Tα νέα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων

Τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργο Λακκοτρύπη είχε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ.
 
Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ αφού τόνισε τη σημαντικότητα του Υπουργείου ως του κύριου επιχειρηματικού και αναπτυξιακού άξονα της κυβέρνησης, διαβεβαίωσε τον Υπουργό για τη συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας και στήριξη του ΚΕΒΕ με στόχο την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των κυπριακών βιομηχανιών και επιχειρήσεων.
 
Στη διάσκεψη τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη άμεσης εξαγγελίας των προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων από το Υπουργείο, η βελτίωση των χρονοδιαγραμμάτων αποπεράτωσης των αξιολογήσεων και η σημασία νέων, καινοτόμων και ουσιαστικών σχεδιασμών που θα φέρουν γρήγορα αποτελέσματα.
 
Ο Υπουργός ενημέρωσε το ΚΕΒΕ για τον άμεσο σχεδιασμό του Υπουργείου για τα προγράμματα στήριξης των Επιχειρήσεων, τα σχετικά χρονοδιαγράμματα και τους διαθέσιμους προϋπολογισμούς. 
 
Ενδεικτικά αναμένονται εγκρίσεις από τις διαχειριστικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εξαγγελία των ακόλουθων μέτρων στήριξης μέχρι το τέλος του 2020
 

Σχέδιο Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ – Σεπτέμβριος 2020, € 10 εκ.

Σχέδιο Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις κατοικίες – Σεπτέμβριος 2020, € 10 εκ.

Σχέδιο για Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Δεκέμβριος 2020,  € 5-7 εκ.

Σχέδιο για τον Οινοποιητικό Τομέα – Νοέμβριος 2020, € 1-2 εκ.

Για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 όπως σημείωσε ο Υπουργός στην παρουσίαση του έχουν υποβληθεί προτάσεις για Σχέδια συνολικού προϋπολογισμού € 254 εκ.
 
Τέλος, το ΚΕΒΕ επανέφερε την πρόταση που παρέδωσε πρόσφατα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για  στήριξη και προώθηση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να  ανταπεξέλθουν και να ανταγωνιστούν με επιτυχία στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας.  Σε αυτά τα πλαίσια το ΚΕΒΕ ανάλαβε το αμέσως επόμενο διάστημα να παρουσιάσει προς το Υπουργείο την πρόταση του για την εξωστρέφεια.
 
 

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών