Καλούνται και οι 27 να επιδείξουν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Καθοριστική χαρακτηρίζεται η συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της ΕΕ καθώς θα κρίνει κατά πόσον παραμένει σε ισχύ η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κατεπέκτασην μια από τις θεμελιώδους αρχές της Ένωσης, μπροστά στον αόρατο εχθρό που όλοι κάνουν λόγο για εμπόλεμη κατάσταση. Οι 27 καλούνται να τοποθετηθούν τελεσίδικα για το θέμα του ευρωομολόγου ή άλλου «φαρμάκου» στην υγειονομική και οικονομική κρίση.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση ευρωομολόγου που για ακόμα μια φορά έχει διαχωρίσει την Ευρώπη σε Βόρειους και Νότιους, εναντιώνονται οι σκληροπυρηνικές χώρες όπως Ολλανδία, Γερμανία, Φιλανδία και Αυστρία οι οποίες εμμένουν στην άντληση χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης κάτι στο οποίο εναντιώνονται Ιταλία και Ισπανία, δεδομένου ότι οι πιστωτικές γραμμές στήριξης του ESM θα συνοδεύονται από όρους που είτε συνιστούν χαλαρό μνημόνιο είτε με σκληρό μνημόνιο με ενισχυμένη εποπτεία.

Νοουμένου ότι ο κορωνοϊός είναι μια εξέλιξη που δεν συνδέεται με κακή οικονομική και δημοσιονομική διαχείριση, Ιταλία και Ισπανία επιδιώκουν την παραχώρηση με συνοπτικές διαδικασίες δανείων με κανένα πλαίσιο για όρους.

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί κατά πόσον η Γαλλία θα ευθυγραμμιστεί με τους Νότιους ή κατά πόσον θα συγκατανεύσει με την Γερμανία, λαμβάνοντας τα απαραίτητα ανταλλάγματα και διατηρώντας τον γαλλογερμανικό άξονα ως πυρήνα των εξελίξεων της ΕΕ.

Πάντως η συμβιβαστική φόρμουλα για οικονομική στήριξη αποτελείται από ένα τρίπτυχο μέτρων που ενδεχομένως να αγγίξει και τα €700 δισ.

Το πρώτο μέτρο αφορά την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την παραχώρηση δανείων με μνημόνιο αλλά χωρίς Τρόικα. Ο ΕΜΣ διαθέτει «κουμπαρά» €410 δισ., αλλά μπορεί και να δανειστεί και πολλά ακόμη εκδίδοντας ομόλογα που έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση «ΑΑΑ» -σαν να ήταν ευρωομόλογα.

Το δεύτερο μέτρο αφορά τη δημιουργία Πανευρωπαϊκού Ταμείου ειδικά για τον κορωνοϊό, με διάρκεια ζωής 5-10 χρόνων.

Το τρίτο μέτρο αφορά αναπτυξιακά δάνεια και κεφάλαια έως και €200 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που θα αποτελούσαν ένα νέου τύπου «σχέδιο Μάρσαλ» για την παλινόρθωση της ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση της Κομισιόν για την δημιουργία του νέου συστήματος «SURE», ενός μέσου αλληλεγγύης ύψους €100 δισ. ευρώ που θα κρατά τους εργαζόμενους στις δουλειές τους ή θα συντηρεί τα εισοδήματά τους όταν οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

Δειτε Επισης

Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις