Περιορισμό αυξήσεων ενοικίων στην εκμίσθωση γης για γεωργικούς σκοπούς ζητεί η Βουλή

Ρυθμίσεις που θα περιορίσουν τις αυξήσεις των ενοικίων που επέβαλε η Κυβέρνηση για εκμίσθωση δασικής και κρατικής γης για σκοπούς γεωργικής εκμετάλλευσης σε επίπεδα που να μπορούν να αντέξουν οι γεωργοί, ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπής Γεωργίας.
 
Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Καυκαλιάς είπε ότι «υπάρχει σοβαρό ζήτημα με το ύψος των ενοικίων τα οποία έχουν καθοριστεί από το κράτος και περιλαμβάνουν σημαντικές αυξήσεις τις οποίες δεν μπορούν να αντέξουν οι γεωργοί».
 
Ανέφερε ότι η Επιτροπή ζήτησε από το Υπουργείο Γεωργίας και από το Κτηματολόγιο «να υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις που θα περιορίσουν τις αυξήσεις σε επίπεδα που να μπορούν να αντέξουν οι γεωργοί».
 
Πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι να επιδειχθεί πολιτική βούληση από πλευράς της Κυβέρνησης ώστε να στηρίξει το αίτημα των αγροτών για να μπορέσουν να παραμείνουν ζωντανοί και στην διαδικασία άσκησης της γεωργικής τους δραστηριότητας».
 
Η Επιτροπή θα επανέλθει για το θέμα εντός Σεπτεμβρίου για να ελέγξει την οποιανδήποτε πρόοδο επιτευχθεί, πρόσθεσε.  
     
Αλιευτικό καταφύγιο στην Λάρνακα
Σε σχέση με άλλο θέμα που συζήτησε η Επιτροπή και αφορούσε τα αλιευτικά καταφύγια της Κύπρου και ειδικότερα τα προβλήματα στο αλιευτικό καταφύγιο στην Λάρνακα, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι «η κατάσταση παρουσιάζεται πάρα πολύ δύσκολη σε ό,τι αφορά στην δυνατότητα των ψαράδων να ασκήσουν την αλιευτική τους δραστηριότητα».
 
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και ανάγκη για εκβάθυνση του αλιευτικού καταφυγίου στην Λάρνακα, ένα πρόβλημα που χρονίζει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή «διαπίστωσε και σήμερα ότι τα χρονοδιαγράμματα που είχαν καθοριστεί δεν τηρούνται με αποτέλεσμα οι ψαράδες να δηλώνουν ότι δεν μπορούν με τα δεδομένα όπως είναι στο αλιευτικό καταφύγιο, να πάνε για ψάρεμα».
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας είπε ότι οι ψαράδες «έχουν πολλές ζημιές στις βάρκες τους λόγω αυτού του προβλήματος και κατ΄ συνέπεια έχουν και απώλεια εισοδήματος».
 
Είπε ακόμη ότι «έχουν τεθεί νέα χρονοδιαγράμματα από το Τμήμα Αλιείας και από το Τμήμα Δημοσίων Έργων» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή την φορά θα προχωρήσουν στην σύναψη συμφωνίας στις 17 Ιουνίου για να γίνει η εκβάθυνση του ψαρολίμανου».
 
«Και όλα αυτά, εν αναμονή της οριστικής λύσης που είναι η ετοιμασία μελέτης που θα επιλύει οριστικά το πρόβλημα», πρόσθεσε.
 
Τέλος, ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε ότι η μελέτη έχει κατακυρωθεί μέσω προσφορών σε ιδιώτη μελέτητη και επιβλέπεται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές