ΥΠΕΣ: Υπάρχει η εικόνα της προσωπικής επίθεσης προς τον Πρόεδρο

Κριτική δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη Βουλή αναφορικά με το ταξίδι του ιδίου και της οικογένειάς του στις Σεϋχέλλες με το τζετ Σαουδάραβα, παρά τη δημόσια παραδοχή του ότι το ταξίδι αυτό θα έπρεπε να αποφευχθεί.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος παρευρέθηκε στην συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου για το ζήτημα, είπε ότι το θέμα είναι «εξόχως πολιτικό» και πρόσθεσε πως με τον τρόπο που διεξάγονται οι συζητήσεις είναι σαν «υπάρχει η εικόνα της προσωπικής επίθεσης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
 
Στη συνεδρία, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα, του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ και αξιωματούχων του Τμήματος Φορολογίας και της επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης παρουσίασε τις εκθέσεις του για τις διαδικασίες ναύλωσης ιδιωτικών αεροσκαφών για τα υπηρεσιακά ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη πολιτογράφηση των Σαουδαράβων επενδυτών.
 
Στήριξη στην κυβέρνηση έδωσε ο ΔΗΣΥ, με τον Γιώργο Γεωργίου, εκ των αντιπροέδρων του κόμματος να κάνει λόγο για «ενορχηστρωμένη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να πλήξει προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
 
«Οι αβάσιμοι, απαράδεκτοι και κακόβουλοι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση για τα θέματα αυτά και τα θέματα που έχουν εγγράψει είναι ως συνέχεια και συνέπεια της προσπάθειας συκοφαντικής δυσφήμησης για να πλήξουν για πολλοστή φορά τον Πρόεδρο της δημοκρατίας και αυτή τους η προσπάθεια έπεσε στο κενό», είπε.
 
Αντίθετα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε στις δικές του δηλώσεις πως μέσα από τα όσα αναφέρθηκαν στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μένει σοβαρά εκτεθειμένος, πολιτικά, θεσμικά και ηθικά.
 
«Πρόκειται για ένα σκάνδαλο ολκής όσον αφορά το ταξίδι στις Σεϋχέλλες με το τζετ του Σεΐχη και προκύπτουν μια σειρά από άλλα ζητήματα», είπε, υπενθυμίζοντας τις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή ότι η αίτηση πολιτογράφησης δεν θα έπρεπε να είχε εγκριθεί.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς ανέφερε πως η γραπτή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη δεν συνιστά ούτε παραδοχή ούτε απολογία για τη χρήση του ιδιωτικού αεροπλάνου του Σαουδάραβα Κροίσου και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το έχει χρησιμοποιήσει για το οικογενειακό του ταξίδι στις Σεϋχέλλες.
 
«Κατακυριευμένη από την αλαζονεία της εξουσίας, η προεδρία της Δημοκρατίας συνεχίζει να κοροϊδεύει λαό και Βουλή των Αντιπροσώπων», είπε, προσθέτοντας πως η εκ των υστέρων διαπίστωση ότι το ταξίδι θα μπορούσε να αποφευχθεί δεν αρκεί.
 
Τόσο στις αναφορές του ενώπιον της συνεδρίας όσο και στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε την παραδοχή μισή συγγνώμη.
 
Για το θέμα των πολιτογραφήσεων, ο κ. Περδίκης είπε πως «ουσιαστικά ο Υπουργός και οι άλλοι αξιωματούχοι του Προεδρικού απέτυχαν να απαντήσουν στα καυτά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την παραβίαση των διαδικασιών και την ύπαρξη σημαντικών φορολογικών οφειλών τις οποίες πρέπει να διεκδικήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περίπτωση της πολιτογράφησης».
 
Παρουσιάζοντας τις ειδικές εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο θέμα του δωρεάν ταξιδιού του Προέδρου της Δημοκρατίας και της οικογένειάς του στις Σεϋχέλλες, λέγοντας ότι αποτελούσε “benefit in kind” δηλαδή μια δωρεά που παίρνει ένας αξιωματούχος ως εκ της θέσεώς του. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει απόφαση από την προεδρία για το κατά πόσον θα αποδέχεται δωρεάν μετακινήσεις και να καθοριστεί μια διαδικασία.
 
Είπε πως η Υπηρεσία είχε καταγράψει πως υπάρχει ανάγκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διακινείται με ναυλωμένα αεροσκάφη.
 
Απώλειες κρατικών εσόδων από την πολιτογράφηση των Σαουδαράβων, εντοπίζει ο Ο. Μιχαηλίδης
 
Για τις πολιτογραφήσεις, ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε πως οι αιτήσεις θα έπρεπε να είχαν απορριφθεί και εξήγησε πως οι απώλειες κρατικών εσόδων υπό την μορφή τελών και φορολογιών ανέρχονται στο €1 εκατομμύριο.
 
Όπως εξήγησε οι Σαουδάραβες επενδυτές επέλεξαν αντί να προβούν σε αγορές ακινήτων και κατοικιών μέσω της διαδικασίας του Κτηματολογίου επέλεξαν να αγοράσουν εταιρεία στην οποία ανήκαν τα ακίνητα αξίας €3,5 εκατ. Όπως είπε δύο μέρες πριν αγοραστεί η εταιρεία, ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της της μεταβίβασε έπαυλη αξίας €2 εκατ. Ωστόσο, ο Σαουδάραβας αγόρασε την εταιρεία καταβάλλοντας €7,5 εκατ, σημειώνοντας ότι ο Σαουδάραβας γνώριζε ότι η αξία της εταιρείας που αγόραζε ήταν €3,5 εκατ.
 
«Φαίνεται ότι δόθηκαν λεφτά σε προμήθειες και αυτές οι προμήθειες δεν αναζητήθηκαν από το Τμήμα Φορολογίας για να φορολογηθούν, μπορεί να ήταν νόμιμες προμήθειες. Θέτουμε θέμα ότι το ΥΠΟΙΚ όταν έδινε αυτή την έγκριση η οποία ήταν όχι σύμφωνη με τα κριτήρια, θα έπρεπε να είχε απορρίψει την πράξη αυτή», είπε.
 
Εξήγησε δε πως αν η αγορά των ακινήτων διεξαγόταν μέσω Κτηματολογίου, το οποίο θα επέβαλε μεταβιβαστικά τέλη επί της συνολικής αξίας των €7,5 εκατ. και ότι αν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης δήλωνε την πραγματική αξία του ακινήτου, που ήταν χαμηλότερη από την αξία πώλησης, θα υπόκειτο σε φόρο κεφαλαιουχικών κερδών.

Το ΥΠΟΙΚ όφειλε να απορρίψει τη συγκεκριμένη πράξη ως αποδεκτή επένδυση για σκοπούς πολιτογράφησης γιατί δεν ήταν σύμφωνη με τα κριτήρια του Υπουργικού Συμβουλίου και γιατί υπήρξε απώλεια εσόδων €1 εκατ, είπε.
 
Έθεσε και παράλληλα θέμα ελέγχου από το Τμήμα Φορολογίας όσων έλαβαν τα αυξημένα ποσά που προέκυψαν από τη διαφορά της πραγματικής αξίας του ακινήτου, την οποία καθόρισε στα €3,5 εκατ και του τελικού τιμήματος της πράξης.
 
«Φαίνεται ότι δόθηκαν λεφτά σε προμήθειες και αυτές οι προμήθειες δεν αναζητήθηκαν από το Φόρο για να φορολογηθούν» είπε εξηγώντας πως οι προμήθειες αυτές μπορεί να ήταν νόμιμες.
 
Απαντώντας, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως το θέμα είναι «εξόχως πολιτικό» και πρόσθεσε πως με τον τρόπο που διεξάγονται οι συζητήσεις είναι σαν «υπάρχει η εικόνα της προσωπικής επίθεσης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Για τη ναύλωση αεροσκαφών για τα υπηρεσιακά ταξίδια του Προέδρου, ο κ. Νουρής είπε πως είμαστε μία χώρα που δεν έχουμε απευθείας πτήσεις και διερωτήθηκε αν «θέλουμε τον ΠτΔ στις μεταβάσεις του για διαπραγματεύσεις να τον στέλνουμε με εμπορικές πτήσεις»;
 
Αναφέρθηκε στις επικρίσεις περί διαπλοκής όσον αφορά τις πολιτογραφήσεις των Σαουδαράβων επενδυτών, για να διερωτηθεί αν είναι διαφθορά και διαπλοκή επενδυτές να καταβάλλουν €19 εκατ πλέον φόρους για την συλλογική τους επένδυση ενώ θα έπρεπε να κατέβαλλαν €15 εκατ. «Θα ήταν διαφθορά αν πλήρωνε λιγότερα», είπε, αναφορές που επανέλαβε και στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας.
 
«Η συνολική επένδυση των επενδυτών θα έπρεπε να ήταν €15 εκατ. Όλες οι προϋποθέσει πληρούνταν. Ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει στην έκθεσή του ότι κανένα κριτήριο δεν διαφοροποιήθηκε για την συγκεκριμένη αίτηση», είπε.

Αναφορικά με την υπερτιμολόγηση, ο κ. Νουρής είπε πως το Κτηματολόγιο επεμβαίνει αν θεωρήσει ότι το τίμημα μιας συναλλαγής είναι χαμηλότερο από την αγοραία αξία με αποτέλεσμα να χάνονται κρατικά έσοδα υπό την μορφή τελών.
 
ΓΔ ΥΠΟΙΚ: Επιτρέπεται η αγορά εταιρείας με ακίνητα
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παντελή, Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ, που εξέτασε την ορθότητα των οικονομικών κριτηρίων των αιτήσεων, εξήγησε ότι η πρακτική να αγοράζονται εταιρείες στην ιδιοκτησία των οποίων περιλαμβάνονται ακίνητα ακολουθείται κατά κόρον από τους επενδυτές.
 
«Το ΥΠΟΙΚ αξιολόγησε την πράξη και έκρινε την ουσία ότι η πράξη αφορούσε την αγορά ενός ακινήτου», είπε, απαντώντας στην θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι το κριτήριο για αγορά εταιρείας είναι αυτή να εργοδοτεί τουλάχιστον πέντε πρόσωπα.
 
Είπε τέλος πως το Τμήμα Φορολογίας θα ελέγξει τις φορολογικές δηλώσεις και τα οικονομικά στοιχεία των εμπλεκόμενων εταιρειών.
 
Εξάλλου, ο Νίκος Σιαηλής του Τμήματος Φορολογίας εξήγησε πως όταν έγινε η συναλλαγή ο Έφορος Φορολογίας αποδέχθηκε το δηλωθέν τίμημα και εισέπραξε το συγκεκριμένο φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, προσθέτοντας πως η εκτίμηση που έγινε για το ακίνητο τεκμηρίωνε ότι η δηλωμένη αξία ήταν ορθή. «Άρα στο συγκεκριμένο σημείο όταν έγινε η εκτίμηση δεν τίθετο θέμα φοροδιαφυγής».
 
Είπε ακόμη ότι το Τμήμα ζήτησε τις δηλώσεις εισοδήματος και υποβλήθηκαν πρόσφατα περίπου 20 σετ λογαριασμών. «Αναμένεται σύντομα να εξεταστούν οι λογαριασμοί των εταιρειών και αν ζήτημα να παρέμβει ο Έφορος αυτό σίγουρα θα γίνει», πρόσθεσε. Όπως είπε η συναλλαγή που δηλώθηκε στο τμήμα ήταν €5,5 εκατ. Για μας ποτέ δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα €7.5 εκατ, κατέληξε.
 
Στο σημείο αυτό η Προεδρεύουσα της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι τα επιχειρήματα του ΥΠΟΙΚ «αιωρούνται», ενώ ζήτησε από τον Έφορο Φορολογίας να αποστείλει γραπτώς στην Επιτροπή τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Τμήμα για αυτό το θέμα.
 
Γραμματέας Υπουργικού: Πλαίσιο προσφορών με 16 εταιρείες
Ο Γραμματέας του Υπουργικού Θεοδόσης Τσιόλας με τη σειρά του υπενθύμισε πως με τις ναυλωμένες πτήσεις που επιλέγηκαν από την Προεδρία για τα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας εξοικονομήθηκαν €3,5 εκατ, προσθέτοντας πως για τις ανάγκες ναύλωσης είχαν αποτεθεί σε τρεις ή τέσσερις πτήσεις με συνοπτική διαδικασία στη βάση της εκτιμώμενης αξίας.
 
Όπως είπε, για τις μελλοντικές ναυλώσεις, συστήθηκε μια τεχνοκρατική επιτροπή που κατέληξε σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο μετά από τη σύμφωνη γνώμη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Γενικού Λογιστηρίου. Στο σύστημα αυτό θα συμμετέχουν 15 με 16 εταιρείες, όπως είπε.

«Θα παίρνουμε τις προσφορές σε κλειστό ηλεκτρονικό σύστημα,  οι οποίες ανοίγονται ταυτόχρονα από δύο άτομα», είπε και κατέληξε «Η συγκεκριμένη συμφωνία τέθηκε σε λειτουργία από το τέλος Ιανουαρίου και θεωρώ ότι με αυτή τη διαδικασία θα λήξει και αυτό το ζήτημα».
 
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ζαχαριάδης, Βοηθός Γενικός Λογιστής είπε πως όλοι συμφωνούν πως δεν υπήρξε διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αλλά υπήρξαν αδυναμίες στις διαδικασίες ιδιαίτερα σε θέματα αρχών. «Αυτό αναγνωρίζεται από όλους και σε συνεργασία με τον γεν. Ελεγκτή καταλήξαμε να μπει ένα νέο πλαίσιο για να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται οι αρχές των δημοσίων συμβάσεων και ότι τηρούνται οι διαδικασίες».
 
Εξάλλου, η επικεφαλής της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, (ΜΟΚΑΣ), Εύα Παπακυριακού εξήγησε πως οι πράξεις διαφθοράς δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της μονάδας και πρόσθεσε πως θα πρέπει να προηγηθεί ανακριτικό έργο κατόπιν οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα και αναλόγως των πορισμάτων η ΜΟΚΑΣ θα μπορούσε να καταθέσει αίτημα δήμευσης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις