Νέα μείωση του ΣΠΟΔ τον Δεκέμβριο, αλλά με βραδύτερο ρυθμό

Ετήσια μείωση κατά 2,8% σημείωσε τον Δεκέμβριο του 2019, ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, ύστερα από μειώσεις κατά 3,5% τον Νοέμβριο, και κατά 4,0% τον Οκτώβριο (χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα), υποδηλώνοντας μια υποτονική αν και συγκρατημένη οικονομία βραχυπρόθεσμα. 
 
Ο αρνητικός ρυθμός στον ΣΠΟΔ, ο οποίος υποχώρησε στις 110,6 μονάδες, οφείλεται κυρίως σε εξωτερικές πιέσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στον δείκτη μέσω της ετήσιας μείωσης του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στη ζώνη του ευρώ και της ετήσιας αύξησης της τιμής του πετρελαίου, αναφέρεται στο δελτίο της Ελληνικής Τράπεζας η οποία καταρτίζει τον Δείκτη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 

Επιγραμματικά, αναφέρεται ότι οι πρόσφατες ετήσιες καθοδικές τάσεις του ΣΠΟΔ οφείλονται κυρίως στο  εξωτερικό περιβάλλον που σε συνδυασμό όμως με την επιβράδυνση της πτώσης του ΔΟΚ και την ετήσια θετική επίδοση των πλείστων εγχώριων μεταβλητών υποδηλώνουν μια οικονομία η οποία αναμένεται να καταγράψει ισχυρούς μεν, αλλά επιβραδυνόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης.
 
Αναφέρεται επίσης ότι «παρά το γεγονός ότι ο ΣΠΟΔ φαίνεται να ενσωματώνει τις τελευταίες ευνοϊκές εξελίξεις, όπως μεταξύ άλλων την βελτίωση του ΔΟΚ τους τελευταίους δυο μήνες, ο ρυθμός επέκτασης του δεν παύει να είναι αρνητικός αποτυπώνοντας τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον που παρόλο που είναι μειωμένες, εξακολουθούν να  είναι  σημαντικές (διεθνείς εμπορικές διενέξεις παρά τις ευνοϊκές εξελίξεις μεταξύ των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας,   Brexit, την  επιδημία του κορωνοϊού)».
 
Επιπρόσθετα, αναλύοντας τις εξελίξεις σε εγχώριο επίπεδο, σύμφωνα με το δελτίο της Ελληνικής Τράπεζας, ο ρυθμός ανάπτυξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε ετήσια μείωση 2.2% τον Νοέμβριο του 2019, μετά από σχετικά μικρό ετήσιο αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης τον Οκτώβριο του 2019.
 
Στον αντίποδα, η θετική ετήσια επίδοση των πλείστων εγχώριων δεικτών, ειδικότερα των αγορών με πιστωτικές κάρτες και οι αφίξεις τουριστών  μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς και των λιανικών πωλήσεων και του εγγεγραμμένου αριθμού αδειών οικοδομής μέχρι τον Νοέμβριο και Οκτώβριο του 2019, αντίστοιχα, συμβάλλουν στην συγκράτηση της ετήσιας πτώσης του Δείκτη.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023