ΥΠΟΙΚ: Οι λόγοι που επιλέχθηκαν κατασκευές και λιανικό εμπόριο από την κυβέρνηση

Η επιλογή των δραστηριοτήτων που θα επαναρχίσουν τις εργασίες τους έχει γίνει βάσει συγκεκριμένων οικονομικών και άλλων παραγόντων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε διάσκεψη Τύπου, για τις χαλαρώσεις των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
 
Συγκεκριμένα λήφθηκε υπόψη η συνεισφορά των τομέων στο ΑΕΠ της Κύπρου και η συνολική απασχόληση, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού, η δυνατότητα τηλεργασίας και τα παραδείγματα άλλων χωρών.
 
Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη, γιατί έτσι θα υπάρξουν εισοδήματα και θα στηριχθεί και το σύστημα υγείας, εξήγησε.
 
Επίσης, στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και η κορύφωση της το 2021.
 
Ειδικότερα, για τον τομέα του λιανικού εμπορίου ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι απασχολεί το 9,4% του εργατικού δυναμικού και συνεισφέρει σε ύψος 12% στα κρατικά έσοδα.
Το ίδιο σημαντικός είναι και ο τομέας των κατασκευών, καθώς διατηρεί το 7,5% της συνολικής απασχόλησης και συνεισφέρει το 16% των κρατικών εσόδων.
 
Αχαρτογράφητα νερά σε περίπτωση νέου κύματος κρουσμάτων
Εξάλλου, ερωτηθείς αν υπάρχουν περιθώρια στήριξης σε περίπτωση νέας επιδείνωσης της επιδημολογικής εικόνας, ή η χώρα θα οδηγηθεί σε μνημόνιο, ο κ. Πετρίδης επανέλαβε πως «ο στόχος είναι να κάνουμε βήματα μπροστά και όχι βήματα πίσω» και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Ο κ. Πετρίδης επεσήμανε πως το ΥΠΟΙΚ είχε στηρίξει από την αρχή την λήψη αυστηρών μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης, καθώς «από την πρώτη στιγμήν είχαμε εκτιμήσει ότι με σωστή οικονομική διαχείριση θα μπορούσαμε να επιτύχουμε σε μια οικονομική διαχείριση αν το συνολικό lockdown δεν υπερέβαινε τους δύο μήνες».
 
«Αν φυσικά δεν επιτύχουμε σε δεύτερο στάδιο τότε μπαίνουμε πάλι σε αχαρτογράφητα νερά και δεν μπορώ να κάνω κάποια πρόβλεψη. Ο σκοπός είναι όπως συμμορφωθήκαμε την πρώτη φάση του πλήρους περιορισμού να συμμορφωθούμε και στη δεύτερη φάση για να αποτρέψουμε επικίνδυνες ατραπούς και στην υγεία αλλά και στην οικονομία», τόνισε.
 
Ανοίγουν τις Κυριακές υπεραγορές και φούρνοι
Στο μεταξύ, ανοικτές θα είναι οι υπεραγορές και οι φούρνοι τις Κυριακές, μετά την έναρξη της πρώτης φάσης χαλάρωσης των μέτρων, όπως ανέφερε ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου, η υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου. Υπεραγορές και φούρνοι θα είναι κλειστές κατά την 1η Μαΐου.

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών