ΕΠΑ: Εξετάζει καθορισμό τιμών φαρμάκων από Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Διαδικασία εξέτασης παράβασης εναντίον του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε ομόφωνα να κινήσει η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, ύστερα από την ολοκλήρωση δέουσας προκαταρκτικής έρευνας που διεξήχθη από την Υπηρεσία της. 

Η προκαταρκτική έρευνα είναι αποτέλεσμα καταγγελίας της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου και του Ταμείου Υγείας Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου εναντίον του ΠΦΣ.

Οι εκ πρώτης όψεως πιθανολογούμενες παραβάσεις αφορούν:
 
  • άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών αγοράς ή πωλήσεως, καθώς με απόφασή του ο ΠΦΣ, ως ένωση επιχειρήσεων, κατεύθυνε/οδήγησε τους φαρμακοποιούς/μέλη του να πωλούν σε καθορισμένες τιμές τα φαρμακευτικά προϊόντα, αποσκοπώντας στον περιορισμό του ανταγωνισμού στην αγορά διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων και υπηρεσιών.
 
  • τον τρόπο με τον οποίο ο ΠΦΣ, ως ένωση επιχειρήσεων, ερμηνεύει τον Κανονισμό 23 της Κ.Δ.Π. 180/74 απαγορεύοντας σε οπoιovδήπoτε φαρμακοποιό / μέλος του το δικαίωμα να συμβληθεί με το ΤΥ-ΕΤΥΚ, με σκοπό την αποφυγή παροχής εκπτώσεων και,
 
  • τον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό άλλων όρων συναλλαγής, καθώς με την απόφασή του ο ΠΦΣ, ως ένωση επιχειρήσεων, απαγόρευσε σε οπoιovδήπoτε φαρμακοποιό/μέλος του το δικαίωμα να διαφημίζει την παροχή από αυτόν οποιωνδήποτε φαρμακευτικών υπηρεσιών και την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή άλλων φαρμακευτικών ειδών, αποσκοπώντας στον περιορισμό του ανταγωνισμού στη σχετική αγορά.
 
Η Επιτροπή, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης, της ενώπιόν της υπόθεσης και αφότου διεξαχθεί σχετική προφορική διαδικασία και μελετηθούν οι τυχόν γραπτές και προφορικές θέσεις των εμπλεκόμενων μερών και τα στοιχεία του διοικητικού φακέλου της υπόθεσης, θα εκδώσει αιτιολογημένη απόφαση αναφορικά με την ύπαρξη ή μη παράβασης, την οποία θα κοινοποιήσει στην εμπλεκόμενη εταιρεία και θα την δημοσιεύσει στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, καθώς και στην ιστοσελίδα της, διασφαλίζοντας την εμπιστευτικότητα των στοιχείων και δεδομένων των επιχειρήσεων.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους