ΣΠΟΔ: Ετήσια μείωση 4% το Μάρτιο του 2020

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, ο οποίος δημιουργήθηκε με βάση το μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009), παρουσίασε ετήσια (ΕαΕ) μείωση 4.0% το Μάρτιο του 2020 φτάνοντας σε επίπεδο 112.9, μετά από μειώσεις 2.1% τον Φεβρουάριο, και 1.5% τον Ιανουάριο (με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα). 

Η απότομη πτώση του δείκτη ΣΠΟΔ αποδίδεται στην ξαφνική διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της παράλληλης μείωσης στην κατανάλωση ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στη ζώνη του ευρώ κατέγραψε την ισχυρότερη μηνιαία μείωση του τον Απρίλιο του 2020 εν μέσω της ισχυρής μείωσης τόσο στην καταναλωτική εμπιστοσύνη όσο και όλων των επιχειρηματικών τομέων. Επιπλέον, τα αυστηρά μέτρα περιορισμού στην εγχώρια οικονομία έχουν επηρεάσει δυσμενώς τους πλείστους τομείς της και ιδιαίτερα τον τουρισμό ο οποίος είναι εξαίρετα ευπαθής στις αρνητικές εξωτερικές συγκυρίες. Τόσο οι αφίξεις τουριστών, όσο και οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες παρουσίασαν ισχυρές ετήσιες μειώσεις το Μάρτιο και Απρίλιο του 2020.
 
Επιπρόσθετα, προκαταρκτικές εκτιμήσεις υποδεικνύουν τη καταγραφή αρνητικών ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης τον Μάρτιο του 2020 για τον όγκο λιανικών πωλήσεων και αλλά και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των εγκεκριμένων αδειών οικοδομής αναμένεται να συνεχιστεί. Σημειώνεται ότι, η «ελεύθερη πτώση» της τιμής του πετρελαίου επιδρά θετικά στο δείκτη αλλά αντισταθμίζεται από την πτώση των υπόλοιπων συνιστωσών του Δείκτη. Ως εκ τούτου, εκτιμώντας προκαταρκτικά το ΣΠΟΔ (flash estimate) για το μήνα Απρίλιο του 202 (όπως παρουσιάζεται και στο διάγραμμα με την πράσινη γραμμή), αυτός φαίνεται να καταγράφει δραματική μείωση προϊδεάζοντας για τη σημαντική συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας.
 
 
Τί είναι ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ): 
Ο δείκτης που έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα για τα σημεία καμπής των οικονομικών κύκλων δηλαδή τα σημεία μεταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας. Ο δείκτης αυτός αποτελείται από περισσότερες από μια μεταβλητές των οποίων οι αλλαγές τείνουν να προηγούνται των μεταβολών στη συνολική οικονομική δραστηριότητα και οι οποίες αξιολογούνται σε τακτική βάση.

Από τί μεταβλητές αποτελείται ο ΣΠΟΔ: 
Οι μεταβλητές με χαρακτηριστικά προήγησης, επιλέχθηκαν από μια μεγάλη κατηγορία εγχώριων και διεθνών προπορευόμενων δεικτών, και είναι: η τιμή του πετρελαίου (Brent Crude), ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ζώνης του ευρώ, οι αφίξεις τουριστών, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων, ο δείκτης όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και ο αριθμός εγκεκριμένων αδειών οικοδομής.
 
 
 

Δειτε Επισης

ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες