Πετρίδης: Πάει αίτημα στη Βουλή για έξτρα πιστώσεις €220 εκατ.

Εντός των ημερών, και πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη, θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €220 εκατομμυρίων, που αφορά €120 εκατ. των σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας για στήριξη επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας και €100 εκατ. για το σχέδιο απευθείας επιδότησης επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
Ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών για το δεύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι τα υπόλοιπα μέτρα ήτοι, η παραχώρηση εγγυήσεων €500 εκατ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η παραχώρηση €400 εκατ προς το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Κύπρου, καθώς και η συμμετοχή της Κύπρου με εγγυήσεις €32 εκατ προς το νέο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της ΕΤΕπ, δεν χρειάζονται έγκρισης της Βουλής.

Συνάντηση Αναστασιάδη - τραπεζών για τις δανειοδοτήσεις
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Ιουνίου συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις τράπεζες για το θέμα των δανειοδοτήσεων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

«Αυτό το πακέτο είναι ένα πακέτο - γέφυρα το οποίο συνάδει μάλιστα με τη νέα εποχή που αγορά στην άρση των μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε ο κ. Πετρίδης τόσο στις αναφορές του ενώπιον των βουλευτών όσο και στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας.
 
«Σημασία έχει πως γυρίζουμε σελίδα, προχωράμε μπροστά, επαναδραστηριοποιείται η οικονομία αρχίζουν οι μηχανές να ξαναδουλεύουν και το κράτος η Βουλή είναι εδώ για να πάμε μπροστά», είπε, προσθέτοντας ότι ήδη το πακέτο απεστάλη στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού προς έγκριση.
 
 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης διαβεβαίωσε πως η Επιτροπή θα εξετάσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό το συντομότερο δυνατό με στόχο τη διοχέτευση της ρευστότητας στην αγορά σύντομα.
 
«Δεν μπήκαμε στο να παρελθοντολήγει κανένας, ούτε ο Υπουργός ούτε τα κόμματα. Το κάθε κόμμα βεβαίως έχει την πολιτική θέση για την όλη εξέλιξη της διαδικασίας παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μπορεί να κάνει την κριτική του, και θα την κάνουμε την ώρα που πρέπει. Σήμερα ο στόχος ήταν να δούμε τον συντομότερο τρόπο να διοχετευθεί στην αγορά χρήμα, ρευστότητα για να αντιμετωπιστεί  η κρίση του κορωνοϊού και θεωρώ ότι είναι προς τιμήν της Επιτροπής ότι δεν μπήκαμε στην οποιαδήποτε επίρριψη ευθυνών, αυτό μπορεί να το κάνει καθένας από μας σε άλλο επίπεδο», είπε.
 
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών για το νέο πακέτο μέτρων ο κ. Πετρίδης είπε πως το Υπουργικό μπορεί μέχρι την επόμενη Τετάρτη να εγκρίνει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
 
«Πρόθεσή μου αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη από τη Βουλή να καταθέσουμε εντός των ημερών συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που θα καλύπτει και τα νέα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και μέρος της απευθείας επιδότησης των επιχειρήσεων», είπε.

€180 εκατ. θα στοιχίσει η επιδότηση επιτοκίου επιχειρηματικών δανείων 
Αναφορικά με το σχέδιο επιδότησης επιτοκίου επιχειρηματικών δανείων, ο κ. Πετρίδης είπε πως εκτιμάται ότι θα στοιχίσει στην κυβέρνηση €180 εκατ., προσθέτοντας πως το κονδύλι αυτό θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2021 και στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2023, αφού η κεφαλαιοποίηση των τόκων γίνεται μια φορά τον χρόνο με την πρώτη καταβολή να αναμένεται στο τέλος Μαρτίου 2021.
 
Παράλληλα, είπε πως η επιδότηση επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια αποτιμάται στα €45 εκατ. και υπολογίστηκε στη βάση των νέων στεγαστικών δανείων που δόθηκαν το 2019. Ο κ. Πετρίδης κατέστησε σαφές ότι η επιδότηση στεγαστικών δανείων αφορά σε δάνεια ύψους €300.000 και αποκλειστικά για σκοπούς αγοράς κύριας κατοικίας.
 
Επίπτωση €400 εκατ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Πετρίδης είπε πως το δεύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο €400 εκατομμυρίων, περιλαμβανομένων και των φοροελαφρύσεων που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Μαΐου. Δηλαδή τα €100 εκατ. της εφάπαξ χορηγίας, τα €120 εκατ. των σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας, με τα υπόλοιπα να προέρχονται από τις φορολογικές ελαφρύνσεις.
 
Πληρωμές εντός του μήνα
Διαβεβαίωσε πως οι πληρωμές θα αρχίσουν εντός Ιουνίου.
 
Αναφορικά με την παραχώρηση δανείων μέσω των σχεδίων της ΕΤΕπ, ο κ. Πετρίδης είπε το Πανευρωπαϊκό Σχέδιο Εγγυήσεων αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός Σεπτεμβρίου. Σημείωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε κρατικές εγγυήσεις €32 εκατ. οι οποίες με μία μόχλευση 8 προς 10 αναμένεται αν δώσουν δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό μέχρι 250 άτομα που θα ανέρχονται μεταξύ €300 και €400 εκατ.
 
Για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας είπε πως το σχέδιο που υλοποιείται σε συνεργασία της ΕΤΕπ περιλαμβάνει διαμοιρασμό του ρίσκου κατά 50% μεταξύ Τράπεζας και ΕΤΕπ και συνεπώς η παραχώρηση €400 εκατ θα οδηγήσει σε δανεισμό μέχρι και €800 εκατ. Παράλληλα μέσω του σχεδίου παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων προς την ΕΤΕπ θα υπάρχει αύξηση των εγγυήσεων κατά €500 εκατ για να διοχετευθούν από την ΕΤΕπ προς τις τράπεζες με στόχο την δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
 
Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Πετρίδης είπε πως διαφοροποιήθηκε το σχέδιο της απευθείας επιδότησης, γιατί «κατ εμάς το σχέδιο των εγγυήσεων ενδεχομένως να βοηθούσε τις μικρές επιχειρήσεις περισσότερο η κρατική εγγύηση είναι καλύτερο εργαλείο για δανειοδότηση για δανειολήπτες μεγαλύτερου ρίσκου».
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε πως δεν είναι η ώρα των αντιπαραθέσεων. «Δεν είναι η ώρα να τσακωνόμαστε για ορισμένα μικρά μικρά ζητήματα, αλλά να συμπαραταχθούμε όλοι έτσι ώστε όχι απλά να διασώσουμε την κυπριακή οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά να καταφέρουμε να ξαναβάλουμε η χώρα το συντομότερο δυνατό τη χώρα μας στον δρόμο της ανάπτυξης και της προκοπής», είπε.
 
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου παρατήρησε ότι πρόγραμμα που έχει φέρει η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι δανειοκεντρικό, καθώς δίνει έμφαση στον δανεισμό που δεν βολεύει τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που είναι υπερδανεισμένες.
 
«Απ’ αυτά που έχει φέρει η κυβέρνηση είναι φανερό ότι θα επωφεληθούν οι μεγάλες και οι μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον δανεισμό και την ίδια ώρα θα τύχουν και γενναιόδωρης επιδότησης των δανείων τους», είπε.
Εκ μέρους της Αλληλεγγύης, ο κ. Γιωργάλλας, αφού σημείωσε η μπάλα είναι στην κυβέρνηση και στις τράπεζες, διότι «κάποιοι επέλεξαν η Βουλή να παραμείνει θεατής στην προσπάθεια διοχέτευσης ρευστότητας στην οικονομία», πρόσθεσε πως «έστω και από αυτή τη θέση η Βουλή θα παίξει το δικό της ρόλο ώστε να μπορέσουμε να γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και χρηστή διαχείριση των όποιων διευκολύνσεων θα δοθούν στις τράπεζες και για να διευκολυνθούν αυτοί που πραγματικά έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».
 
Τέλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε ελλειμματικά τα σχέδια της κυβέρνησης και εξέφρασε ανησυχία ότι δεν θα αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της ανεργίας και τους επόμενους μήνες θα δούμε την ανεργία να αυξάνεται. «Και εκεί ακριβώς είναι που θα κριθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των σχεδίων αν θα μπορέσουν να περιορίσουν την αύξηση της ανεργίας, οπότε  σε έξι μήνες ή σε ένα χρόνο θα ξαναμιλήσουμε για το πόσο αποτελεσματικά θα είναι αυτά τα μέτρα, θα κριθούν στην πράξη», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023