Κρατικές ενισχύσεις: Η Κομισιόν εγκρίνει κυπριακό καθεστώς €33 εκατ. για αναβολή της καταβολής ΦΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα κυπριακό καθεστώς ενισχύσεων ύψους 33 εκατ. ευρώ σχετικά με την αναβολή των πληρωμών ΦΠΑ με στόχο την ελάφρυνση των προβλημάτων ρευστότητας των επιχειρήσεων που πλήττονται από την έξαρση της νόσου του κορονοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020, όπως τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου και στις 8 Μαΐου 2020.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Το κυπριακό καθεστώς ύψους 33 εκατ. ευρώ θα επιτρέπει την καθυστερημένη πληρωμή ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την έξαρση της νόσου του κορονοϊού. Θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για την ταχεία έγκριση μέτρων κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.»

Το μέτρο στήριξης
Η Κύπρος κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου, ένα καθεστώς που επιτρέπει στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της έξαρσης της νόσου του κορονοϊού να καθυστερήσουν την πληρωμή του ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθεί έως τις 10 Απριλίου, τις 10 Μαΐου και τις 10 Ιουνίου 2020. Βάσει του καθεστώτος, δεν επιβάλλονται τόκοι ή πρόστιμα στις επιχειρήσεις που θα καταβάλουν τον οφειλόμενο ΦΠΑ έως τις 10 Νοεμβρίου 2020. Ο συνολικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός του μέτρου είναι 33 εκατ. ευρώ.

Στο καθεστώς θα έχουν πρόσβαση επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και από όλους τους τομείς, εκτός από τους τομείς που εξακολούθησαν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στην Κύπρο.Στόχος του καθεστώτος είναι η ελάφρυνση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εκείνες που πλήττονται βαρύτερα από τις οικονομικές επιπτώσεις της έξαρσης της νόσου του κορονοϊού, βοηθώντας έτσι τις εν λόγω επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς που κοινοποίησε η Κύπρος πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η στήριξη χορηγείται πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και η καταληκτική ημερομηνία της αναβολής είναι η 10η Νοεμβρίου 2020, δηλαδή πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2022 που ορίζεται στο προσωρινό πλαίσιο.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κυπριακό καθεστώς είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Σ' αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε τα μέτρα βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Δειτε Επισης

Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024!
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους