First Job: Το πρώτο βήμα

Την πρώτη σου δουλειά δεν την ξεχνάς ποτέ. Είναι αυτή που σε πήρε από το χέρι και σε περπάτησε στα κατατόπια της αγοράς εργασίας. Σε εφοδίασε με γνώσεις και εμπειρίες, προετοιμάζοντάς σε για το επόμενο επαγγελματικό βήμα. Το IN Business ταξίδεψε πίσω στον χρόνο με τέσσερα διευθυντικά στελέχη εταιρειών, στα οποία απηύθυνε. Βάδισε στα αρχικά τους βήματα και έμαθε άγνωστες πτυχές της πρώτης τους εργασίας. Κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν στον ίδιο κλάδο, ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε τομείς και θέσεις που δεν φαντάστηκαν ποτέ.  Όλοι όμως έχουν ένα κοινό σημείο. Ξεκίνησαν από τα χαμηλά και πήγαν στα ψηλά.

Valentina Kislaya,
CEO, Phoenix Leaders

 

1. Ποια ήταν η πρώτη σας δουλειά;
Η πρώτη μου εργασία ήταν σε διαφημιστική εταιρεία στο Μινσκ. Αν και ήταν μικρή σε μέγεθος, δουλεύαμε σε ποικίλες διαφημιστικές καμπάνιες, που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, εξειδικευμένους σχεδιαστές denim ρούχων και μεγάλα κυβερνητικά τμήματα.

2. Τι αρμοδιότητες είχατε;
Ξεκίνησα ως εκπαιδευόμενη κειμενογράφος και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας μου στη συγκεκριμένη εταιρεία απέκτησα πολύτιμη εμπειρία στον τομέα της διαφήμισης. Από αυτή ξεχωρίζω το project που αφορούσε στον σχεδιασμό του εξωφύλλου της ρωσικής έκδοσης του Atlas Shrugged της Ayn Rand, που δικαίως απετέλεσε σταθμό στην καριέρα μου.

3. Ποιος ήταν ο πρώτος σας μισθός;
Ευτυχώς, κατάφερα να πάρω κι εγώ ένα αντίγραφο του βιβλίου της Ayn Rand. Όλοι μας έχουμε ένα βιβλίο που επηρέασε καθοριστικά τη ζωή μας, με καλό ή κακό τρόπο, και για μένα θα είναι πάντα αυτό. Η κοσμοθεωρία μου άλλαξε εντελώς, αφού διάβασα μερικές μόνο σελίδες του. Είχα βρει το είδωλό μου: Μία δυνατή γυναίκα, μια πρωταγωνίστρια. Έχω χάσει το μέτρημα πόσες φορές το διάβασα από τότε, αλλά κάθε φορά, ανεξάρτητα από το πού βρίσκομαι, μεταφέρομαι πάντα σ’ εκείνη τη μικρή διαφημιστική εταιρεία στο Μινσκ.



Νατάσα Ιακωβίδου,
Ανώτερη Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Hermes Airports

 

1. Ποια ήταν η πρώτη σας δουλειά;
Με την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών μου σπουδών στον τομέα της διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού (HR) και την επιστροφή μου στην Κύπρο, εργοδοτήθηκα σε μια μικρή εταιρεία στη  Λεμεσό. Είχε ως κύρια δραστηριότητα τη διεξαγωγή μελετών σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού  καθώς και τη διοργάνωση σεμιναρίων στην Κύπρο  και το εξωτερικό.

2. Τι αρμοδιότητες είχατε;
Εκεί έκανα μελέτες για θέματα HR σε δήμους και κοινοτικά συμβούλια, οι οποίες επιχορηγούνταν από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Επίσης, ήμουν υπεύθυνη για τη διοργάνωση των διάφορων σεμιναρίων.

3. Ποιος ήταν ο πρώτος σας μισθός;
Ο αρχικός μου μισθός ήταν £300 τον μήνα. Για μένα, όμως, εκείνο που είχε προτεραιότητα και σημασία ήταν να μπω στην αγορά εργασίας, να αρχίσω να μαθαίνω και να αποκτώ εμπειρίες.

4. Τι κερδίσατε από αυτή;
Η επαφή και η συνεργασία που είχα με αρκετά κοινοτικά συμβούλια και δήμους σε όλη την Κύπρο ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Επισκέφθηκα τόπους και συνεργάστηκα με ανθρώπους που ίσως να μην είχα την ευκαιρία να κάνω. Επιπρόσθετα, απέκτησα πολύ καλή γνώση στα θέματα εκπαίδευσης και διοργάνωσης σεμιναρίων, καθώς επίσης τις διαδικασίες της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.


Vicken Sarkissian,
Chief Marketing Officer, PHC

1. Ποια ήταν η πρώτη σας δουλειά;
Οι ευκαιρίες ανάπτυξης και ανέλιξης του προσωπικού είναι μέρος της κουλτούρας του ομίλου PHC. Αξιοποιώντας αυτή την ενθάρρυνση, κατάφερα να χτίσω μία μεγάλη καριέρα στον τομέα του μάρκετινγκ και της εστίασης. Ξεκινώντας από σερβιτόρος, έφτασα σήμερα να βρίσκομαι στη θέση του chief marketing officer της PHC και να ηγούμαι μίας ομάδας 15 ατόμων, της οποίας κυριότερος στόχος είναι να κτίζει και να εφαρμόζει μια δυναμική στρατηγική, που να συμβάλλει στην περαιτέρω εδραίωση των brands μας σε Κύπρο και Ελλάδα.

2. Τι αρμοδιότητες είχατε;
Ξεκίνησα ως σερβιτόρος το 2000 στην Pizza Hut Στροβόλου, ενώ ταυτόχρονα σπούδαζα για να αποκτήσω το πτυχίο μου στον τομέα του μάρκετινγκ. Σε διάστημα ενός μόλις χρόνου προάχθηκα σε supervisor και μεταφέρθηκα στο εστιατόριο Sitio Café & Restaurants, όπου λίγους μήνες αργότερα  ανάλαβα την θέση του restaurant assistant manager.

3. Τι κερδίσατε από αυτή;
Η ευκαιρία που μου δόθηκε στην PHC, πριν από δύο δεκαετίες, με βοήθησε αναπτύσσοντάς με τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο εντός της εταιρείας. Ήταν ο κινητήριος μοχλός για την εξέλιξή μου κατά τη διάρκεια των χρόνων.


Πέτρος Πέτρου,
Γενικός Διευθυντής, Alpha Κύπρου

 

1. Ποια ήταν η πρώτη σας δουλειά;
Αυτό χρονολογείται στα τέλη του περασμένου αιώνα και συγκεκριμένα το 1999. Είχα μόλις τελειώσει τις σπουδές μου στην Αμερική και βρέθηκα στην Αθήνα, μετά από πρόταση που είχα από τον Όμιλο Berson S.A., ιδιοκτήτρια εταιρεία των καταστημάτων Παρουσίαση. Αντιπροσώπευε παγκοσμίου φήμης brands για το σπίτι, όπως, Versace, Kartell, WMF και Alessi, με πέραν των 65 καταστημάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκεί απέκτησα τις πρώτες μου εμπειρίες στον τομέα του μάρκετινγκ και των πωλήσεων. 

2. Τι αρμοδιότητες είχατε;
Ως νέος επαγγελματίας, για να κατανοήσω το περιβάλλον της αγοράς, πέρασα από διάφορα πόστα. Εστίασα στο sales & marketing της εταιρείας, ενώ παράλληλα ήμουν στα καταστήματα. Έζησα την αγορά της Ελλάδας σε μια εποχή που άρχισε να ακμάζει, είδα τον τρόπο που σκέφτοταν ο καταναλωτής, ενώ είχα την ευκαιρία να κατανοήσω τη σημασία και τον ρόλο των γνωστών brands.

3. Ποιος ήταν ο πρώτος σας μισθός;
Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι ποιος ήταν ο πρώτος μου μισθός, εξάλλου τότε το νόμισμα στην Ελλάδα ήταν η δραχμή. 

4. Τι κερδίσατε από αυτή;
Είχα την τύχη να εργαστώ σε έναν όμιλο που διέθετε πολύ σωστές δομές και οργανόγραμμα, με πλάνο διαχείρισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Επιπλέον, διατηρούσε μακροπρόθεσμη στρατηγική, πολύ συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους και πλάνο ανάπτυξης. Πριν από κάθε μεγάλη απόφασηδιενεργούσε έρευνες αγοράς σε διάφορα επίπεδα. Όλα αυτά για μένα απετέλεσαν σημαντικά εργαλεία μάθησης αλλά και προσωπικής επαγγελματικής ανάπτυξης.

Δειτε Επισης

Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις