Στην ad hoc επιτροπή το προσχέδιο κανονισμών για το επενδυτικό πρόγραμμα

Στην ετοιμασία προσχεδίου κανονισμών για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα έχει προχωρήσει το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου.

Σύμφωνα με γραπτή απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή προς τον βουλευτή Γιώργο Περδίκη,  το Υπουργικό Συμβούλιο με την απόφαση του με αρ. 88.506 και ημερομηνίας 6.11.2019, η οποία αφορά στον έλεγχο των προσώπων που πολιτογραφήθηκαν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), διόρισε ανεξάρτητη τριμελή ad hoc Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (η οποία εκτελεί και χρέη προέδρου της ad hoc Επιτροπής), τον Βοηθό Γενικό Λογιστή και ένα μέλος της Νομικής Υπηρεσίας, που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα. Οι όροι εντολής της ad hoc Επιτροπής είναι οι ακόλουθοι:

I.        έλεγχος των πορισμάτων των νέων ελέγχων για τους/τις πολιτογραφημένους/πολιτογραφημένες στη βάση του ΚΕΠ στους οποίους προβαίνει το Υπουργείο Εσωτερικών,

II.       διερεύνηση κατά πόσο όλες οι περιπτώσεις πολιτογραφήσεων επενδυτών/επενδυτριών εγκρίθηκαν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και κριτήρια κατά τον χρόνο έγκρισης της αίτησής τους, συμπεριλαμβανομένων και των περιπτώσεων για τις οποίες ξεκίνησε διαδικασία αποστέρησης από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην προαναφερθείσα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρεται ρητώς ότι σε περίπτωση που κατά τη νέα έρευνα διαπιστωθεί το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε πειθαρχικών ή ποινικών αδικημάτων από οποιοδήποτε πρόσωπο, θα ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες,

III.      υποβολή εισηγήσεων και συστάσεων για περαιτέρω βελτίωση του ΚΕΠ.

Στους όρους εντολής της ad hoc Επιτροπής περιλαμβάνεται και η υποβολή εισηγήσεων και συστάσεων για περαιτέρω βελτίωση του ΚΕΠ και έτσι σύμφωνα με τον κ. Νουρή θεωρήθηκε ότι δε θα ήταν ορθή η μεταβολή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου με την ψήφιση των Κανονισμών, προ της εκπόνησης των συμπερασμάτων της ad hoc Επιτροπής. Συνεπώς, το προσχέδιο των Κανονισμών που ετοιμάστηκε, αποστάλθηκε στην ad hoc Επιτροπή για απόψεις, σχόλια ή παρατηρήσεις και αναμένεται η απάντησή της. Οι όποιες απόψεις της ad hoc Επιτροπής θα καθορίσουν εν πολλοίς τα επόμενα βήματα σχετικά με την προώθηση των υπό αναφορά Κανονισμών.

«Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι ο τροποποιητικός νόμος (36) του 2019 προβλέπει ότι οι όροι υπό τους οποίους διενεργείται η πολιτογράφηση αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών -όπως αυτοί είχαν καθοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του τροποποιητικού νόμου (που είναι η 31η Ιανουάριου 2020)- εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την έκδοση των Κανονισμών, το Υπουργείο Εσωτερικών από την αναφερόμενη στην ερώτησή σας ημερομηνία (ήτοι 1 Φεβρουάριου 2020) συνεχίζει να εφαρμόζει το ΚΕΠ στη βάση των ισχυόντων όρων που είχαν καθοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από την 31η Ιανουαρίου 2020.»

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης