ΠτΔ: Ακόμα μεγαλύτερος ρόλος γυναικών σε καίριους τομείς

Στην απόφαση του να δώσει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στις γυναίκες τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και σε άλλους καίριους τομείς, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. 
 
Παράλληλα κάλεσε της γυναίκες να υπερασπιστούν τις γυναίκες που κατέχουν αξιώματα όταν δέχονται ανεπίτρεπτες επιθέσεις, αλλά και να αναδείξουν οι ίδιες περισσότερες γυναίκες στην πολιτική.
 
«Από ιδίαν πείρα, θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι επιδεικνύοντας ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του γυναικείου φύλου, επέλεξα συνειδητά  να αναθέσω καίρια πόστα και να διορίσω σε θέσεις ευθύνης, γυναίκες, όπου παράγουν με μεγάλη αποδοτικότητα σημαντικότατο έργο», είπε.  
 
Αναφέρθηκε στην επιλογή της Στέλλας Κυριακίδου σε ένα από τα ύπατα αξιώματα της ΕΕ, αλλά και στη συμμετοχή δύο προσωπικοτήτων του γυναικείου φύλου στο Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Πρόσθεσε ότι στους Επιτρόπους με σημαντικές αρμοδιότητες στα κρατικά δρώμενα, οι γυναίκες καταλαμβάνουν περίπου το ήμισυ του ποσοστού των θέσεων.
 
Όσον αφορά τις Προεδρίες σε Ημικρατικούς Οργανισμούς, είπε ότι οι γυναίκες κατέχουν το 33.3% σε σύγκριση με το ποσοστό του 24% απ’ ότι προηγουμένων.
 
Σημείωσε επίσης ότι, στους Ημικρατικούς Οργανισμούς και άλλες αρχές ή συμβούλια, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ποσοστό της τάξης του 36%, σε σύγκριση με το ποσοστό του 30% στις αντίστοιχες επιλογές που είχαν γίνει το 2016.
 
«Αυτό που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι η απόφαση μου να δώσω ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στη συμμετοχή των γυναικών τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και σε άλλους τομείς καίριας σημασίας», ανέφερε.
 
«Εκείνο που με έμφαση θα τολμήσω είναι να ζητήσω από εσάς είναι να υπερασπίζεστε των γυναικών που κατέχουν αξιώματα όταν δέχονται ανεπίτρεπτές επιθέσεις είτε από αξιωματούχους του κράτους διότι από εσάς εναπόκειται. Όσο η σιωπή σας και η ανοχή σας επιτρέπει σε κάποιους συστηματικά να στοχεύουν αξιωματούχους του κράτους διότι είναι γυναίκες άλλο τόσο μην αναμένεται ότι μπορεί να τύχετε υπεράσπισης από κάποιους άλλους. Εμείς πράττουμε το καθήκον μας, Έχετε υποχρέωση», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι  δεν είναι το εκλογικό σύστημα που ευθύνεται, αλλά οι ίδιες οι γυναίκες. Όπως είπε, δεν μπορεί σε ένα Κοινοβούλιο να είναι εξαίρεση οι γυναίκες.
 
«Ποιος σας εμποδίζει να επιλέξετε και να αναδείξετε με την ψήφο σας και να ενισχύσετε την παρουσία των γυναικών στο Κοινοβούλιο; Από εσάς εξαρτάται. Και θέλω να ελπίζω ότι το 2021 θα πράξετε το καθήκον σας όπως επιβάλλεται και όπως υπαγορεύει η ισότητα που διεκδικείτε. Μην αναμένετε από άλλους να πράξουν αυτό που εσείς οφείλετε απέναντι στη δύναμη που έχετε. Διότι είστε πέραν του 51%. Θα μπορούσε να ήταν γυναικοκρατούμενη η εξουσία και η πολιτική αν εσείς το αποφασίζατε», ανέφερε ο Πρόεδρος.  
 
«Τα λέω αυτά για να αφυπνίσω αυτό το οποίο υπαγορεύει το καθήκον μου. Δεν είναι αρκετό να περιμένετε από τους άνδρες να επιβάλουν κανόνες. Εσείς τι κάνετε; Από εσάς αναμένω δείγματα γραφής. Δεν υστερήσατε πουθενά και ποτέ. Ούτε σε αγώνες για την ελευθερία, ούτε σε αγώνες για τις κοινωνικές κατακτήσεις ούτε αλλού», συμπλήρωσε.
 
Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την ίδια ώρα στο μέτρο του δυνατού την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, είπε ότι αυτές είναι αφενός η εναρμόνιση οικογενειακού και επαγγελματικού βίου, και αφετέρου η καταπολέμηση και εξάλειψη της βίας και της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και κάθε είδους ανισοτήτων, διακρίσεων και εκμετάλλευσης εις βάρος των γυναικών
 
Την ίδια στιγμή, «επιθυμώντας να αυξήσουμε την απασχόληση των γυναικών στην αγορά εργασίας, επιδιώξαμε
 
Σημείωσε ότι στα πλαίσια της Προγραμματικής περιόδου 2014-2020, δόθηκαν εγκρίσεις συνολικού ύψους €11 εκατομμυρίων σε 320 γυναίκες με βάση τα Σχέδια της Γυναικείας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας.
 
Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της για στήριξη του θεσμού της οικογένειας και της συνεκτικής οικογενειακής πολιτικής, όπως η επαναφορά του επιδόματος μάνας για τις πολύτεκνες οικογένειες, η αύξηση του ορίου ηλικίας και εισοδήματος για το επίδομα τέκνου, η σύνταξη χηρείας ανδρών, η πληρωμένη άδεια πατρότητας, το δικαίωμα της γυναίκας η οποία αποκτά παιδί μέσω παρένθετης μητέρας , σε άδεια μητρότητας κ.α.
 
Παράλληλα, είπε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στην αναθεώρηση των νομοθεσιών του Οικογενειακού Δικαίου, με επτά τροποποιητικά νομοσχέδια, τα οποία έχουν προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση. 
 
Αναφέρθηκε επίσης στην υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023, από το Υπουργικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο του 2019.
 
«Σχέδιο με σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, το οποίο αποσκοπεί στην καλλιέργεια κουλτούρας ισότητας, μέσω της αποδόμησης παγιωμένων κοινωνικών στερεοτύπων και αντιλήψεων για τους ρόλους ανδρών και γυναικών», είπε.  
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχεδίασε και υλοποίησε σχετικές δράσεις με αποτέλεσμα το 2017, το ποσοστό του χάσματος αμοιβών  στην Κύπρο περιορίστηκε στο 13,7% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. που ήταν 16%.
 
Επιπρόσθετα, είπε ότι  Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στο ζήτημα της πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας, καταδικάζοντας απερίφραστα κάθε μορφή παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός