Απότομη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο τον Μάρτιο

Το οικονομικό κλίμα υποχώρησε τον Μάρτιο 2020, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 12,1 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2020. Η απότομη πτώση του ΔΟΣ αντανακλά τις πρώτες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο. 
 
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η μείωση του ΔΟΣ προήλθε από υποχώρηση του κλίματος σε όλους τους τομείς, με μεγαλύτερη την πτώση στις υπηρεσίες, καθώς και από σημαντική αποδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
 
Η επιδείνωση του κλίματος στις υπηρεσίες ήταν αποτέλεσμα λιγότερο θετικών αξιολογήσεων για την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο και μεγάλης προς τα κάτω αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών κατά το επόμενο τρίμηνο. Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο χειροτέρευσε λόγω πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου. Οι επιχειρήσεις στις κατασκευές αξιολόγησαν πιο αρνητικά τα υπό εξέλιξη έργα τους και αναθεώρησαν σημαντικά προς τα κάτω τις προσδοκίες για τον αριθμό των εργαζομένων τους, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του κλίματος στον τομέα. Στη μεταποίηση οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για τα τρέχοντα επίπεδα των παραγγελιών και των αποθεμάτων τελικών προϊόντων ήταν δυσμενέστερες και ταυτόχρονα οι εκτιμήσεις για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου καταγράφηκαν λιγότερο αισιόδοξες.
 
Η πτώση του καταναλωτικού κλίματος προήλθε από πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα, καθώς και από σημαντική αποδυνάμωση των προθέσεών τους για δαπάνες για μεγάλες αγορές.

Σημειώνεται ότι η πτώση του ΔΟΣ τον Μάρτιο 2020 είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε από το 2013, όταν μετά την απόφαση για το κούρεμα καταθέσεων, ο ΔΟΣ είχε σημειώσει ισόποση μείωση.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Με εβδομαδιαίες ζημιές έκλεισε το ΧΑΚ
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Είδε την ομάδα μεταρρύθμισης των τεσσάρων δήμων της πρωτεύουσας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου
Χατζημανώλη: Στήριξη Κύπρου στις προσπάθειες απανθρακοποίησης κλάδου κρουαζιέρας
«Προσήλωση στην εξεύρεση λύσεων για καταναλωτές-Καλλιεργούμε τη βιώσιμη κατανάλωση»