Ερωτήματα ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για το διάταγμα περιοριστικών μέτρων

Σειρά διευκρινήσεων, σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ερωτημάτων που θέτουν επιχειρήσεις και τα οποία προκύπτουν από το διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου για τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση, συγκεντρώνουν ΚΕΒΕ και ΟΕΒ για να θέσουν στον αρμόδιο Υπουργό αλλά και στην Προεδρία της Δημοκρατίας. 
 
«Συγκεντρώνουμε ένα μεγάλο αριθμό ερωτημάτων από επιχειρήσεις, τα οποία προσπαθούμε να συστηματοποιήσουμε και να τα υποβάλουμε στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.
 
«Πολλά ερωτήματα θα μπορούσαν να απαντηθούν με την κοινή λογική, παρόλα αυτά θεωρούμε πιο υπεύθυνο να αναμένουμε την επίσημη απάντηση στα διάφορα ερωτήματα», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Αντωνίου είπε ότι επί των προκειμένων «έχουμε και κάποιες εισηγήσεις τις οποίες ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβουμε θα προσπαθήσουμε να γίνουν διορθωτικές ρυθμίσεις αν και εφόσον χρειαστεί».
 
Αν οι απαντήσεις που θα λάβουμε δημιουργούν κενά και προβλήματα, τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν, έχουμε ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με τις αρμόδιες αρχές προσπαθώντας να υλοποιούνται τα μέτρα με το καλύτερο δυνατό, σημείωσε.
 
Δίνοντας ένα παράδειγμα σε σχέση με τα ερωτήματα που θέτουν επιχειρήσεις σε σχέση με το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ο ΓΔ της ΟΕΒ ανέφερε το "τι γίνεται με τις δραστηριότητες οι οποίες είναι αναγκαίες είτε σε ένα γραφείο, είτε σε μια βιομηχανία είτε σε μια οικία, όπως είναι η διόρθωση των υδραυλικών ή ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ή υπάρχει ανάγκη να γίνει εκσκαφή γιατί έχει ξεχειλίσει το αποχετευτικό".
 
Ανέφερε ότι «το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτές οι εργασίες εμπίπτουν στην κατηγορία εργοτάξια», ενώ διερωτήθηκε ποιος είναι ο ορισμός του εργοταξίου, το οποίο διαθέτει νομικό ορισμό.  
 
Αναφορικά με άλλα ερωτήματα, ο κ. Αντωνίου είπε ότι η βιομηχανία ερωτά κατά πόσον μπορεί να παραμείνει σε δραστηριότητα, προσθέτοντας ότι «αν και η απάντηση είναι προφανής ότι η βιομηχανία δεν επηρεάζεται, δεν θεωρώ ότι πρέπει να λάβω εγώ αυτή την ευθύνη αν δεν έχω επίσημη απάντηση από το κράτος».
 
Άλλο σημαντικό, είπε ο κ. Αντωνίου, είναι πως υπάρχει για ένα σημαντικό αριθμό εργοταξίων η ανάγκη να τους δοθεί χρόνος να μαζέψουν τα υλικά τους έτσι ώστε να μην γίνουν σοβαρές ζημιές που μπορούν να δημιουργούν και κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών ή και να δημιουργούν ζητήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
 
Θα πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να τους δοθεί χρόνος 2 με 3 ημερών για να τα μαζέψουν, σημείωσε.
 
Εξάλλου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής είπε ότι ένα ερώτημα που τίθεται σε σχέση με το διάταγμα του Υπουργού Υγείας είναι κατά πόσον τα υλικά οικοδομής μπορούν να παραδίδουν υλικά στα εργοτάξια.
 
Αναφέροντας ότι τα συνεργεία των οχημάτων λειτουργούν, ο κ. Τσιακκής διερωτήθηκε κατά πόσον τα καταστήματα πώλησης εξαρτημάτων μπορούν να λειτουργούν και να πωλούν εξαρτήματα.
 
Επιπλέον, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ διερωτήθηκε κατά πόσον στις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες σέρβις επιτρέπεται να στέλνουν προσωπικό στις οικίες ή στις επιχειρήσεις για να διενεργούν τέτοιες εργασίες.
 
Επιπλέον, ανέφερε ότι το ΚΕΒΕ έχει ήδη στείλει σειρά ερωτήσεων στην προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα απέστειλε στον Υπουργό Υγείας ένα προσχέδιο εντύπου το οποίο θα πρέπει να δίδουν οι επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους που θα κυκλοφορούν στους δρόμους για να επιτελέσουν την εργασία τους και με το οποίο θα πιστοποιείται πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι εργαζόμενος μιας επιχείρησης.
 
Ο κ. Τσιακκής είπε πως το ΚΕΒΕ αναμένει ότι σύντομα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης θα εκδώσει ένα έντυπο που θα χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Ανθεκτική σε πολλαπλούς δυσμενείς κραδασμούς η κυπριακή οικονομία-Οι βασικές συστάσεις πολιτικής
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024