Επιτακτική ανάγκη ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Η μερική παράλυση των κρατικών υπηρεσιών και της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, καταδεικνύει ότι είναι καιρός πλέον να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις και οι εισηγήσεις και υιοθέτηση της ψηφιακής μεταρρύθμισης σε όλες τις βαθμίδες της κρατικής μηχανής ώστε να διασφαλίζεται τόσο η συνέχεια παροχής υπηρεσιών όσο και η επιχειρηματική δραστηριότητα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κινούνται και οι εισηγήσεις για επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου στον οδικό χάρτη που εκπόνησε για επανεκκίνηση της Οικονομίας, εισηγείται όπως ληφθούν άμεσα μέτρα και τροποποιηθούν οδηγίες/διατάγματα για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας στο σύνολό της και πρωτίστως των Υπηρεσιών, η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για την επαναφορά και ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, περιλαμβανομένης της αποτελεσματικής εφαρμογής μέτρων που προωθεί ή μελετά η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα, ο ΣΟΑΚ προτείνει την διαμόρφωση, προώθηση και ταχεία εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Πλάνου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της κυπριακής οικονομίας, υπό το συντονισμό του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Θα πρέπει, αναφέρει, η Δημόσια Υπηρεσία να ενισχυθεί άμεσα με ψηφιακές υποδομές και υιοθέτηση εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διεκπεραίωσης διαδικασιών δημοσίου και εξυπηρέτησης πολιτών (αιτήσεις, πληρωμές κοκ).

Επιπλέον, θεωρεί ως μονόδρομο και επιτακτική ανάγκη την άμεση υιοθέτηση και καθολική εφαρμογή και αποδοχή της ηλεκτρονικής υπογραφής, για περιορισμό στο ελάχιστο της ανάγκης φυσικής παρουσίας για διεκπεραίωση συναλλαγών, όχι μόνο στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά και των προσπαθειών μείωσης της γραφειοκρατίας.

ΚΕΒΕ
Το ΚΕΒΕ στις προτάσεις που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εισηγείται όπως επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της σχετικής πλατφόρμας για τις ηλεκτρονικές υπογραφές και η εφαρμογή τους σε συναλλαγές με το κράτος αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. «Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να προχωρήσουν με την έγκριση και την εφαρμογή των κανονισμών της ΕΕ και της εγχώριας νομοθεσίας σχετικά με τις ηλεκτρονικές υπογραφές σε έγγραφα». Ως μεσοπρόθεσμο μέτρο προτείνει όπως επίσης επιταχυνθεί η σε εξέλιξη διαδικασία διαβούλευσης για την εισαγωγή του νομικού πλαισίου για την ηλεκτρονική ταυτότητα.

ΟΕΒ
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προτάσεις της ΟΕΒ η οποία θεωρεί ως επιτακτική ανάγκη την ταχεία επαναλειτουργία του Κράτους και άμεση εισαγωγή της ηλεκτρονικής υπογραφής, γενικευμένη εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών στο δημόσιο και ευρύτατη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για την μείωση των προσωπικών επαφών και την ταχύτητα εξυπηρέτησης. Ακόμα διαμόρφωση και προκήρυξη Σχεδίου ενθάρρυνσης εισαγωγής και αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις.
 

Δειτε Επισης

Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα