anner-cyta-vodafone

Ε. Ευγενίου: Χρειάζονται µέτρα άµεσης αντίδρασης στην όλη κατάσταση

InBusinessNews  10/04/2020 06:50
Ε. Ευγενίου: Χρειάζονται µέτρα άµεσης αντίδρασης στην όλη κατάσταση

Ε. Ευγενίου: Χρειάζονται µέτρα άµεσης αντίδρασης στην όλη κατάσταση

InBusinessNews  10/04/2020 06:50
Δύσκολο να υπάρχουν εκτιμήσεις για το μέγεθος, την διάρκεια και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επισημαίνει ο Ευγένιος Ευγενίου,  CEO και senior partner PwC Κύπρου, υπογραμμίζοντας πως ενδεχοµένως η οικονοµία να µπει άµεσα σε µια µεγάλη ύφεση, αλλά είναι πιθανόν και η ανάκαµψη να επέλθει µε πιο γρήγορους ρυθµούς.

RELATED ARTICLES


 
Στον πάγο οι επενδύσεις
Το µέγεθος, η διάρκεια και οι επιπτώσεις της οικονοµικής κρίσης, ως αποτέλεσµα της εξάπλωσης του ιού COVID-19, είναι δύσκολο να εκτιµηθούν. Και αυτό, διότι εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, πολλοί από τους οποίους παραµένουν ακόµη άγνωστοι.

Πολλοί τοµείς της οικονοµικής δραστηριότητας σταµάτησαν απότοµα να λειτουργούν ή υπολειτουργούν, εργαζόµενοι δεν έχουν πρόσβαση στις δουλειές τους και η αβεβαιότητα πάγωσε τις επενδύσεις. Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και οι άµεσες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία έντονες.

Πέφτουν οι δείκτες
Ως εκ τούτου, η κρίση που βιώνουµε σήµερα αναµένεται να επιφέρει απότοµη και µεγάλη πτώση των οικονοµικών δεικτών. Ενδεχοµένως η οικονοµία να µπει άµεσα σε µια µεγάλη ύφεση, αλλά είναι πιθανόν και η ανάκαµψη να επέλθει µε πιο γρήγορους ρυθµούς.

Όλα φυσικά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια, την έκταση και το βάθος της πανδηµίας και ασφαλώς τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Εξίσου σηµαντικά είναι, επίσης, τα µέτρα άµεσης αντίδρασης που θα παρθούν.

Θα αντεπεξέλθουµε
Με τη διεθνή οικονοµία σε ύφεση, αρκετές επιχειρήσεις να είναι κλειστές και τις επενδύσεις να έχουν παγώσει και όλα αυτά µέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας, αναµένουµε πως θα υπάρξει και ανάλογη πτώση του κύκλου εργασιών µας. Το µέγεθος είναι δύσκολο να εκτιµηθεί.

Ως οργανισµός µπαίνουµε σ’ αυτή την κρίση από θέση ισχύος και συνεχίζουµε να εξυπηρετούµε τους πελάτες µας µε αξιοπιστία. Αυτό µας δίνει την αυτοπεποίθηση πως θα αντεπεξέλθουµε µε επιτυχία.

Εργαζόµαστε από το σπίτι
Στην PwC η ευηµερία του προσωπικού, των πελατών και των συνεργατών µας αποτελούν προτεραιότητα. Από τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου, οι άνθρωποι της εταιρείας εργάζονται από το σπίτι τους. Αξιοποιούν την ισχυρή τεχνολογική υποδοµή µας και τις σύγχρονες πρακτικές εργασίας που έχει υιοθετήσει ο οργανισµός, εφαρµόζοντας την κουλτούρα που έχουµε χτίσει. Όπως ανέφερα σε µήνυµα που στάλθηκε στους πελάτες µας την ίδια µέρα, ο τρόπος εργασίας άλλαξε. Έµεινε, όµως, αναλλοίωτη η επικέντρωσή µας στην ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών µας. Συνεχίζουµε να είµαστε δίπλα τους και να τους εξυπηρετούµε µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Ίδια και ποιοτική εξυπηρέτηση 
Με το πρωτοποριακό πλαίσιο ευέλικτης εργασίας, Everyday Flexibility, που περιλαµβάνει την εργασία από το σπίτι και ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, ανακοινώσαµε, κάτω από τα νέα δεδοµένα, ενισχυµένη ευελιξία για τους γονείς µε παιδιά 15 ετών και κάτω.

Επιπλέον, ο οργανισµός διατηρεί συνεχή επικοινωνία µε τους ανθρώπους του, παρέχοντάς τους καθοδήγηση και υποστήριξη. Έχω ήδη πραγµατοποιήσει τηλεσυναντήσεις και µε τους 1.100 συναδέλφους µας.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η PwC Κύπρου έχει πιστοποιηθεί από την Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης για το σύστηµα διαχείρισης επιχειρησιακής συνέχειας. Στο πλαίσιο αυτό, από την πρώτη στιγµή ενεργοποίησε µε επιτυχία το πλάνο επιχειρησιακής συνέχειας (business continuity plan), που έχει καταρτίσει, µε στόχο πάντοτε την ποιότητα στην εξυπηρέτηση των πελατών της.

Να ενισχυθεί η ρευστότητα
Είναι φανερό ότι χρειάζονται µέτρα άµεσης αντίδρασης στην όλη κατάσταση που έχει διαµορφωθεί. Μέτρα που να επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζοµένων. Ενισχύοντας τη ρευστότητα, θα µπορέσει η επιχειρηµατική κοινότητα να αντέξει µέσα στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες. Και όταν αναφερόµαστε στις επιχειρήσεις, εννοούµε τους ανθρώπους που τις συναποτελούν και τα νοικοκυριά που ζουν από αυτές.

Καλά τα  µέτρα που πάρθηκαν
Η παραχώρηση τραπεζικής ρευστότητας µε κρατικές εγγυήσεις, η απελευθέρωση τραπεζικών κεφαλαίων που θα επιτρέψουν αναδιαρθρώσεις δανείων, η αναβολή πληρωµής ΦΠΑ και άλλων υποχρεώσεων προς το κράτος, αλλά και τα µέτρα στήριξης των εργαζοµένων για να µη χαθούν θέσεις εργασίας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να υπάρξουν και στοχευµένα δηµοσιονοµικά µέτρα επανεκκίνησης της οικονοµίας.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας