Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ, Luca Jahier

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) κ. Luca Jahier θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 13-14 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο της δράσης «Ειρήνη και Σύνορα στην Ευρώπη». 

Η επίσκεψη θα διερευνήσει τρόπους για την υπέρβαση των πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών φραγμών, καθώς και των «ορίων του μυαλού». Οι φραγμοί αυτοί περιορίζουν την ελευθερία σκέψης μας και, σε τελική ανάλυση, τις ενέργειές μας, εμποδίζοντας την εξεύρεση νέων λύσεων, την κατανόηση των απόψεων των άλλων και, ως εκ τούτου, παρεμποδίζουν τη συμφιλίωση και την πραγματική ειρήνη.

Η Λευκωσία είναι η τελευταία στάση της δράσης «Ειρήνη και Σύνορα στην Ευρώπη», που ξεκίνησε στο Μπέλφαστ τον Ιούνιο του 2019 και συνεχίστηκε στο Sopron της Ουγγαρίας ενόψει της 30ής επετείου του Πανευρωπαϊκού Πικνίκ, τον Σεπτέμβριο του 2019, και στο Βερολίνο ενόψει των εορτασμών για την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τον Νοέμβριο του 2019.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη πραγματικών διαφορών και διενέξεων στην Ευρώπη. Ενώ η διένεξη στην Κύπρο πέρασε από το πεδίο της βίας στο πεδίο της πολιτικής και του δικαίου, η τρέχουσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρέπει να βρεθεί μια λύση. Η πραγματική ειρήνη δεν είναι μόνο η απουσία στρατιωτικής σύγκρουσης· αποτελεί προϋπόθεση για την ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο Luca Jahier, εξηγώντας τους προβληματισμούς του σχετικά με τις εντάσεις του νησιού.

Ενώ πολλοί έχουν προσπαθήσει να προσφέρουν λύσεις, καμία πρόταση ή πορεία δεν θεωρείται αποδεκτή από όλους τους παράγοντες. Μια βιώσιμη λύση σε αυτή τη διένεξη απαιτεί περισσότερες προσπάθειες για τη συμφιλίωση και την ανταλλαγή. Μια πολιτιστική λύση συμφιλιώνει τις αναμνήσεις, παρέχει ένα νέο κοινό αφήγημα και λαμβάνει υπόψη τις ελπίδες και τους φόβους όλων των πολιτών. 

Στην Κύπρο, όπως και στις προηγούμενες επισκέψεις, οι συναντήσεις με βασικούς εκπροσώπους της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών θα παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τη συνεργασία, την ανταλλαγή και την πορεία προς την εξεύρεση λύσεων.

Πράγματι, η κοινωνία των πολιτών είναι η λύση. Η ΕΟΚΕ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ του αιτήματος των Ηνωμένων Εθνών να εξασφαλιστεί ένας ουσιαστικός ρόλος για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 7 Ιανουαρίου 2020, πρωτοβουλίες που αφορούν τις διαπροσωπικές επαφές των Κυπρίων και από τις δύο κοινότητες είναι ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευση σε θέματα ειρήνης, το περιβάλλον, τη νεολαία, την επιχειρηματικότητα και το φύλο.

«Η κοινωνία των πολιτών και στα δύο τμήματα του νησιού μπορεί να μας οδηγήσει σε μια πορεία αλλαγής, η οποία υπερβαίνει τα πολιτικά αδιέξοδα και τις εξωτερικές επιρροές, προς μια λύση που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Luca Jahier.
Πέρα από τις συναντήσεις με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο κοινότητες, ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον κ. Νίκο Νουρή, Υπουργό Εσωτερικών, και τον ευρωβουλευτή κ. Niyazi Kizilyürek. 

Σκοπός της επίσκεψης είναι επίσης η εστίαση στον πολιτισμό και την εκπαίδευση. «Ο πολιτισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, μπορεί να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ κοινοτήτων και ανθρώπων και μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο, θετικό αφήγημα», δήλωσε ο Πρόεδρος Jahier.
 
Χάρη στη συνεργασία της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου, πρώην Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση από την Κύπρο, η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη Δικοινοτική Επιτροπή για τον Πολιτισμό και τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, όπου θα παρουσιαστούν παραδείγματα συνεργασίας της κοινωνίας των πολιτών στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας για τους Αιτητές Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου.

«Ως Πρόεδρος της ΕΟΚΕ, που είναι το σπίτι της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, δηλώνω ότι το θεσμικό μου όργανο προσφέρεται να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο -για παράδειγμα, όντας ένας ουδέτερος τόπος συνάντησης για τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ελληνοκυπριακή κοινότητα όσο και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο