Eλληνική: Απότομη πτώση δείκτη κυπριακής οικονομίας

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, παρουσίασε ετήσια μείωση 4.0% το Μάρτιο του 2020 φτάνοντας σε επίπεδο 112.9, μετά από μειώσεις 2.1% τον Φεβρουάριο, και 1.5% τον Ιανουάριο (με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απότομη πτώση του δείκτη ΣΠΟΔ αποδίδεται στην ξαφνική διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της παράλληλης μείωσης στην κατανάλωση ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στη ζώνη του ευρώ κατέγραψε την ισχυρότερη μηνιαία μείωση του τον Απρίλιο του 2020 εν μέσω της ισχυρής μείωσης τόσο στην καταναλωτική εμπιστοσύνη όσο και όλων των επιχειρηματικών τομέων.

Επιπλέον, τα αυστηρά μέτρα περιορισμού στην εγχώρια οικονομία έχουν επηρεάσει δυσμενώς τους πλείστους τομείς της και ιδιαίτερα τον τουρισμό ο οποίος είναι εξαίρετα ευπαθής στις αρνητικές εξωτερικές συγκυρίες.

Τόσο οι αφίξεις τουριστών, όσο και οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες παρουσίασαν ισχυρές ετήσιες μειώσεις το Μάρτιο και Απρίλιο του 2020.

Επιπρόσθετα, προκαταρκτικές εκτιμήσεις υποδεικνύουν τη καταγραφή αρνητικών ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης τον Μάρτιο του 2020 για τον όγκο λιανικών πωλήσεων και αλλά και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των εγκεκριμένων αδειών οικοδομής αναμένεται να συνεχιστεί.

Σημειώνεται ότι, η «ελεύθερη πτώση» της τιμής του πετρελαίου επιδρά θετικά στο δείκτη αλλά αντισταθμίζεται από την πτώση των υπόλοιπων συνιστωσών του Δείκτη. Ως εκ τούτου, εκτιμώντας προκαταρκτικά το ΣΠΟΔ (flash estimate) για το μήνα Απρίλιο αυτός φαίνεται να καταγράφει δραματική μείωση προϊδεάζοντας για τη σημαντική συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας.

Δειτε Επισης

Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου