ΥΠΟΙΚ: Η έκδοση ομολόγων δεν σχετίζεται με στήριξη ιδιωτικού τομέα

Σε διευκρινίσεις προέβη το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους αναφορικά με τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων τις προτάσεις για έκδοση ομολόγου με σκοπό την στήριξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Σε συνέχεια σχετικών ανακοινώσεων των προηγούμενων ημερών, το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους δημοσιεύει τις πιο κάτω επιπρόσθετες πληροφορίες αναφορικά με την πρόσφατη έκδοση των δύο πιο πάνω ευρωπαϊκών ομολόγων στις 7 Απριλίου 2020:
  1. Πλαίσιο Πολιτικής: Οι πιο πάνω εκδόσεις ομολόγων πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του Ετήσιου Χρηματοδοτικού Προγράμματος 2020 όπως αυτό αναθεωρήθηκε πρόσφατα ώστε να καλύψει κυρίως την απώλεια δημοσιονομικών εσόδων εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19).
 
  1. Σκοπός της έκδοσης: Αποκλειστικός σκοπός της συγκεκριμένης έκδοσης ομολόγων είναι (α) να αντισταθμίσει την ανατροπή του δημοσιονομικού ισοζυγίου από το μέχρι πρόσφατα δημοσιονομικό πλεόνασμα σε δημοσιονομικό έλλειμμα λόγω, κυρίως, της μείωσης των φορολογικών εσόδων που προέκυψε εξαιτίας της φθίνουσας πορείας του ΑΕΠ υπό την επίδραση των συνεπειών του Covid-19 αλλά και λόγω των υποστηρικτικών μέτρων στον εγκεκριμένο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, και (β) να ενισχύσει αποφασιστικά το διά νόμου υποχρεωτικό απόθεμα των ρευστών διαθεσίμων του Κράτους  (προληπτικό αποθεματικό) που διατηρείται βάσει των περί της Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους Νόμων, δεδομένης της επικρατούσας οικονομικής αβεβαιότητας διεθνώς και της, προς το παρόν, άγνωστης διάρκειας της πανδημίας και των συνεπειών της.
 
  1. Επταετές ομόλογο: Με το 7-ετές ομόλογο απορρήφθηκε ποσό 1,25 δις ευρώ από συνολικά προσφερόμενο ποσό 1,8 δις ευρώ. Η ημερομηνία έναρξης της ισχύος του ομολόγου είναι η 16η Απριλίου 2020 και η ημερομηνία λήξης του η 16η Απριλίου 2027. Η απόδοση του ομολόγου ήταν 1,564%. Το ετήσιο επιτόκιο καθορίστηκε στο 1,50%.
 
  1. Τριαντακονταετές ομόλογο: Με το 30-ετές ομόλογο απορρήφθηκε ποσό 0,5 δις ευρώ από συνολικά προσφερόμενο ποσό 0.8 δις ευρώ. Η ημερομηνία έναρξης της ισχύος του είναι η 16η Απριλίου 2020 και η ημερομηνία λήξης του η 16η Απριλίου 2050. Η απόδοση του ομολόγου ήταν 2.339%. Το ετήσιο επιτόκιο καθορίστηκε στο 2,25%.
 
  1. Προσφοροδότες: Για τα δύο πιο πάνω ομόλογα υποβλήθηκαν περισσότερες από 240 προσφορές, με πάνω από το 98% των προσφοροδοτών να προέρχονται από τη διεθνή αγορά.  
 
  1. Πρόσθετες διευκρινίσεις  πολιτικής:  
 
  1. Κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι οι πιο πάνω εκδόσεις ομολόγων, όπως και τυχόν νέες εκδόσεις, δεν σχετίζονται με τις πρόσφατες Προτάσεις για έκδοση ομολόγου με σκοπό την στήριξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Ένα τέτοιο εγχείρημα δεν περιλαμβάνεται στα άμεσου αντίκτυπου δημοσιονομικά πλαίσια και, στο παρόν στάδιο, η στήριξη του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να επιχειρηθεί μόνο έμμεσα με μηχανισμούς που θα καταστήσουν δυνατή την ορθολογιστική - με δέουσα επιμέλεια - αξιοποίηση της διαθέσιμης τραπεζικής ρευστότητας.
 
  1. Τονίζεται ότι, οι εκδόσεις κυβερνητικών ομολόγων πραγματοποιούνται μόνο στα πλαίσια του προαναφερθέντος συγκροτημένου Ετήσιου Χρηματοδοτικού Προγράμματος που εγκρίνεται όπως προβλέπεται στους περί της Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους Νόμους, και το οποίο καταρτίζεται πάντοτε εντός των ορθολογιστικών ορίων της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, και αποσκοπεί βασικά στην ικανοποίηση των αναγκών του Δημοσίου.
 
  1. Το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες στις κεφαλαιαγορές, θα συνεχίσει την συντεταγμένη υλοποίηση του αναθεωρημένου Ετήσιου Χρηματοδοτικού Προγράμματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών.

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023