Επ. Θεσμών: Δεν υπάρχει έλεγχος του ανταγωνισμού στην Κύπρο

Στη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει έλεγχος του ανταγωνισμού στην Κύπρο κατέληξαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, τα οποία εκφράζουν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν την Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. 

Κατά τη σημερινή συνεδρία της, η Επιτροπή Θεσμών εξέτασε τη λειτουργία της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού και ανέλυσε τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει όπως η υποστελέχωση, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και τα αναγκαία τεχνολογικά μέσα που χρειάζεται, για να φέρει εις πέρας το έργο της.

Τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής εξέφρασαν την πρόθεση όπως καλέσουν  ενώπιον τους, τους πολιτικούς προϊστάμενους των Υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου, με στόχο την εξεύρεση τρόπων στήριξης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας της ΕΠΑ.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε ότι «είχαμε ενώπιον της Επιτροπής την εξέταση της λειτουργίας της ΕΠΑ, γιατί θεωρούμε ότι η ορθή λειτουργία της είναι εκείνη που θα ρυθμίσει την αγορά με όφελος προς τον καταναλωτή».

«Έχουμε διαπιστώσει από πολλά γεγονότα και τελευταία από το θέμα των τραπεζών, αλλά και των καυσίμων, ότι δεν ελέγχεται ο ανταγωνισμός στην Κύπρο. Υπάρχουν καρτέλ, υπάρχουν προ συνεννοήσεις οι οποίες είναι εις βάρος του καταναλωτή. Θέλουμε να στηρίξουμε τη λειτουργία της ΕΠΑ με όλα τα προβλήματα που έχει», είπε.

Σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, για να προσθέσει ότι έχει αποφασιστεί να συνεχιστεί η συζήτηση παρουσία των πολιτικών προϊστάμενων των Υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών.

Τόνισε την αναγκαιότητα αναβάθμισης και στήριξης της ΕΠΑ προς όφελος του καταναλωτή.

Σε ερώτηση αν γνωρίζει συγκεκριμένες περιπτώσεις για καρτέλ και προσυνεννοήσεις, ο κ. Ζαχαρίου είπε: «Δεν είμαι ειδικός και δεν δηλώνω ειδικός. Όμως πέστε μου εσείς πως είναι δυνατόν π.χ. διεθνώς το πετρέλαιο να έχει πέσει κάτω και στην Κύπρο οι τιμές να ανεβαίνουν ακόμα;».

Διερωτήθηκε ακόμα «γιατί έχουμε από τα ακριβότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, γιατί οι χρεώσεις των Τραπεζών και ειδικά στις πιστωτικές κάρτες είναι πολύ ψηλές και με βάση οδηγία η ΕΠΑ αν έπρεπε να τις ελέγχει;»

«Δεν δηλώνω ότι είμαι ειδικός περισσότερο από τον κάθε πολίτη. Δηλώνω αυτά που βλέπω εγώ και ο κάθε πολίτης. Εκείνο που θέλω ως πολιτικός είναι να δημιουργήσω εκείνο το μηχανισμό, ώστε να μην έχω τις αμφιβολίες μου για προσυνεννοήσεις. Αν υπάρχει ο μηχανισμός να τους ελέγξει, θα ξέρω ότι υπάρχει ένας φύλακας άγγελος για μένα, τον καταναλωτή και τον υπόλοιπο πληθυσμό και μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος», είπε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός