Επιβάλλεται η άμεση εναρμόνιση της Κύπρου για Ταμεία Προνοίας

Καμπανάκι κρούει για την Κύπρο για ακόμα μια αφορά σε ό,τι αφορά την συμμόρφωση της με ευρωπαϊκές οδηγίες, με ορατό τον κίνδυνο να εκπνεύσει και η παράταση που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου για εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2016/2341 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2016 για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των ιδρυμάτων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών». Η κυβέρνηση απέσυρε την τελευταία στιγμή το σχετικό εναρμονιστικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Ίδρυσης, των Δραστηριοτήτων και της Εποπτείας των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών Νόμος του 2019» και το οποίο αποτελούσε μια  πρώτη προσπάθεια για ουσιαστική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Κύπρου.

Κληθείς να σχολιάσει την απόσυρση του νομοσχεδίου ο partner της AON Hewitt Φίλιππος Μαννάρης επισήμανε πως «Θα ήταν καλό να επανέλθει σύντομα στη Βουλή και να περάσει το εναρμονιστικό νομοσχέδιο και περαιτέρω πολιτικές και ρυθμίσεις επί συγκεκριμένων προνοιών μπορούν στη βάση συζήτησης να εξεταστούν στην πορεία. Μπορούμε να εναρμονιστούμε εμπρόθεσμα».

Επί της ουσίας του εναρμονιστικού νομοσχεδίου, ο κ. Μαννάρης τόνισε πως πρόκειται για μια πρώτη προσπάθεια για ουσιαστική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος καθώς εισάγει σημαντικές ρυθμίσεις για τα Ταμεία Προνοίας. «Φυσικά θα μπορούσε με την ευκαιρία της εναρμόνισης να εξεταστούν περαιτέρω πολιτικές, αν διδόταν ο χρόνος δηλαδή για σωστή μελέτη και διαβούλευση του νομοσχεδίου, ώστε να καταστήσουν τον τομέα των Ταμείων ουσιαστικό συνταξιοδοτικό πυλώνα».

Ο κ. Μαννάρης έφερε ως παράδειγμα την πρόνοια του να μην να μην μπορεί ένας εργαζόμενος να αποσύρει τα χρήματα του παρά μόνο όταν πληρούνται οι συνταξιοδοτικές συνθήκες. «Δεν ρυθμίζεται η εν λόγω πρόνοια, αλλά οι πρόνοιες που εισάγει είναι ουσιαστικές και όντως είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να πάνε τα Ταμεία σε επαγγελματική διακυβέρνηση και να καταστήσουν ουσιαστικό τον δεύτερο πυλώνα συνταξιοδότησης».

«Σε ό,τι αφορά τα επίμαχα ζητήματα, πρώτον της υποχρεωτικότητας, διαχρονική μας θέση είναι ότι είμαστε υπέρ της εξέτασης καθολικής συμμετοχής των εργαζομένων σε συστήματα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, στα πλαίσια προσεκτικής μελέτης και με κατάλληλα κίνητρα. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να εξεταστούν πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, όπου δίδεται υποχρεωτικά η πρόσβαση στους εργαζομένους και εάν ο εργαζόμενος δεν επιθυμεί να συμμετέχει, να έχει το δικαίωμα να μην συμμετέχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί διαφορετικό σύστημα εισφορών, όπου ο εργοδότης θα μπορούσε να εισφέρει μόνο σε ένα μέρος του πληθυσμού με κριτήρια που δεν προκαλούν διακρίσεις (ως εφαρμόζεται ήδη σε πολλά Ταμεία). Άρα όλες αυτές οι πολιτικές που ενισχύουν την κάλυψη του εργατικού δυναμικού και την αύξηση των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων θα έπρεπε να εξεταστούν».

Παράλληλα, ο κ. Μαννάρης εξέφρασε την διαφωνία του με την προτεινόμενη πρόνοια για υποχρεωτική συμμετοχή εκεί και όπου υπάρχει σχέδιο. «Σε περίπτωση που εξεταστούν πολιτικές υποχρεωτικής συμμετοχής, τότε είναι ορθότερο να εξεταστεί καθολικά μια τέτοια πολιτική, μέσα από σοβαρή μελέτη, και όχι μόνο για όσους εργοδότες θέλουν να προσφέρουν σχέδιο, ώστε το ζήτημα της κάλυψης και επάρκειας των εργαζομένων να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά».

Αναφορικά με την πρόνοια του νομοσχεδίου για την δυνατότητα διάλυσης των Ταμείων, ο κ. Μαννάρης τόνισε πως συμφωνεί με την απαγόρευση διάλυσης των Ταμείων, «διότι είναι ένα μέτρο ουσιαστικό στην πολιτική κατεύθυνσης αυτών των Ταμείων να διαδραματίσουν  πραγματικό συνταξιοδοτικό ρόλο δεύτερου πυλώνα. Άρα η πρόνοια να μην επιτρέπεται ο τερματισμός ταμείου χωρίς διάδοχη κατάσταση είναι ορθή για να ενισχυθεί η συνταξιοδοτική ασφάλεια και επάρκεια. Οι πρόωρες εξαργυρώσεις ωφελημάτων μέσα από τη διάλυση Ταμείων, αποτελούν μια πλήρη και συνολική εξάλειψη των αποταμιεύσεων των ασφαλισμένων και είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια συνταξιοδότησης των Κυπρίων εργαζομένων.  Άρα θεωρούμε πως αυτό είναι ένα καλό μέτρο ουσιαστικής μεταρρύθμισης που επιτρέπει στα ταμεία να εξελιχθούν σε συνταξιοδοτικό δεύτερο πυλώνα».


 

Δειτε Επισης

ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Πράσινο» Βουλής για αγορά 30 ηλεκτρικών και 5 υβριδικών οχημάτων για αξιωματούχους
Με δύο τρόπους οι προαγωγές στο Δημόσιο το 2024-Καθοριστική η παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας
Πλεόνασμα €918,7 εκ. το 2023-Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους
Αρνητικός ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Νέα προσπάθεια στη Βουλή για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών