα θέλαμε θερμά να ευχαριστήσουμε με την Υπουργό Εργασίας όλους τους εθελοντές που μετείχαν στο πρόγραμμα.

-Εισαγωγή πλαφόν σε τιμές προϊόντων

-Έκτακτο βοήθημα στους εγκλωβισμένους και επανεγκαταστηθέντες

-Παροχή οικονομικής βοήθειας σε Κύπριους που βρίσκονταν στο εξωτερικό και δεν μπορούσαν να επαναπατρισθούν λόγω των μέτρων

-Νομοθετική ρύθμιση για την αναβολή εξώσεων.

Παράλληλα, στήριξαν ουσιαστικά το ζωτικό τομέα της δημόσιας υγείας διαθέτοντας  επιπλέον €100 εκ.  για την υγειονομική διαχείριση της κρίσης, γιατί το πρώτιστο μέλημα  ήταν η επάρκεια του συστήματος σε ένα συνολικό πλαίσιο υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας, ούτως ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος όπως έγινε σε άλλες χώρες.

Επιπρόσθετα, αναλογιζόμενη η κυβέρνηση τον υψηλό ιδιωτικό δανεισμό και τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης στους δανειολήπτες, έλαβε ειδικά μέτρα όπως:

-Αναστολή στις αποπληρωμές των δόσεων περιλαμβανομένων και των τόκων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για δέκα μήνες, καθιστώντας την Κύπρο τη μόνη χώρα που προχώρησε στο εν λόγω μέτρο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα

-Αναστολή εκποιήσεων ΚΕΔΙΠΕΣ

-Παράταση προθεσμίας προσκόμισης των δικαιολογητικών του σχεδίου «Εστία» αλλά και δικαίωμα υποβολής νέων αιτήσεων.

 
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λήφθηκαν τόσο φορολογικά όσο και αλλά πιο γενικής φύσεως μέτρα όπως:

-Αναστολή της Υποχρέωσης καταβολής ΦΠΑ της περιόδου Απριλίου – Ιουνίου 2020

-Μη καταβολή των αυξημένων εισφορών στο ΓΕΣΥ για 3 μήνες, κάτι που ισχύει και για τους εργαζόμενους

-Διευκολύνσεις στο Σχέδιο Ληξιπρόθεσμων Οφειλών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων

-Αναστολή υποβολής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος για εταιρείες, και αυτοεργοδοτούμενους

-Επίσπευση εξέτασης αιτήσεων για επιστροφή ΦΠΑ ή εταιρικού φόρου

-Διευκολύνσεις στα έργα δημοσίων συμβάσεων

-Πρόσθετη στήριξη για ανάκαμψη του τουρισμού

-Μέτρα στήριξης του διαχειριστή των αεροδρομίων για μετριασμό των επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία.

-Χρηματοδοτήσεις και άλλα μέτρα για ενίσχυση της Έρευνας και καινοτομίας

-Έκτακτη χορηγία στα ΜΜΕ

-Αναστολή συμψηφισμού και έκτακτων υποχρεώσεων στο κράτος

 

Δεύτερη φάση του προγράμματος
Η δεύτερη φάση του Προγράμματος στήριξης της οικονομίας αφορούσε την περίοδο της σταδιακής άρσης των περιορισμών μέχρι και σήμερα. Την περίοδο αυτή, παράλληλα με τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, λήφθηκαν και αλλά πολύ σημαντικά μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και στήριξη των επιχειρήσεων όπως:
 

-Την απευθείας στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και αυτοτελώς εργαζομένων με εφάπαξ ποσό για κάλυψη οφειλών σε ενοίκια ή άλλα λειτουργικά έξοδα. Η Κύπρος είναι από τις πολύ λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχώρησε σε αυτό το μέτρο. Το επίδομα αναμένεται να καταβληθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, μόλις εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση

-Σχέδιο επιδότησης των επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια.

-Σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια, ένα κοινωνικό μέτρο προς όφελος κυρίως των νέων ζευγαριών.

-Φορολογική επιστροφή για μείωση ενοικίων, και όχι φοροελάφρυνση μειωμένης δημοσιονομικής επίπτωσης όπως έγινε στις περισσότερες χώρες. 

-Μείωση του ΦΠΑ από 9% σε 5% σε τομείς συναφείς με την τουριστική βιομηχανία (ξενοδοχεία, εστιατόρια και δημόσιες μεταφορές)

-Διαγραφή επιβαρύνσεων που δυνατόν να επιβλήθηκαν από τη μη έγκαιρη υποβολή φορολογικών δηλώσεων

-Πρόγραμμα εγγυήσεων και vouchers για στήριξη του τουρισμού

-Αποζημίωση στις Κυπριακές Αερογραμμές

-Μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα

-Καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας στην πατατοκαλλιέργεια

-Έκτακτη χορηγία σε επαγγελματίες τεχνών και πολιτισμού

-Επίσπευση της υλοποίησης όλων των αναπτυξιακών έργων προς ώθηση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

 Την ίδια ώρα, και  προς ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, αξιοποιώντας τα εργαλεία που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενέκριναν τρία σχέδια ρευστότητας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η Κύπρος κατέστη η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη συμμετοχή της στο  «Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων», ενώ την ίδια ώρα αύξησαν το ύψος του σχεδίου παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων προς ΕΤΕ κατά €500 εκ, και ενέκριναν το νέο σχέδιο ρευστότητας για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου το οποίο διαχειρίζεται η ΕΤΕ.

Τα τρία αυτά σχέδια αναμένεται να συνεισφέρουν στην αύξηση ρευστότητας στην αγορά πέραν του €1.7 δις. 
 

Τρίτη φάση του Προγράμματος
H τρίτη φάση του Προγράμματος στήριξης της οικονομίας για τους επόμενους 4 μήνες, την περίοδο ανάκαμψης και ουσιαστικής επανεκκίνησης της οικονομίας.  Αποτελείται από 5 νέα, πιο στοχευμένα σχέδια, τα οποία καταρτίστηκαν μετά από κοινωνικό διάλογο μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των κοινωνικών εταίρων
 
ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

-Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων Οποιαδήποτε ξενοδοχειακή μονάδα ή τουριστικό κατάλυμα που ασκεί οικονομική δραστηριότητα δύναται να ενταχθεί στο Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων.

-Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων συνδεόμενων με την Τουριστική Βιομηχανία ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον Τουρισμό ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων που συνδέονται με Επιχειρήσεις που τελούν υπό Υποχρεωτική Πλήρη Αναστολή. Το υπό αναφορά Σχέδιο απευθύνεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση: (α) συνδέεται με την τουριστική βιομηχανία ή (β) ασκεί οικονομική δραστηριότητα που επηρεάζεται άμεσα από τον Τουρισμό ή (γ) ασκεί οικονομική δραστηριότητα που συνδέεται με επιχείρηση η οποία τελεί υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας ή/ και τις σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

-Ειδικό Σχέδιο για Επιχειρήσεις Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων

-Ειδικό Σχέδιο Σχεδίου Πλήρους Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης Το υπό αναφορά Σχέδιο απευθύνεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση τελεί υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας και τις σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

-Ειδικό Σχέδιο Στήριξης Ανέργων Το υπό αναφορά Σχέδιο απευθύνεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, το οποίο είναι εγγεγραμμένο ως κανονικός άνεργος στο Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και λάμβανε ανεργιακό επίδομα, για το οποίο έχει εξαντλήσει το δικαίωμα για πληρωμή είτε τον Ιανουάριο, είτε τον Φεβρουάριο, είτε τον Μάρτιο, είτε τον Απρίλιο 2020, είτε τον Μάιο 2020, είτε τον Ιούνιο 2020. Το Ειδικό Επίδομα θα ισούται με ποσό €360 για περίοδο ενός μηνός και δεν παρέχεται για οποιαδήποτε περίοδο, για την οποία ο άνεργος λαμβάνει ανεργιακό επίδομα, επίδομα ασθενείας, επίδομα μητρότητας, επίδομα πατρότητας, θεσμοθετημένη σύνταξη ή οποιοδήποτε επίδομα από τα Ειδικά Σχέδια. Για Ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι είχαν απολυθεί πριν την 1η Μαρτίου 2020, θα θεωρείται η περίοδος της επιδότησης του Ανεργιακού Επιδόματος ή Ειδικού Ανεργιακού Επιδόματος ως συνεχής απασχόληση για σκοπούς του Σχεδίου Αναστολής Εργασιών που εφαρμόζεται κατά τους χειμερινούς μήνες.

Με το συνεκτικό Πρόγραμμα στήριξης της Οικονομίας η Κυβέρνηση ουσιαστικά σήκωσε όλο το βάρος λειτουργίας της οικονομίας την περίοδο της των περιορισμών, αλλά και την περίοδο της σταδιακής άρσης τους. Συγκεκριμένα στηρίχθηκαν από τα δημόσια ταμεία 190,000 συμπολίτες μας, 26,000 επιχειρήσεις και 22,000 αυτό-εργοδοτούμενοι! Συνολικά, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το ύψος επιδότησης των εισοδημάτων στις τρεις φάσεις του Προγράμματος Στήριξης αγγίζει τα €500 εκ. Ευρώ.


Καταληκτικά να αναφέρουμε ότι το πλέγμα των και εύρος των πολιτικών για στήριξη της οικονομίας, που ανέρχεται στα €3 περίπου δις., αναμφίβολα είναι από τα μεγαλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο Προγράμματα στήριξης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το μεγαλύτερο έκτακτο σχέδιο στήριξης της οικονομίας το οποίο έχει γίνει στην ποτέ Κύπρο.
 

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές