Crash test 10 Οικονομολόγων για τα μέτρα της κυβέρνησης

Δέκα γνωστοί Κύπριοι οικονομολόγοι μιλώντας στο InBusinessNews αποτίμησαν θετικά το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Κάποιοι εξέφρασαν διαφωνίες με κάποιες πτυχές των μέτρων, άλλοι διερωτήθηκαν αν ρίξαμε όλα μας τα πολεμοφόδια και άλλοι εξέφρασαν διαφωνίες σε ό,τι αφορά την στόχευση των μέτρων.
 
Στο θέμα που ακολουθεί τα θετικά και τα τρωτά σημεία του σχεδίου στήριξης υπό το φακό Κύπριων οικονομολόγων

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

ΜΑΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΣΤΑ HELICOPTER MONEY ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
 
Πρόκειται για ένα καλό πακέτο που θα βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Προσωπικά διαφωνώ με το να δοθούν helicopter money χωρίς κριτήρια καθώς έπρεπε να δοθούν μόνο σε βιώσιμους και όχι σε αυτούς που θα βάλουν λουκέτο. Πάντως σε γενικές γραμμές, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να πετύχει η κυβέρνηση με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 

Τα μέτρα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται να γίνουν πολύ περισσότερα. Πχ τι έγινε με την άντληση €400εκ. από τον ΕΜΣ για στήριξη του τομέα της υγείας; Αυτά τα χρήματα μπορεί και πρέπει να επενδυθούν ώστε η επανεκκίνηση της οικονομίας να γίνει με σχετική ασφάλεια ώστε να αποφευχθεί μια έξαρση της επιδημίας το φθινόπωρο και χειμώνα.

Επίσης όταν το κράτος ξοδεύει €400 εκ. για την υγεία αναμένω το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά €600 εκ. Περίπου λόγω του ότι πιστεύω ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι περίπου 1.5 σε περίοδο ύφεσης. Είναι κρίμα αν η Κύπρος δεν αντλήσει αυτή τη ρευστότητα από τον ΕΜΣ. Για μένα τα ποσά για στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να ήταν περισσότερα.
 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΛΩΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ
 

Εκτιμώ ότι το δεύτερο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι η τόνωση της ζήτησης, η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και η διατήρηση του ιστού του επιχειρείν ώστε να επανεκκινήσει η  οικονομία.  
Μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η επιδότηση επιτοκίων, η παροχή βοήθειας στην γεωργία υποστηρίζουν αυτούς τους ιδιαίτερα δοκιμαζόμενους κλάδους.Η εξαγγελία της υλοποίησης κυβερνητικών έργων και η επιδότηση επιτοκίων για δάνεια ιδιοκατοίκησης υποστηρίζουν τις κατασκευές.   

Η διατήρηση όμως της χορηγίας προς τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (τα λεγόμενα helicopter money) στα ίδια περίπου επίπεδα με την αποσυρθείσα πρόταση – παρόλη την πίεση από την αντιπολίτευση – υποδεικνύει και το όριο μέσα στο οποίο μπόρεσε να κινηθεί η κυβέρνηση, αφού όλα τα εξαγγελθέντα μέτρα έχουν είτε άμεση είτε βραχυπρόθεσμη επίπτωση στα δημόσια οικονομικά.
Με άλλα λόγια η επιμονή των εκτός κυβέρνησης κομμάτων να μην εγκρίνουν την πρώτη πρόταση, εξανάγκασε την κυβέρνηση να διαθέσει μεγάλο μέρος από το οικονομικό μαξιλάρι που διέθετε. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει αν χρειαστούμε και τρίτο πακέτο. Οι όποιες επιλογές στενεύουν και σίγουρα όχι με υπαιτιότητα της κυβέρνησης  
 
ΜΑΡΙΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΚΟΛΟ ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
 

Συνήθως όταν μιλούμε για βιώσιμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις υπάρχει μια μαυρόασπρη εικόνα. Υπάρχουν όμως και διάφορες αποχρώσεις του γκρίζου. Το ερώτημα, τι θα γίνει με αυτές τις εταιρείες που έχουν φτάσει στα όρια τους και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε νέο δανεισμό. Το δεύτερο τρωτό σημείο είναι ότι αρκετές από τις βιώσιμες εταιρείες, δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχει εύκολο χρήμα θα δανειστούν για να επενδύσουν.
 
Με την αβεβαιότητα που υπάρχει δεν θα υπάρχει ανάγκη για δανειοδότηση. Έχουμε υπερδανεισμένα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις άρα δεν ξέρω πόσες εταιρείες θα αναζητήσουν το δανεισμό ή θα αναγκαστούν να πάρουν νέα μέτρα.

ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΤΡΟ ΑΛΛΑ…
 

Είναι ένα γενναίο και δυνατό πακέτο μέτρων. Αν αξιοποιηθούν θα έχουν πολύ μεγάλο όφελος για να συγκρατήσουν την ανεργία και να βοηθήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τα helicopter money όμως έπρεπε να δοθούν σε βιώσιμες επιχειρήσεις και όχι σε όλες. Οι κρατικές εγγυήσεις για μένα ήταν καλύτερο μέτρο.
 
Υπό τις περιστάσεις όμως έγινε ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Αυτό συνεπάγεται όμως ένα σημαντικό δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα κληθούμε να πληρώσουμε στη συνέχεια.

ΜΑΡΙΟΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΔΙΑΘΡΩΣΕΩΝ
ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
 

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση  αποδεικνύουν τη βούληση και αποφασιστικότητα της να στηρίξει την οικονομία. Κατά την άποψη μου προσφέρουν μαξιλάρι ασφαλείας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να ξεπεράσουν και αυτή την οικονομική κρίση και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του σήμερα και θέτουν τις βάσεις για την επάνοδο στην ανάπτυξη.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι κοινωνικοί εταίροι, εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα υποδέχτηκαν με ικανοποίηση και παρουσιάζονται αισιόδοξοι για το μέλλον της οικονομίας μας.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΑΡΚΕΤΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΡΟ
 

Το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από τον ΠτΔ είναι αρκετά φιλόδοξο και τολμηρό και είναι αυτό που χρειάζεται η οικονομία για να στηριχθεί. Περιλαμβάνει σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια και για νέα στεγαστικά δάνεια καθώς και δάνεια από υφιστάμενο σχέδιο από ΕΤΕπ με κυβερνητικές εγγυήσεις, από το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων που συστάθηκε πριν λίγες μέρες για αντιμετώπιση της πανδημίας, και από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Κύπρου (ΤΕΚ). Επίσης, θα υπάρξει απευθείας επιδότηση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων καθώς και αυτοτελώς εργαζομένων, άμεση προώθηση αναπτυξιακών έργων, στήριξη του τουριστικού και του αγροτικού τομέα, καθώς και φορολογικές μειώσεις και διευκολύνσεις. Αυτό το πακέτο έρχεται να προστεθεί στα υφιστάμενα μέτρα από το προηγούμενο σχέδιο ύψους €1.2δισ.

Γενικά, θα έλεγα ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε. Καταλαμβαίνω επίσης ότι έγινε η ανάλογη κοστολόγηση και αυτά τα σχέδια είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κράτους. Υπήρξε φυσικά αρκετή καθυστέρηση λόγω της αδυναμίας να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με το νομοσχέδιο για δάνεια με κρατικές εγγυήσεις. Αυτό που εύχομαι είναι να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση και να δούμε αυτές τις εξαγγελίες να εφαρμόζονται άμεσα στην πράξη. Επίσης είναι και η ώρα των τραπεζών να εκμεταλλευτούν αυτά τα σχέδια και να στηρίξουν άμεσα την οικονομία. Το ζητούμενο από αυτούς τους σχεδιασμούς είναι να κρατηθούν εν ζωή οι περισσότερες επιχειρήσεις, χωρίς μαζικές απολύσεις, μέχρι να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο. 

ΤΑΣΟΣ ΤΟΥΜΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
 

Η πανδημία και οι συνέπειες της δεν απείλησαν μόνο την υγεία και την ζωή των ανθρώπων αλλά έθεσαν σε κίνδυνο την απασχόληση και την επιβίωση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.  Τη μέχρι τότε παρατηρούμενη ανάπτυξη, η Κυβέρνηση προσπαθεί να την επαναφέρει, με μια δέσμη πολυεπίπεδων μέτρων συνολικού ύψους €1.2 δις. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οικονομικά εργαλεία υπάρχουν. Τόσο δημοσιονομικά όσο και χρηματοοικονομικά. Είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε όχι.

Είναι σαφές ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, θα πρέπει να διαμοιραστούν σε αρκετούς, αν όχι σε όλους τους φορείς της κοινωνίας. Επιχειρηματίες, μισθωτούς και καταναλωτές. Κάνοντας αυτή τη μικρή υποχώρηση, υπάρχει η προοπτική για συντομότερη επιστροφή στην σταθερή ανάπτυξη που είχαμε το τελευταία χρόνια.  Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα για διόρθωση στρεβλώσεων και παραλείψεων που αποτελούσαν τροχοπέδη.  Η επαναφορά της οικονομίας σε ακόμα πιο γερές βάσεις στους τομείς που ως χώρα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί μια επιπλέον πρόκληση.  

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΟΜΗΡΟΥ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΛΗΣ INVESTMENT STRATEGIST
XΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ HELICOPTER MONEY ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
 

Γενικά πολύ καλά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Η συμμετοχή στην διαδικασία χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου θα συμβάλει θετικά στην πιο αποδοτική και αποτελεσματική κατανομή των προς διάθεση χρηματοοικονομικών πόρων.

Σημαντικό είναι οι προς διάθεση χρηματοοικονομικοί πόροι να κατανεμηθούν στους τομείς της οικονομίας (sectors), βιομηχανίες (Industries) και επιχειρήσεις που θα συμβάλουν με τον πιο γρήγορο, αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο στην επαναφορά και ανάπτυξη της οικονομίας. Καλό θα ήταν επίσης αν η κυβέρνηση προωθούσε προς τόνωση της ζήτησης/κατανάλωσης ένα πρόγραμμα “helicopter money” (παρόμοιο με το αντίστοιχο πρόγραμμα που εφάρμοσαν πρόσφατα οι ΗΠΑ) δίνοντας/επιδοτώντας ισόποσα κάθε πολίτη με ένα μικρό χρηματικό ποσό για να το ξοδέψει.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
 

Τα κυβερνητικά μέτρα αναμφίβολα είναι σημαντικά για την ανακούφιση της οικονομίας λόγω του μεγέθους τους. Ακόμα και το κονδύλι των €100 εκ που θα δοθεί σε ΜμΕ ως στήριξη και αναλογεί ένα πολύ μικρό ποσό είναι αναγκαίο και αποτελεί μια ανάσα. Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να αξιολογηθούν στο σύνολό τους και όχι από μόνα τους. Δηλαδή είναι το σύνολο των μέτρων που θα κάνουν τη διαφορά για τις ΜμΕ και όχι ένα συγκεκριμένο μέτρο από μόνο του. Κατά τη γνώμη μου όμως η κυβέρνηση έχασε μια μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσει σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η εξάπλωση της πανδημίας σύμφωνα με το Economist περιόρισε τις εκπομπές θερμοκηπίου κατά 17% και μόνο με ουσιαστικά μέτρα θα γίνει κατορθωτή η υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού. Η κυβέρνηση θα μπορούσε στα πλαίσια στήριξης όλων των επιχειρήσεων να επιχορηγήσει μέχρι 60% και υπό προϋποθέσεις την επένδυση σε φωτοβολταϊκά.

Μια τέτοια κίνηση θα είχε διπλό κέρδος. Αφενός θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις να καταστούν πιο ανταγωνιστικές αφού θα μείωναν το ενεργειακό τους κόστος σε ένα μεγάλο ορίζοντα στο μέλλον και αφετέρου θα συνέβαλε ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου.  Ένα άλλο μέτρο θα που θα βοηθούσε ουσιαστικά την οικονομική δραστηριότητα θα ήταν η δημιουργία ενός ταμείου επενδύσεων όπου το κράτος μαζί με ταμεία προνοίας και άλλους επενδυτές θα ένωναν τις δυνάμεις τους για να επενδύσουν σε τομείς που παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές στη κυπριακή οικονομία. Ελπίζω να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις. 

Δειτε Επισης

Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού