Διορία Βουλής στην Κυβέρνηση για κατάλογο παραδοσιακών προϊόντων

Κωλυσιεργία και δυστοκία εντοπίζει για άλλη μια φορά η Βουλή στο θέμα της πιστοποίησης παραδοσιακών προϊόντων με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου να καταγγέλλει ότι υπάρχουν πληροφορίες πως κινδυνεύουν να χαθούν και άλλα παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου όπως έγινε με το χαλούμι. 
 
Στην Επιτροπή συζητήθηκε σήμερα η ανάληψη δράσεων από το Υπουργείο Εμπορίου για προώθηση παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού και οι Βουλευτές καταγγέλλουν ότι το θέμα χρονίζει και ότι ουσιαστικά βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση όπως και το 2016 όταν πρωτοσυζητήθηκε.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού δήλωσε μετά την συνεδρίαση ότι ουσιαστικά πέντε μόνο παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου έλαβαν Πιστοποίηση Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και ότι για άλλα τέσσερα οι φάκελοι εξετάζονται αλλά παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση.

Κατήγγειλε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους παραγωγούς και τους βιοτέχνες να ετοιμάσουν οι ίδιοι τις αιτήσεις προς υποβολή στις Βρυξέλλες και ότι τα έξοδα είναι πολλά και ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ζήτησε από τους Υπουργούς Γεωργίας και Εμπορίου να παραστούν στην Επιτροπή σε δύο μήνες και να καταθέσουν κατάλογο με τα παραδοσιακά προϊόντα προς υποβολή για ΠΟΠ και επίσης να ετοιμάσουν προϋπολογισμό, έστω και συμπληρωματικό για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και ιδιώτες στη διαδικασία υποβολής του φακέλου.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα δήλωσε ότι το κόμμα του θα ανέμενε ότι μετά το ρεζίλεμα με το χαλούμι, το πάθημα θα γινόταν μάθημα, κατά την έκφρασή του, αλλά πρόσθεσε, φαίνεται ότι οι ευθύνες είναι και πάλι κυρίως πολιτικές.

Μίλησε για κωλυσιεργία των κρατικών υπηρεσιών και διαφόρων παραγωγών για τους φακέλους λέγοντας ότι ο φάκελος για τα προϊόντα της Πιτσιλιάς εκκρεμεί εδώ και 2,5 χρόνια στην Κομισιόν.

Ανέφερε ότι ζητήθηκε από τους κρατικούς λειτουργούς να ετοιμαστεί κατάλογος για το τι είναι παραδοσιακό προϊόν, λέγοντας ότι είναι λυπηρό να βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή από όταν ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.

Ο Άγγελος Βότσης του ΔΗΚΟ είπε πως βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές και ότι καμία ουσιαστική αλλαγή δεν έχει υπάρξει από την προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής. Είπε ότι τα δεδομένα είναι τα ίδια και ότι καμία αλλαγή δεν πετύχαμε στα ΠΟΠ.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή ζήτησε να κατατεθεί σε δύο μήνες κατάλογος όλων των πιθανών προϊόντων ΠΟΠ και ποιες ενέργειες γίνονται για το κάθε ένα από αυτά, ώστε και η Βουλή να δει με ποιους τρόπους μπορεί να βοηθήσει τους παραγωγούς που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη της ετοιμασίας των φακέλων.
 
 Από την ΕΔΕΚ ο Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι στο Υπουργείο Εμπορίου μόνο δύο λειτουργοί χειρίζονται τις αιτήσεις για το πρόγραμμα πιστοποίησης και ότι υπάρχει μεγάλη και καθυστέρηση και αδικαιολόγητη κωλυσιεργία. Ανέφερε πως αν τα παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου πιστοποιηθούν ή λάβουν πιστοποίηση γεωγραφικής προέλευσης, αυτό θα βοηθήσει τους παραγωγούς και την οικονομία γενικότερα.

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης ανέφερε πως όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα αστυφιλίας  και για να κρατήσουμε τους νέους μας στην ύπαιθρο πρέπει να έχουμε θέσεις εργασίας κάτι που θα επιτευχθεί με την προώθηση της αγροτικής οικονομίας. Ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό να αφήνεται μια μικρή βιοτεχνία να συμπληρώνει φακέλους και αιτήσεις στις Βρυξέλλες ενώ αυτό πρέπει να γίνεται από το Υπουργείο Εμπορίου.

Σε στασιμότητα παραμένει η κατάσταση με την κατοχύρωση προϊόντων ως παραδοσιακά (ΠΟΠ) καταγγέλλει για άλλη μια φορά ο ΓΓ της ΠΕΚ Μιχάλης Λύτρας.
 
Σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου, ο κ. Λύτρας ανέφερε ότι επικρατεί απόγνωση στους παραγωγούς μας που ασχολούνται με τα παραδοσιακά προϊόντα και στηρίζουν την οικονομία.
 
Ανέφερε ότι τα κριτήρια για τα παραδοσιακά προϊόντα δεν είναι σαφή και ότι αναμένονται πιο συστηματικές προσπάθειες από την Κυβέρνηση για προώθηση αυτών των προϊόντων. Έφερε ως παράδειγμα τον πράσινο σουτζιούκκο  και διερωτήθηκε πως μπορεί αυτό το προϊόν να ονομάζεται παραδοσιακό όταν ο σουτζιούκκος παράγεται από πράσινο και μαύρο σταφύλι και άρα ο πράσινος έχει πρόσμιξη χρώματος.

Για το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού ο ΓΓ της ΠΕΚ ανέφερε ότι ενώ έγινε σύσκεψη πρόσφατα υπό τον ΠτΔ και δόθηκαν οδηγίες για να βρεθεί λύση στις ποσοστώσεις, χθες λήφθηκε έγγραφο από τους βιομήχανους με πρόνοιες που δεν ικανοποιούν τους αιγοπροβατοτρόφους. Χαρακτήρισε το έγγραφο ετεροβαρές και ανακοίνωσε ΄τι αν δεν βελτιωθεί, οι παραγωγοί θα το απορρίψουν και θα υποβάλουν αίτημα για αύξηση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος στο 27% από το 20%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ