anner-cyta-vodafone

ΥΠΕΣ: Το κράτος αρωγός στα προβλήματα των προσφυγικών συνοικισμών

InBusinessNews  13/02/2020 19:10
ΥΠΕΣ: Το κράτος αρωγός στα προβλήματα των προσφυγικών συνοικισμών

ΥΠΕΣ: Το κράτος αρωγός στα προβλήματα των προσφυγικών συνοικισμών

InBusinessNews  13/02/2020 19:10

Το κράτος, θα προσπαθήσει να επιλύσει όσα περισσότερα προβλήματα μπορεί σε σχέση με τους προσφυγικούς συνοικισμούς, μέχρι να καταρτιστεί μια Εθνική Στρατηγική για το Προσφυγικό η οποία θα αντιμετωπίζει ολιστικά το σύνολο των προβλημάτων και η οποία βρίσκεται στα σκαριά, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

RELATED ARTICLES

 
Σε δηλώσεις του στη Βουλή, και ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την ελπίδα ότι η αναλογιστική μελέτη του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, με βάση την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών θα διατυπώσει τις παραμέτρους στις οποίες θα στηριχθεί η νέα Εθνική Στρατηγική για το Προσφυγικό, αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στον επόμενο μήνα. Στη συνέχεια, όπως είπε, το ΥΠΕΣ θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου μέχρι τον Ιούνιο το μέγιστο και θα είναι σε διαβούλευση με την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων,  για να μπορέσει να καταλήξει στην Εθνική Στρατηγική για το Προσφυγικό.  
 
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για την υπόθεση οικογενειών που διαμένουν σε ακατάλληλη προσφυγική πολυκατοικία στη Λάρνακα, είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Όπως είπε, το ΥΠΕΣ εδώ και τρεις μήνες έχει αποστείλει επιστολή στις έξι οικογένειες που διαμένουν στη συγκεκριμένη πολυκατοικία, η οποία για δεύτερη φορά μέσα από μελέτη κρίθηκε ότι είναι ακατάλληλη και θα πρέπει να μετακινηθούν οι ένοικοι.
 
«Η πληροφόρησή μας είναι ότι εξαιρουμένης μιας οικογένειας η υπόλοιποι έχουν συμφωνήσει για την μετακίνηση», είπε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι επειδή έχουν καταγραφεί αντιδράσεις, έδωσε οδηγίες και γίνεται σήμερα επικοινωνία και θα γίνει προσωπική συνέντευξη και συζήτηση και με τις έξι οικογένειες, για να βοηθηθούν στην προσπάθεια μετακίνησής τους σε άλλα ενοικιαζόμενα υποστατικά. Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι το κτηματολόγιο έδωσε συγκεκριμένο ποσό το οποίο θεωρεί ότι θα πρέπει να καταβληθεί ως ενοίκιο, αν υπάρχουν μικρές διαφορές στα ενοίκια τα οποία οι άνθρωποι έχουν εξεύρει, θα υπάρξει κάλυψη αυτών των διαφορών ενώ πρόσθετα θα καταβληθεί το ποσό των 250 ευρώ για να βοηθήσει τις οικογένειες στη μετακίνησή τους.
 
Σημείωσε ότι είναι θέμα ασφάλειας και είπε ότι δεν θα πρέπει να φτάσουν στο σημείο στο οποίο θα υποχρεωθούν να απομακρύνουν τους ανθρώπους αυτούς μέσω δικαστικών διαδικασιών.
 
Πρόσθεσε ότι το κράτος είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και αντιμετωπίζει τα διάφορα προβλήματα των προσφυγικών συνοικισμών, ένα τεράστιο πρόβλημα, όπως είπε.  
 
«Δεν υπάρχει η μαγική συνταγή για να επιλυθούν εν μια νυχτί, γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, οι δαπάνες είναι τεράστιες», είπε.

Πρόσθεσε πως θεωρεί ότι το κράτος παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει ήδη τιτλοποιήσει τα συγκεκριμένα διαμερίσματα και θα μπορούσε να επικαλεστεί ότι πλέον η ευθύνη ανήκει στους ιδιοκτήτες, εντούτοις δεν το πράττει και αντιθέτως έχει ήδη αποδείξει έμπρακτα ότι το κράτος έρχεται αρωγός γιατί αναγνωρίζει ότι πρόβλημα είναι μεγάλο και πολυδάπανο.
 
Αναφορικά με τις καταστροφές που έχουν επέλθει στον πεζόδρομο του Αγίου Τύχωνα, από την κακοκαιρία, είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών από την περασμένη Δευτέρα, έχει ολοκληρώσει την εκτίμηση ζημιών και έχει ανατεθεί στην επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού να προχωρήσει άμεσα στην διαδικασία αποκατάστασης του πεζοδρόμου.
 
Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε, επειδή είναι ένα φαινόμενο επαναλαμβανόμενο, ζητήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών η διενέργεια ακτομηχανικής μελέτης στο συγκεκριμένο σημείο, ώστε να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για να μην υπάρχει επανάληψη αυτού το φαινομένου, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται και ο κόσμος αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία να καταβάλει τεράστια ποσά για την επιδιόρθωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας