Τα μέτρα στήριξης 6 Κυπρίων που εργάζονται στο εξωτερικό

Στην Κύπρο γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και την οικονομική στήριξη που έχουν λάβει μέχρι στιγμής. Πως όμως βιώνουν την κατάσταση οι Κύπριοι εργαζόμενοι που διαμένουν στο εξωτερικό και τι οικονομική στήριξη έλαβαν από το κράτος στο οποίο διαμένουν; Σκέφτονται ή όχι τον επαναπατρισμό τους λόγω της υφιστάμενης κατάστασης;

Το InBusinessNews επικοινώνησε με 6 Κύπριους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Σαουδική Αραβία και κατέγραψε τις απόψεις τους σε ότι αφορά τη στήριξη που έλαβαν από τη χώρα στην οποία διαμένουν και για το πώς βλέπουν οι ίδιοι το εργασιακό τους μέλλον.

Αναλυτικά:
 
ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΥΡΟΣ
EXECUTIVE CHEF ΚΑΙ GENERAL MANAGER ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ
 

Τα μέτρα στη Σαουδική Αραβία είναι πολύ αυστηρά καθώς το πρόστιμο αν σπάσεις το κέρφιου είναι €2500 . Ως ξένος εργαζόμενος βλέπω τη χώρα να παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περίπτωση που έχεις τον Ιό, επίσης έχει ανανεώσει όλες τις άδειες εργασίας για 3 μήνες αν έληγαν αυτή την περίοδο και όλα τα τέλη προς το κράτος έχουν ανασταλεί. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν τους μισθούς θα τους επιχορηγήσει στο ιδιωτικό τομέα.  Όσοι χάσαμε την δουλειά μας πρέπει να εγκαταλείψομε την χώρα αλλά όχι τώρα εν καιρώ κερφιου.
Βασικά όσοι χάσαμε την δουλεία μας (είμαι ένας από αυτούς) θα πρέπει να μας παρασχεθεί τρόπος επαναπατρισμού αλλά και να γίνει παρέμβαση στους εργοδότες να μας πληρώσουν τα δεδουλευμένα μας για να μπορέσουμε να φύγουμε άμεσα.
Από την πρώτη στιγμή ο Πρέσβης Σταύρος Αυγουστίδης και το προσωπικό της πρεσβείας είναι σε συνεχή επικοινωνία μαζί μας. Κατέγραψαν τα στοιχεία μας και μας αποστέλλουν όλες τις πληροφορίες τόσο για την Κύπρο όσο και για την Σαουδική Αραβία και η στήριξη τους είναι ουσιαστική και καθημερινή.
 
ΣΚΕΥΗ ΚΟΥΠΑΤΟΥ
ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΥΠΑΚΟΥΟΣ ΛΑΟΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Διαμένω στη Γερμανία και είμαι φοιτήτρια και παράλληλα εργαζόμενη σε ένα Ινστιτούτο τους πανεπιστημίου για τους φοιτητές. Η αλήθεια στην Γερμανία αργήσαν πολύ να λάβουν τα μέτρα τους . Παρόλα αυτά οι Γερμανοί ως υπάκουος λαός ,χωρίς τον περιορισμό και τα πρόστιμα που υπάρχουν σε Κύπρο και Ελλάδα, κατάφεραν να μείνουν σπίτι και να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους. Στήριξη από το γερμανικό κράτος προς τους ξένους φοιτητές (αυτούς που δεν κατάγονται από Γερμανία ) , μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει. Λάβαμε μόνο το επίδομα των €750 από την κυπριακή κυβέρνηση. Τώρα όσο αφορά τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση, Ναι εκεί τους στηρίζουνε με ένα ποσοστό γύρω στον 60% (λόγω του ότι μειώσανε σε όλες τις Επιχειρήσεις τις ώρες εργασίας, των εργαζομένων τους.

Προς το παρόν δεν σκέφτομαι τον επαναπατρισμό κυρίως λόγω του ότι κάποιος θα πρέπει να μείνει 14 μέρες μαζί με άτομα τα οποία δεν ξέρει καν αν κάποιος από αυτούς είναι ασυμπτωματικός φορέας, Ένας φοιτητής του εξωτερικού (χωρίς να συμπεριλαμβάνω την Ελλάδα) δεν έχει χρόνο να μείνει περισσότερο από 3 βδομάδες οπότε το να έρθει για 3 βδομάδες και τις 2 από αυτές να είναι κλεισμένος σε ένα ξενοδοχείο για εμένα προσωπικά δεν έχει νόημα Εδώ ακόμη κυκλοφορούμε σχετικά ελεύθεροι.

Στην Κύπρο από την άλλη είναι ο περιορισμός της μιας εξόδους τη μέρα άρα ούτε και εδώ πιστεύω θα κάνει κάποιος καλά να έρθει. Σε περίπτωση όμως που οι γονείς μου δεν θα μπορούν πλέον να με βοηθήσουν εμένα ή τα υπόλοιπα αδέρφια μου που είναι εξίσου φοιτητές οικονομικά ...η επιστροφή στην Κύπρο είναι μια αναγκαστική λύση ,όσο αφορά τα έξοδα του σπιτιού /φαγητό και άλλα. Από την άλλη μεριά κάποιος πρωτοετής λογικό είναι να θέλει να επιστρέψει γιατί ακόμη δεν ξέρει καλά καλά να ζει μόνος του ...Πράγμα που αυτόματα τον καθιστά σε ένα ρόλο που επιβάλλεται να αναλάβει ευθύνες ενήλικα (και ως γνωστό μέσω του σχολείου κανένας φοιτητής δεν είναι έτοιμος να πάρει αυτή την ευθύνη στο πρώτο κιόλας έτος )
 
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Μέχρι στιγμής υπάρχει σημαντική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση Τράμπ κυρίως σε επιχειρήσεις που δοκιμάζονται σήμερα. Η δέσμη μέτρων προβλέπει μεταξύ άλλων επιταγές ύψους 1.200 δολαρίων για κάθε ενήλικα Αμερικανό μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος και επιπλέον 500 δολαρίων για κάθε παιδί. Παράλληλα υπάρχει και Payment Protection Plan για τις επόμενες 8 εβδομάδες το οποίο καλύπτει σημαντικό μέρος των απολαβών των εργαζομένων. Εμένα η επιχείρηση μου απασχολείται με την πώληση φωτιστικών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν κατά την άποψη μου εταιρείες εστίασης για τις οποίες γίνονται σκέψεις περαιτέρω στήριξης. Παράλληλα μας δόθηκε παράταση για την εκπλήρωση των φορολογικών μας υποχρεώσεων λόγω της υφιστάμενης κατάστασης. Προσωπικά δεν σκέφτομαι τον επαναπατρισμό, αν και έχω γίνει κοινωνός αυτών των σκέψεων από άλλους συμπατριώτες μας που διαμένουν στη Νέα Υόρκη όπως και εγώ, αλλά και σε άλλες Πολιτείες.

 
ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ AIR CONTROL UK LTD ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚEΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΣ ΜΟΝΟ ΑΝ Η ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΩΝ

Η κυβέρνηση της χώρας έδρασε σχετικά νωρίς με την ανακοίνωση μέτρων. Τα μέτρα θα δοκιμαστούν και θα διαφανεί κατά πόσο είναι αποτελεσματικά ανάλογα με τη διάρκεια της κρίσης. Αν δηλαδή η κρίση έχει έκταση τότε τα μέτρα θα αποδειχθούν ελλιπή και θα υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Στην ουσία ήρθε πριν την κρίση μια συντηρητική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό να δώσει πολλά στον κόσμο ωσάν να ήταν σοσιαλιστική κυβέρνηση. Τα πλείστα μέτρα που έλαβε για να στηρίξει τον προϋπολογισμό της προϋπόθεταν δανεισμό. Τώρα έρχεται με την κρίση του κορωνοϊού να εξαγγείλει επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία ναι μεν χρειάζονται αλλά οδηγούν σε αύξηση του δημοσίου χρέους της χώρας. Ως θετικό κρίνω το ότι μας δίνεται η ευχέρεια για εξασφάλιση άτοκου για ένα χρόνο δανείου για αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ ανάλογα με το Δήμο που μένεις παρέχεται επιπρόσθετη χρηματική στήριξη που κυμαίνεται από 10.000-25.000 στερλίνες. Προσωπικά δεν μελετώ τον επαναπατρισμό μου καθώς η εταιρεία μου είναι σωστά δομημένη και είναι σε θέση να αντέξει τους κραδασμούς της κρίσης. Μόνο αν η κρίση έχει έκταση 2 έτη θα αντιμετωπίσω πρόβλημα. Εάν η κρίση έχει έκταση τότε όπως προανέφερα αναμένω περαιτέρω στήριξη από την κυβέρνηση της χώρας.

ΜΑΡΤΙΝΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ/ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΓΕΝΝΑΙΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Κατά την άποψη μου η κυβέρνηση των ΗΠΑ κινήθηκε αρκετά γρήγορα για να στηρίξεις τους εργαζομένους και κυρίως τις πιο μικρές σε μέγεθος εταιρείες και κυρίως τα άτομα που έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 75.000 δολαρίων. Η κυβέρνηση κατά την άποψη μου έχει προσφέρει ένα γενναίο πακέτο στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους το οποίο συνεχώς αναβαθμίζεται. Ως εργαζόμενος στον κατασκευαστικό τομέα υπό την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού, θεωρώ πως είναι δύσκολο για την ώρα να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την ανάκαμψη του κλάδου μας. Σίγουρα όμως «εκμεταλλευόμαστε», την υφιστάμενη κατάσταση για να κάνουμε προεργασίες για το πώς θα λειτουργούμε μετά τη λήξη της πανδημίας. Η κυβέρνηση πάντως στηρίζει την προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα άμεσα μετά τη λήξη της πανδημίας.

ΣΤΙΟΥΑΡΤ ΦΕΤΤΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (ΜΕ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟ ΓΟΝΕΑ)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ
ΦΟΥΛ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
 
Παραχώρησαν πιστώσεις με κρατικές εγγυήσεις κατά 80% στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους Παράλληλα η κυβέρνηση θα καταβάλει έως και το 80% των μισθών (με ανώτατο όριο τις 2.500 στερλίνες τον μήνα) των εργαζομένων, με την προϋπόθεση ότι οι εργοδότες δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις, ενώ δόθηκε και παράταση στην εκπλήρωση των φορολογικών μας υποχρεώσεων. Επιπρόσθετα η κυβέρνηση θα καταβάλει στους αυτοαπασχολούμενους φορολογητέα κρατική επιχορήγηση ύψους 80% των μέσων μηνιαίων κερδών τους τα τελευταία τρία χρόνια. Δικαιούχοι της επιχορήγησης θα είναι άτομα με κέρδη έως 50.000 στερλίνες (60.800 δολάρια).  Προσωπικά ως εργαζόμενος στον κατασκευαστικό τομέα βιώνω αυτή την περίοδο μείωση στον κύκλο εργασιών μας. Όμως επειδή είμαι αισιόδοξος άνθρωπος θεωρώ πως εντός Ιουνίου θα ανακάμψουμε πλήρως και θα ανεβάσουμε στο φουλ τις μηχανές για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές