Στην ουρά της ΕΕ η Κύπρος όσον αφορά την έρευνα

Αρκετά πιο πίσω από άλλα κράτη της ΕΕ (28) βρίσκεται η Κύπρος στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, όπως και σε αυτόν της Επιστήμης και Τεχνολογίας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην έκθεση «Η Κύπρος στην κλίμακα της Ε.Ε., 2020» της Στατιστικής Υπηρεσίας, καλύτερη είναι η εικόνα της χώρας μας στον τομέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, όπως και στην Καινοτομία.
 
Η έκθεση είναι μια αποτίμηση της θέσης της Κύπρου συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. με βάση διάφορους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες.
 
Μόνο πάνω από τη Ρουμανία σε ερευνητές 
Το χαμηλότερο ποσοστό ερευνητών στην ΕΕ (0,6%) επί της συνολικής απασχόλησης, μετά τη Ρουμανία, κατέχει η Κύπρος για το 2017, με τον μέσο όρο στην ΕΕ να βρίσκεται στο 1,4%. Αρκετά πιο κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ (17,9%) ανέρχεται και το ποσοστό της Κύπρου αναφορικά με τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας επί των συνολικών εξαγωγών, το οποίο διαμορφώθηκε στο 9,5%, παρά το ότι η χώρα μας κατατάσσεται στο μέσο της σχετικής κατάταξης.
 
Τον μέσο όρο των 28 χωρών (47,5%) ξεπερνά η Κύπρος στο ποσοστό (52%) του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Κύπρου που απασχολείται σε τομείς επιστήμης και τεχνολογίας.
 
 
 
Τρίτη από το τέλος στις δαπάνες για ερευνητικούς σκοπούς
Μόλις στο 0,55% του ΑΕΠ περιορίστηκαν οι δαπάνες για ερευνητικούς σκοπούς στην Κύπρο, γεγονός που μας κατατάσσει στην τρίτη θέση από το τέλος, πάνω από Λετονία και Ρουμανία. Ο στόχος της ΕΕ για την Έρευνα και Ανάπτυξη, όπως τέθηκε στη στρατηγική «Ευρώπη 2020», είναι η διάθεση τουλάχιστον του 3% του ΑEΠ σε ερευνητικούς σκοπούς μέχρι το 2020. Σημειώνεται, πάντως, ότι η Κύπρος διαθέτει έναν από τους ψηλότερους μέσους ετήσιους ρυθμούς αύξησης στις ερευνητικές δαπάνες, που ανέρχεται σε 9,87% για την περίοδο 1998 – 2017.
 
Παράλληλα, στα πλείστα κράτη μέλη της ΕΕ, περισσότερες από τις μισές ερευνητικές δαπάνες αναλογούν στον τομέα των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με την Κύπρο όπου υπερτερεί ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με 41,2% του συνόλου.
 
 
Ικανοποιητικές επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας
Οι κυπριακές επιχειρήσεις παρουσιάζουν ικανοποιητικές επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας, με το 36,5% να έχουν εισαγάγει κάποια καινοτομία κατά την περίοδο 2014-2016. Ωστόσο η Κύπρος απέχει από τον μέσο όρο της ΕΕ (50,6%).
 
 
Καλές επιδόσεις στην Κοινωνία της Πληροφορίας
Το ποσοστό τόσο των ατόμων όσο και των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κύπρο είναι πολύ ψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ των 28, κατατάσσοντας την Κύπρο στην 4η θέση.

Όσον αφορά τις ευρυζωνικές συνδέσεις στις επιχειρήσεις, η Κύπρος κατατάσσεται πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ των 28, ενώ στα νοικοκυριά βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο.
 
 

Δειτε Επισης

Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal