Πάνε Ολομέλεια οι εξώσεις κακοπληρωτών ενοικιαστών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών κατέληξε σε συναινετικές ρυθμίσεις ευρείας κοινοβουλευτικής αποδοχής στην πρόταση νόμου για τις εξώσεις ενοικιαστών, οι οποίοι δεν καταβάλλουν το ενοίκιο τους. Μετά τη νέα συζήτηση το νομοθέτημα οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση την Παρασκευή.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε πως η εν λόγω πρόταση νόμου επιφέρει ριζοσπαστική αλλαγή  και αίρει τη στρέβλωση που υπάρχει με τους κακοπληρωτές ενοικιαστές. Με τον προτεινόμενο νόμο εξισώνονται τα δικαιώματα ενοικιαστή και ιδιόκτητη, ανέφερε τονίζοντας ότι το σλόγκαν των κακοπληρωτών ενοικιαστών «ούτε πληρώνω ούτε φεύκω, παίρνει τέλος».
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού είπε ότι με τον προτεινόμενο νόμο ακόμα και ένα ενοίκιο να καθυστερήσει να πληρωθεί πέραν των 21 ημερών ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να αρχίσει τη διαδικασία έξωσης. Μετά την έναρξη της διαδικασίας ο ενοικιαστής έχει άλλες 14 ημέρες να αποπληρώσει τις οφειλές του ώστε να τερματιστεί η  διαδικασία έξωσης. Σε αντίθετη περίπτωση ο Δικαστής αποφασίζει εντός μερικών 24ωρων να εκδώσει διάταγμα έξωσης και μετά την έκδοση του διατάγματος ο ενοικιαστής θα έχει 90 ημέρες να παραδώσει το υποστατικό στον ιδιοκτήτη.
 
Ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως έγιναν αποδεκτές οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ για επιμήκυνση της περιόδου χάριτος στους 3 μήνες, καθώς ο νέος νόμος επιφέρει δραστικές αλλαγές στις εξώσεις.
 
Περαιτέρω ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ διευκρίνισε ότι ο νόμος θα αφορά καινούργιες υποθέσεις και όχι αυτές που είναι καταχωρημένες στο Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων. Είπε ακόμα πως παρατείνοντας την περίοδο χάριτος στις 90 ημέρες δεν υποβαθμίζουμε την ανάγκη οι ενοικιαστές να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
 
Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό ενσωματώθηκαν απαντήσεις σε αρκετούς προβληματισμούς που υπήρξαν και εισήχθησαν τροπολογίες ώστε να ρυθμιστεί το θέμα των εξώσεων,  κατά τρόπο που ιδιοκτήτης με επίκληση της μη καταβολής ενοικίου να μπορεί να ανακτήσει το ακίνητο του.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου διευκρίνισε πως η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά και μόνο τους μη συνεπείς ενοικιαστές.
 
Όπως διευκρινίστηκε από τους Βουλευτές μια διαδικασία που διαρκούσε μέχρι και 5 χρόνια τώρα θα ολοκληρώνεται μέσα σε 6 μήνες.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους