Το μόνο σίγουρο στη ζωή είναι ο Θάνατος και οι Φόροι

Φαίνεται ότι ο  Benjamin Franklin είχε δίκαιο όταν το 1789 έγραφε στον φίλο του Jean Baptise- Leroy ότι «το μόνο σίγουρο στη ζωή είναι ο Θάνατος και οι Φόροι».

Για δεκαετίες ολόκληρες οι διάφοροι επενδυτές , διαπραγματευτές , οικονομολόγοι και λοιποί ακαδημαϊκοί ερευνούν την σχέση μεταξύ νομισμάτων, μετοχών ομολόγων και χρυσού και  δημιουργούν πολύπλοκα μοντέλα για την μεταξύ τους σχέση. 

Αν κρίνει κανείς από την πορεία των δεικτών των πιο πάνω αξιών τους τελευταίους μήνες, η πανδημία του κορωνοϊού έχει προφανώς ανατρέψει ανάμεσα σε όλα τα άλλα και τα μοντέλα πρόβλεψης .

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Η κοινά αποδεκτή θεωρία έλεγε μέχρι σήμερα ότι όταν  οι λεγόμενες αξίες του παραδείσου (safe heaven assets) δηλαδή χρυσός, αμερικάνικο δολάριο, μετρητά, «αμυντικές» μετοχές ( π.χ. φαρμακευτικές, υπηρεσίες κοινής ωφελείας) ανέβαιναν σε αξία τότε οι λεγόμενες ριψοκίνδυνες αξίες υποχωρούν.

Όπως όμως φαίνεται και από το διάγραμμα του Bloomberg πιο κάτω ενώ οι μετοχές του S&P 500 των ΗΠΑ μεγαλώνουν σε αξία το ίδιο συμβαίνει και με τον χρυσό ενώ το αμερικάνικο δολάριο ακολουθεί μια σχεδόν σταθερή πορεία.
 
 


Ας πάρουμε ακόμη ένα παράδειγμα – την αγγλική στερλίνα.

 


Βλέπουμε πάλι ένα χαρτογράφημα από τους Bloomberg  που διαγράφει την πορεία της στερλίνας έναντι του αμερικάνικου δολαρίου.  Και εδώ βλέπουμε μια ανώμαλη πορεία που δεν προβλέπεται από κανένα μοντέλο των αναλυτών.

Τα  ίδια «συμπτώματα»  παρουσιάζει και το ευρώ όπως φαίνεται από το διάγραμμα της κίνησης του κατά το Μάιο.



Τι συμβαίνει λοιπόν;  
Ας προσπαθήσουμε να βρούμε μια εξήγηση με τη βοήθεια του οικονομολόγου Ιωάννη Τελώνη.

Το πρώτο στοιχείο που προκύπτει σύμφωνα με τον κ. Τελώνη  είναι  ότι οι διάφοροι συμμετέχοντες στις παγκόσμιες αγορές εκτιμούν διαφορετικά τους διάφορους κινδύνους ανάλογα με τις πληροφορίες που έχουν, την αξιολόγηση τους, την διάθεση κινδύνου και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.


Μάχη αγοραστών και πωλητών
«Υπάρχει με άλλα λόγια μια μάχη των δυο τάσεων αγοραστών και πωλητών (bulls and bears) που δημιουργούν οι διάφορες και πολλαπλές αβεβαιότητες που δημιούργησε η πανδημία. Το πάζλ είναι σύνθετο και πολύπλοκο. Ας πάρουμε το δολάριο για παράδειγμα. Το νόμισμα είχε μια συνεχή άνοδο μετά από μια  αρχική πτώση από το ύψος ρεκόρ που είχε φτάσει. Όπως φαίνεται στο πρώτο γράφημα αυτή η άνοδος έχει διακοπεί για το Μάιο . Όπως εξηγείται από ορισμένους αναλυτές οι αγοραστές του δολαρίου το βλέπουν ως ασφάλεια και αντιστάθμισμα έναντι κάποιου κραχ στις αγορές μετοχών. Άλλοι πάλι επισημαίνουν ότι  τα προβλήματα στην αμερικανική αγορά  (μαζική ανεργία, οικονομική κατάρρευση, γεωπολιτικές εντάσεις , εμπορικοί πόλεμοι, τιμή του πετρελαίου) δεν έχουν επιλυθεί οπότε φεύγουν από το δολάριο και κινούνται στον χρυσό ως ασφάλεια», είπε.

Η τέλεια καταιγίδα
Όπως όμως σημείωσε πρόσφατα και ο καθηγητής Adam Tooze του Πανεπιστημίου Κολούμπια  η πανδημία δημιούργησε μια τέλεια καταιγίδα φέρνοντάς σε σημείο κρίσης ταυτόχρονα τρία τεράστια δομικά προβλήματα. Την φούσκα δανείων της Κίνας, το δομικό πρόβλημα στην αρχιτεκτονική του Ευρώ και την κρίση θεσμών στις ΗΠΑ - την οικονομική υπερδύναμη στον πλανήτη. Όσο αυτά τρία θέματα μένουν χωρίς αντιμετώπιση η οικονομική αβεβαιότητα θα τροφοδοτείται με απρόβλεπτες συνέπειες και με την κατάσταση που βλέπουμε τώρα στις αγορές να συνεχίζεται. 

Από τα τρία θέματα σύμφωνα με τον Ιωάννη Τελώνη φαίνεται μια αχτίδα φωτός για επίλυση του ευρωπαϊκού προβλήματος.

«Αναφέρομαι φυσικά στην πρόταση Μακρόν / Μέρκελ / Κομισιόν για χρηματοδότηση της κρίσης εν μέρει μέσω της έκδοσης κοινού χρέους για την Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα επ’ αυτού όμως μια όδευση της ΕΕ σε μια τέτοια πορεία μπορεί να θέσει την Ευρώπη σε μια καλύτερη τροχιά και θέση σε μια νέα κορύφωση της κρίσης», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ