Οξυγόνο €840 εκ. στα δημόσια οικονομικά από απόφαση Ανωτάτου

Το Aνώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι έκανε αποδεκτές τις εφέσεις που καταχωρήθηκαν κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα.H απόφαση της πλειοψηφίας, συντάχθηκε από τους Νικολάτο, και Οικονόμου,  και με αυτή συμφωνούν οι: Νικολάτος, Π., Παμπαλλής, Παναγή, Χριστοδούλου, Σταματίου, Οικονόμου, Ψαρά-Μιλτιάδου και Μαλαχτός.

Ο Ναθαναήλ, ετοίμασε απόφαση μειοψηφίας και με αυτή συμφωνεί και η Πούγιουρου,  Ο Παρπαρίνος,  ετοίμασε δική του απόφαση μειοψηφίας όπως και ο Λιάτσος. Ο Γιασεμής. ετοίμασε απόφαση με το ίδιον αποτέλεσμα αλλά διαφορετικό σκεπτικό από εκείνο της πλειοψηφίας.

Το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε στις 29/3/2019 ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για αποκοπές μισθών και μειώσεις των συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Οι νόμοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί διότι παραβιάζουν το άρθρο 23 του Συντάγματος που αφορά στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αφού οι αιτητές υποστήριξαν στο Δικαστήριο και δικαιώθηκαν ότι οι απολαβές αποτελούν περιουσιακό στοιχείο.Στη σημερινή του απόφαση το ανώτατο κρίνει τους νόμους ως συνταγματικούς.
 
Tι εξοικονομεί το κράτος
Με αυτή την απόφαση στην ουσία το κράτος εξοικονομεί  ποσό των €840 εκ. που θα έπρεπε να καταλάβει σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα τη στιγμή που υπάρχει και προηγούμενο όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας θα μπορεί να προβεί σε παρόμοια ενέργεια στο μέλλον.
 

 

ΚΕΒΕ: Συνεχίζουμε ενωμένοι και συστρατευμένοι για αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος αποτελεί η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΕΒΕ. Η απόφαση αυτή θέτει τέρμα σε μια μακρά δικαστική διαμάχη, η εκκρεμότητα της οποίας προκαλούσε συνεχή αβεβαιότητα στους οποιουσδήποτε μελλοντικούς σχεδιασμούς καθώς και τεράστιους κινδύνους για την οικονομία, αφού τυχόν υλοποίηση της θα οδηγούσε σχεδόν με βεβαιότητα τη χώρα σε ένα νέο μνημόνιο, όπως σημειώνει. 

Το ΚΕΒΕ καλεί όλους τους φορείς της χώρας να παραμείνουν στοχοπροσηλωμένοι, ενωμένοι και συστρατευμένοι για αντιμετώπιση των υφιστάμενων και των επερχόμενων προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τη χώρα μας, αναλώνοντας για το σκοπό αυτό το άπαν των δυνάμεων τους.


ΟΕΒ: Ορθή η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίουγια τις αποκοπές στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) χαιρετίζει την σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου με την οποία τελεσίδικα ακυρώνεται η πρωτόδικη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου με την οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι αποκοπές επί των απολαβών των δημόσιων υπαλλήλων που έγιναν κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης του 2011 - 2013.
 
Με την απόφαση αυτή τα δημόσια οικονομικά αποκτούν οξυγόνο το οποίο μπορούν να διοχετεύσουν απρόσκοπτα στην διάσωση της πραγματικής οικονομίας, στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει ο τόπος μας με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοΐού.

Δειτε Επισης

Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα