Συζητήσεις για μετακίνηση των εργοστασίων από το Δάλι

Οδηγίες για διαβουλεύσεις έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να εξευρεθούν τρόποι για μετακίνηση των εργοστασίων από την περιοχή Ιδαλίου, για τα οποία οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν και ζητούν την μετακίνησή τους.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, στην οποία παρόντας ήταν και ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Προδρόμου με οδηγίες του Υπουργικού Συμβουλίου γίνονται διαβουλεύσεις, για το αν υπάρχει δυνατότητα, να απομακρυνθούν οι συγκεκριμένες μονάδες από την περιοχή.

Νωρίτερα, η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συναντήθηκε με μαθητές του Γ ́Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου, από τους οποίους άκουσε διαμαρτυρίες, καθώς και τα αιτήματά τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι θα αποστείλουν επιστολές σε όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, απαιτώντας την τάχιστη μετακίνηση των «ρυπογόνων μονάδων».

«Είχαμε επίσκεψη από τα παιδιά του σχολείου στο Δάλι, τα οποία μας έχουν εκφράσει με το δικό τους τρόπο την αντίθεσή τους, σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας δύο μονάδων, που γειτνιάζουν με τα σχολεία και τα οποία παιδιά εκφράζουν με τον πλέον έντονο τρόπο ότι επηρεάζεται η υγεία τους. Αυτό πρέπει να αποτελέσει προβληματισμό για όλους».

Εξέφρασε την απόλυτη στήριξή τόσο του ιδίου, όσων και των μελών της Επιτροπής Παιδείας τόσο στα δικαιώματα αυτών παιδιών, όσο και στην αειφόρο λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η περίπτωση κοντά στο Δάλι δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά ειδικά το σχολείο, αλλά όπως είπε, είναι ένα πρόβλημα που αφορά την περιοχή γενικότερα.

Διευκρίνισε πως δεν είναι θέμα απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά όπως είπε, «έχουν δοθεί οδηγίες να γίνουν διαβουλεύσεις, για το αν υπάρχει δυνατότητα, να απομακρυνθούν αυτές οι παραγωγικές μονάδες και μέσα σε αυτή τη διαδικασία ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα».
«Αυτό είναι γνωστό και στους κατοίκους της περιοχής. Το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να δώσει μια λύση, ώστε να φιλοξενηθούν τα παιδιά σε ένα άλλο σχολείο, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, γιατί τα σπίτια τους είναι σε αυτή την περιοχή, στην οποία αναγνωρίζεται ότι πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες», είπε.

Πρόσθεσε ότι «τα παιδιά θα μπορούσε -αν ήταν το πρόβλημα το σχολείο- να τα μετακινήσει το Υπουργείο σε κάποιο άλλο σχολείο», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αυτά «θα επέστρεφαν το μεσημέρι στο σπίτι τους που είναι στην περιοχή».

«Άρα δεν είναι πρόβλημα σχολείου, είναι ένα θέμα που με πλήρη κατανόηση προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση υπενθυμίζοντας ότι και αυτά τα εργοστάσια λειτουργούν νόμιμα στην περιοχή», είπε ο κ. Προδρόμου.

Σημείωσε ότι «θα πρέπει με σύνεση και κατανόηση μέσα από διαδικασίες τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση να δοθεί λύση στο πρόβλημα και νομίζω ότι είναι γι’ αυτό ενήμεροι και οι κάτοικοι της κυβέρνησης».  

Σε ερώτηση αν ένα από τα μέτρα θα είναι και η αλλαγή του πλαισίου, που καθορίζει τη νομιμότητα για τη λειτουργία τέτοιων μονάδων, είπε: «Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση, την οποία η Βουλή έχει κάνει πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι το ερώτημα της κότας και του αυγού. Είναι και άλλες περιοχές, στις οποίες υπήρχαν παραγωγικές μονάδες και στη συνεχεία έγιναν πέριξ αυτών οικιστικές αναπτύξεις. Δεν είναι τόσο εύκολο να πούμε ότι το πρόβλημα είναι αυτό ή εκείνο».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «σίγουρα η πολιτεία οφείλει και η κυβέρνηση φροντίζει για τις συνθήκες της δημόσιας υγείας και βεβαίως μια περιοχή, η οποία είναι βεβαρημένη,  προσπαθεί η κυβέρνηση να βρει λύσεις».

Είπε, τέλος, ότι «δεν είναι θέματα αυτά του Υπουργείου Παιδείας, αλλά είναι σε γνώση μας ότι εξετάζονται και θα δοθούν κάποιες λύσεις, οι οποίες θα απαλλάξουν και το σχολείο από την βεβαρημένη ατμόσφαιρα, που επικρατεί στην περιοχή».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους