OEB: Έκκληση σε επιχειρήσεις να μην κάνουν απολύσεις

Συμπληρώνονται σήμερα 25 ημέρες από την 9η Μαρτίου οπότε και εντοπίστηκαν στην Κύπρο τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.
 
Μέσα σε τρεισήμισι εβδομάδες έχουν επισυμβεί γεγονότα πρωτοφανή, έχουν ληφθεί αποφάσεις που συνήθως προϋποθέτουν επεξεργασία πολλών μηνών και έχουν εφαρμοστεί ρυθμίσεις ανορθόδοξες αλλά άκρως επιβεβλημένες για διάσωση της οικονομίας.
 
Κάτω από τεράστια πίεση εξαιτίας της επιθετικότητας της πανδημίας, οι Αρμόδιες Αρχές έλαβαν μέτρα έκτακτης ανάγκης για προστασία της υγείας του πληθυσμού και ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας.
 
Τα μέτρα αυτά έχουν οδηγήσει σε πρωτόγνωρη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, με τρόπο και αποτελέσματα που προσιδιάζουν σε συνθήκες πολέμου.
 
Με θαρραλέες αποφάσεις, με γρήγορα αντανακλαστικά και σε πνεύμα συναίνεσης, Κυβέρνηση και Πολιτικά Κόμματα έχουν διαθέσει τους αναγκαίους πόρους για αποτροπή της οικονομικής κατάρρευσης.
 
Από την πρώτη ημέρα, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) συμβάλλει στην διαμόρφωση και προσαρμογή των αποφάσεων, με διαρκείς τηλεδιασκέψεις της Εκτελεστικής Επιτροπής με τους αρμόδιους Υπουργούς, με υπομνήματα και προτάσεις προς τις αρμόδιες Αρχές και με δύο επιστολές του Προέδρου Γιώργου Πέτρου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Πρώτιστη και ύψιστη προτεραιότητα της ΟΕΒ είναι η προστασία της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους όπως και κάθε προσώπου που βρίσκεται στην Χώρα μας. Επίμονα η ΟΕΒ καλεί τις επιχειρήσεις σε αυστηρή συμμόρφωση με τις πρόνοιες των Διαταγμάτων, με στόχο την γρήγορη εξάλειψη της πανδημίας και την ταχύτερη δυνατή επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας.
 
Παράλληλα, με την τεχνογνωσία που διαθέτει μέσα από τα Μέλη της σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, η ΟΕΒ προσπαθεί να εμβολιάσει τα Σχέδια της Κυβέρνησης με τα οποία επιδιώκεται η στήριξη της απασχόλησης, η αποτροπή της χρεοκοπίας επιχειρήσεων και η διατήρηση του παραγωγικού ιστού της πραγματικής οικονομίας.
 
 
Από τα χιλιάδες τηλεφωνήματα και emails που έχει λάβει η ΟΕΒ, είναι έκδηλη η αγωνία των επιχειρηματιών αναφορικά με τα Κυβερνητικά Σχέδια και τις ορθότερες αποφάσεις που καλούνται να λάβουν, σε σχέση με το μέλλον των επιχειρήσεων τους και τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων τους.
 
Η ΟΕΒ καλεί όλα της τα Μέλη να επιδείξουν το πνεύμα εταιρικής υπευθυνότητας και τις αξίες κοινωνικής αλληλεγγύης με τις οποίες διαχρονικά πορεύονται στο επιχειρείν και να αποφύγουν απόλυση προσωπικού εξαιτίας των συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία.
 
Μέσα από ένα κανάλι εξαιρετικής επικοινωνίας ανάμεσα στην ΟΕΒ και στα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, έχουμε διαβιβάσει τις αγωνίες του επιχειρηματικού κόσμου και ζητήσαμε να ληφθούν υπόψη στην διαμόρφωση των Κυβερνητικών αποφάσεων που λαμβάνονται διαρκώς και προσαρμόζονται  για την βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων των Σχεδίων και των άλλων μέτρων.
 
Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα αφαιρέσουν από τις επιχειρήσεις τα οδυνηρά διλήμματα και θα ενισχύσουν την ελπίδα ότι μπορεί πραγματικά να επιτευχθεί ο στόχος που Κυβέρνηση, ΟΕΒ και κοινωνικοί εταίροι είχαμε θέσει από τις 9 Μαρτίου:
 
Καμία χρεοκοπία επιχείρησης και καμία απόλυση εργαζομένου εξαιτίας του κορωνοϊού.

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»