Κ. Πετρίδης: Οι οικονομικές κρίσεις καταδεικνύουν την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις

Ως ένα από τα μεγαλύτερα και ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης της Οικονομίας στην Ευρώπη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών το συνολικό πρόγραμμα στήριξης που υιοθέτησε η κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως παρέχει δίκτυ κοινωνικής προστασίας σε εργαζομένους και επιχειρήσεις. Σε συνέντευξη του στο περιοδικό IN Business Ιουνίου, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης υπογραμμίζει πως η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και η επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων του κράτους, χωρίς να χρειαστεί να προβούμε σε αύξηση φορολογιών ή περικοπές δαπανών.

Την ίδια ώρα, τονίζει πως οι περίοδοι οικονομικής κρίσης καταδεικνύουν την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, ενώ το δίδαγμα της πανδημίας αποτελεί πως για να υπάρξει οικονομική ευελιξία το κράτος πρέπει να είναι οικονομικά εύρωστο και αξιόπιστο κάτι το οποίο προϋποθέτει την άσκηση πλεονασματικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Kύριε υπουργέ, θα θέλαμε, παρακαλώ, ένα σύντομο απολογισμό της προσπάθειας για στήριξη της οικονομίας, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, μέσω του κυβερνητικού προγράμματος.
Το συνολικό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας που εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση, συγκριτικά με το μέγεθος της οικονομίας μας είναι από τα μεγαλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο, το οποίο παρέχει ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής προστασίας στους εργαζομένους και στηρίζει την επιχειρηματικότητα.

Το πακέτο στοχεύει στην αναχαίτιση των δυσμενέστερων επιπτώσεων την ώρα της εξάπλωσης της πανδημίας, μέσω της απορρόφησης κραδασμών μέσα από το δημόσιο χρέος, για να μην πληγεί ανεπανόρθωτα η οικονομία με μαζικές απολύσεις και χρεοκοπίες. Πιστεύω ότι μέχρι στιγμής είμαστε απόλυτα επιτυχείς.

Πόσο απομακρυσμένη ή όχι είναι η πιθανότητα να βρεθούμε ενώπιον ενός μνημονίου, λόγω του κόστους που έχει το πακέτο στήριξης;
Κοιτάξτε, αυτή η στήριξη έγινε εφικτή, λόγω των αποθεμάτων που δημιουργήθηκαν τα περασμένα χρόνια μέσα από μια σωστή δημοσιονομική διαχείριση. Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι θα εξαντλήσουμε αυτά τα περιθώρια, χωρίς, όμως, να διακινδυνεύσουμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ο οποίος θα μας οδηγούσε σε μνημόνια. Αυτό πράττουμε και αυτή την πολιτική ακολουθούμε.

H σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και η επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας θα μας επιτρέψουν να περάσουμε στην αντεπίθεση, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και είναι με αυτό τον τρόπο που θα αυξηθούν και τα έσοδα του κράτους, χωρίς να χρειαστεί να αυξήσουμε φορολογίες ή περικοπές δαπανών. Είναι από εκεί που θα εξαρτηθεί, πλέον, η επιτυχία.

Αποτελεί ευκαιρία η παρούσα οικονομική κρίση για προώθηση μεταρρυθμίσεων; Θεωρείτε ότι ανέδειξε, παράλληλα, την ανάγκη για ιδιωτικοποιήσεις;
Οι οικονομικές κρίσεις καταδεικνύουν πόση ανάγκη έχει ο τόπος τις μεταρρυθμίσεις. Τα τελευταία χρόνια προωθήσαμε σειρά τέτοιων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι αυτοί της υγείας, της δημόσιας υπηρεσίας, των δικαστηρίων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, η δημιουργία πλαισίου για στρατηγικές επενδύσεις, η απλοποίηση των διαδικασιών για έκδοση πολεοδομικής και οικοδομικής αδείας, αλλά και η ψηφιακή μεταρρύθμιση. Πολλές από αυτές υλοποιούνται ή βρίσκονται εν εξελίξει, ενώ άλλες εκκρεμούν στη Βουλή και ευελπιστώ ότι θα εξευρεθούν οι συναινέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την υλοποίησή τους, παραμερίζοντας πιέσεις ή συμφέροντα. Δεν θεωρώ, όμως, ότι η πανδημία έχει σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Θα ήθελα, πάντως, να επισημάνω ότι η δημόσια υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό σε απρόβλεπτες συνθήκες σε μια πρωτοφανή κρίση, με τις όποιες αδυναμίες της.

Πώς θα συγκρίνατε τη στήριξη που έχουν από το κράτος οι κυπριακές επιχειρήσεις, έναντι της  στρατηγικής άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για αρωγή σε μεγάλες εταιρείες που έχουν προβλήματα βιωσιμότητας;
Το πακέτο οικονομικής και δημοσιονομικής στήριξης, καθώς και ρευστότητας, που δόθηκε από την Kυβέρνηση, είναι από τα μεγαλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας. Καλύπτει όλο το φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ λήφθηκαν μέτρα, όπως είναι η επιδότηση του μισθολογίου των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων, η επιδότηση επιτοκίων, η εφάπαξ χορηγία σε εταιρείες, η αναστολή υποχρέωσης καταβολής ΦΠΑ και η μείωση του συντελεστή, η φορολογική ελάφρυνση για ενοίκια, η αναστολή στις αποπληρωμές δόσεων, περιλαμβανομένων και τόκων που αφορούν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες, μεγάλες και αυτοτελώς εργαζομένους. 

Συνεπώς, αυτό που λέτε ότι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται και στην Κύπρο και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, όταν δει κάποιος τα πράγματα σφαιρικά και ολιστικά.

Πώς η Κύπρος θα μπορούσε, μακροπρόθεσμα, να είναι περισσότερο έτοιμη και ευέλικτη να ανταποκριθεί σε παρόμοιας φύσεως κρίση με λιγότερες οικονομικές επιπτώσεις;
Θεωρώ ότι ήμασταν και ευέλικτοι και έτοιμοι κι αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Τόσο όσον αφορά την οικονομική διαχείριση όσο και την υγειονομική. Αυτό αποδεικνύεται και με το αν ρίξουμε μια ματιά σε άλλες χώρες που θεωρούσαμε ή θεωρούμε πιο ανεπτυγμένες ή με καλύτερες δομές.

Πρέπει, όμως, πάντα να αντλούμε διδάγματα από την κρίση. Ένα από αυτά είναι ότι για να έχουμε την ευελιξία και την ετοιμότητα παρέμβασης την ώρα μιας απρόβλεπτης κρίσης, το κράτος πρέπει να είναι οικονομικά εύρωστο και αξιόπιστο, γι’ αυτό και οφείλει να ασκεί μια πλεονασματική δημοσιονομική πολιτική.

Ένα άλλο δίδαγμα είναι να είμαστε όλοι συνεπείς στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, γιατί είναι αυτός ο μηχανισμός, όπως και τώρα, που θα κληθεί να μας βοηθήσει την ώρα της ανάγκης, ανάλογα με την προηγούμενη συνεισφορά μας.

Είναι στους σχεδιασμούς σας μία νέα φορολογική αμνηστία;
Δεν υπάρχει σχεδιασμός για φορολογική αμνηστία ούτε και μπορεί να εμπεδώνεται στον φορολογούμενο πολίτη ότι το κράτος έχει ως πρακτική την προώθηση τέτοιων ενεργειών κάθε κάποια χρόνια, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τα κίνητρα για φοροδιαφυγή. Δεν πρέπει, επίσης, να στέλνουμε λάθος μηνύματα στο εξωτερικό, τη στιγμή που βρίσκονται φορολογικά και τέτοιου είδους θέματα στο διεθνές προσκήνιο.

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη