Ξεχωριστό brand για την Κύπρο σε πακέτο προτάσεων της ΟΕΒ για την οικονομία

Oλοκληρωμένο πακέτο προτάσεων για την οικονομία και τις επιχειρήσεις υπέβαλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την περασμένη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Γιώργος Πέτρου. Μέσα στο πακέτο υπήρχαν και προτάσεις για το νομοσχέδιο παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων, με την απόσυρση του νομοσχεδίου να καθιστά, πλέον, ακόμα πιο επιτακτική τη στήριξη των επιχειρήσεων. 

Πρόκειται για προτάσεις που επεξεργάστηκαν ομάδες εμπειρογνωμόνων που προέρχονται από τους διάφορους τομείς της οικονομίας και οι οποίες σκοπεύουν σε νέα μέτρα στήριξης, κίνητρα και ελαφρύνσεις που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να βρουν τα πόδια τους με την επιστροφή στη νέα κανονικότητα. Το InBusinessNews σας παρουσιάζει το πακέτο προτάσεων.
 
Βραχυπρόθεσμα Μέτρα

  • Όσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, μια άμεση λύση, όπως λέει η ΟΕΒ, είναι η προσωρινή επέκταση ορίων τρεχούμενων λογαριασμών στη βάση καταγραφής των υποχρεώσεων τους (μισθολόγιο, ενοίκια, προμηθευτές κτλ.), καθώς και η κάλυψη επιταγών που έχουν καταστεί ακάλυπτες λόγω της προσωρινής αλλαγής στο σύστημα ΚΑΠ, από την Κεντρική Τράπεζα. Οι επεκτάσεις θα πρέπει να μπορούν να μετατραπούν σε δάνεια, συμπληρώνει.
  • Ευχέρεια στη καταβολή φόρων και εισφορών που αφορούν τα έτη μέχρι και το 2019 σε δόσεις μέχρι και 18 μήνες. Επιπρόσθετα μη επιβολή τόκου/προστίμου στα εκάστοτε υπόλοιπα νοουμένου ότι το σύνολο του φόρου/ εισφοράς εξοφληθεί εντός του χρονικού ορίου.
  • Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια εκμετάλλευσης επιπρόσθετων κεφαλαίων από την ΕΕ.
  • Κρατικά έργα: Να προχωρήσουν τάχιστα προς ολοκλήρωση/υλοποίηση. Δρομολόγηση νέων έργων όπως τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε σχολεία κτλ. για στήριξη συγκεκριμένων τομέων που υποφέρουν. Επιπρόσθετα, προώθηση έργων του ιδιωτικού τομέα.
  • Συνέχιση της εφαρμογής του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.
 
Μεσοπρόθεσμα Μέτρα
 
Ευρύτερος Δημόσιος Τομέας
 
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Ψηφιοποίηση του Δημόσιου Τομέα, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία και οι συναλλαγές.
 
Ιδιωτικός Τομέας- Επιχειρήσεις
 
  • Σχέδια δράσης για τους τομείς που έχουν υποστεί αρνητικές επιπτώσεις και ειδικά για τους τομείς που έχουν πληγεί τα μέγιστα. Ειδικότερα σχέδιο επιθετικής προβολής της Κύπρου και προσέλκυση τουριστών, κίνητρα για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της παραγωγής, καινοτόμων επιχειρήσεων και τεχνολογικών εφαρμογών. Ανάγκη υποβοήθησης ξένων επενδυτών για συμμετοχή τους σε έργα/ επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και τον δευτερογενή τομέα. O CIPA μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο θέμα, λέει η ΟΕΒ. Παράλληλα επενδύσεις σε ΑΠΕ και γενικότερα σε θέματα πράσινης οικονομίας χρειάζεται να αδειοδοτούνται γρήγορα. Αντίστοιχα, το υπουργείο Εμπορίου μέσω των εμπορικών συμβούλων στο εξωτερικό θα πρέπει να προβάλει τα κυπριακά προϊόντα/ υπηρεσίες ώστε να βοηθηθούν οι εξαγωγές. Στο ίδιο πλαίσιο μπορεί να επιστρατευτεί και η οικονομική διπλωματία.
 
  • Ειδικά Κίνητρα/ Φοροαπαλλαγές: Η ΟΕΒ προτείνει σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν:
-Μη φορολόγηση των ποσών που παίρνουν οι μισθωτοί και οι αυτοεργοδοτούμενοι μέσω των ειδικών Σχεδίων της κυβέρνησης.
-Απαλλαγή από τη φορολόγηση μέρους των εισοδημάτων που προέρχονται από εξαγωγική δραστηριότητα ή/και για νέες αγορές ως κίνητρο για εξαγωγική δραστηριότητα.
-Παραχώρηση περιόδου μη φορολόγησης για νέες επενδύσεις.
-Κρατικές εγγυήσεις για στήριξη των εξαγωγών.
-Δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις όπως εκείνες που παρέχουν εκπαίδευση, ιατρικές υπηρεσίες, αθλητικό τουρισμό, όταν επενδύουν σε πάγια, ώστε να υποβοηθηθούν αυτοί οι τομείς να αναπτυχθούν περαιτέρω. Μπορεί να είναι μέχρι το τέλος του 2021. 
-Δημιουργία επενδυτικού ταμείου, που να χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και των καινοτόμων.
-Απάλειψη επιβολής ΦΠΑ για όλα τα ακίνητα που θα αγοραστούν (πωλητήρια κατατεθειμένα στο κτηματολόγιο) και εξοφληθούν μέχρι π.χ. το τέλος Ιουλίου 2021. Για τον τομέα των ακινήτων προτείνονται επιπρόσθετες φοροαπαλλαγές.
-Μείωση ή πάγωμα οφειλών αναφορικά με λιμενικά τέλη για θαλάσσιες υπηρεσίες για την περίοδο μεταξύ 1ης Μαρτίου και 31ης Δεκεμβρίου 2020.  
-Απαλλαγή από το ΦΠΑ των εισαγωγών πρώτων υλών μέχρι το τέλος του 2020.
-Αναστολή εκποιήσεων ακινήτων από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για ακόμα τρεις μήνες και με επανεξέταση για πιθανή επέκταση της μέχρι το τέλος του 2020.
-Κίνητρα για αγορά πρώτης κατοικίας για νεαρά ζευγάρια. Παροχή κρατικών εγγυήσεων προς τις εμπορικές τράπεζες ισοδύναμη με το 15% και η ιδία συνεισφορά του αγοραστή να μειώνεται στο 5%.
 
  • Προσέλκυση Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (ΙΕΣΠ)/ Συνταξιοδοτικών Ταμείων που δραστηριοποιούνται σε διασυνοριακή βάση: Η λειτουργία των διασυνοριακών ταμείων αποτελεί αναντίλεκτα ένα από τους πιο υποσχόμενους τομείς ανάπτυξης νέων υπηρεσιών στη κυπριακή οικονομία ο οποίος δίνει τη δυνατότητα προσέλκυσης σημαντικών κεφαλαίων από αξιόπιστους οργανισμούς του εξωτερικού, αναφέρει η ΟΕΒ. Η ίδια εισηγείται τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, που εκκρεμεί στη Βουλή.
 
  • Προσέλκυση και ενθάρρυνση επενδύσεων: Ο CIPA θα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά.
-Σύμφωνα με την ΟΕΒ, σήμερα, είναι η ευκαιρία για να προσδώσουμε στη χώρα ένα ξεχωριστό brand που να τη διαφοροποιεί από άλλες χώρες (ιατρικός και εκπαιδευτικός προορισμός, αθλητικός τουρισμός, προορισμός για συνταξιούχους από βορειότερες χώρες, ερευνητικά κέντρα και τεχνολογικά πάρκα, προορισμός για διεθνή επενδυτικά ταμεία, συνταξιοδοτικά ταμεία και ταμεία προνοίας και κέντρο επιχειρηματικής και ερευνητικής δράσης για την Μέση Ανατολή, Βόρειο Αφρική και Μεσόγειο). 
 

Δειτε Επισης

Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις