Το ωριαίο κόστος εργασίας στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 4,4%

Το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 3,4% στη ζώνη του ευρώ, κατά 3,7% στην ΕΕ, κατά 4,4% στην Κύπρο και 1,5% στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. 

Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 2,3%, 2,7%, 5,3% και 4,1% αντίστοιχα.

Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί και τα ωρομίσθια και οι μη μισθολογικές δαπάνες. Στη ζώνη του ευρώ, το κόστος των μισθών ανά ώρα εργασίας αυξήθηκε κατά 3,4% και το μη μισθολογικό στοιχείο αυξήθηκε κατά 3,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, οι ετήσιες αλλαγές ήταν + 2,4% για τους μισθούς και 2,2% για τη μη μισθολογική συνιστώσα.

Στην ΕΕ, το κόστος των μισθών, καθώς και η μη μισθολογική συνιστώσα αυξήθηκε κατά 3,7% το πρώτο τρίμηνο του 2020. Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, οι ετήσιες αλλαγές ήταν + 2,8% και + 2,4% αντίστοιχα.

Στην Κύπρο, το κόστος των μισθών ανά ώρα εργασίας αυξήθηκε κατά 3,5% και το μη μισθολογικό στοιχείο αυξήθηκε κατά 9,3% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, οι ετήσιες αλλαγές ήταν + 3,2% για τους μισθούς και 15,9% για τη μη μισθολογική συνιστώσα.

Στην Ελλάδα, το κόστος των μισθών ανά ώρα εργασίας αυξήθηκε κατά 2,4% και η μη μισθολογική συνιστώσα μειώθηκε κατά -1% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, οι ετήσιες αλλαγές ήταν + 4% για τους μισθούς και 4,4% για τη μη μισθολογική συνιστώσα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ωριαίο κόστος εργασίας στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 2,6% στη βιομηχανία, κατά 3,0% στις κατασκευές, κατά 3,4% στις υπηρεσίες και κατά 4,2% στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία. Στην ΕΕ, το κόστος εργασίας ανά ώρα αυξήθηκε κατά 3,1% στη βιομηχανία, κατά 3,2% στις κατασκευές, κατά 3,6% στις υπηρεσίες και κατά 4,3% στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις του ωριαίου κόστους εργασίας για ολόκληρη την οικονομία σημειώθηκαν στη Λιθουανία (+ 11,4%) και τη Βουλγαρία (+ 10,2%), ενώ η χαμηλότερη αύξηση σημειώθηκε στην Κροατία (+ 0,3%) και στο Λουξεμβούργο (+ 0,4%).

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές