Ελληνική: Η κυπριακή Οικονομία θα συνεχίσει να μεγεθύνεται αλλά με βραδύτερο ρυθμό

Ετήσια μείωση 3,5% σημείωσε τον Νοέμβριο του 2019, ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου,  που δημιουργήθηκε  με βάση το μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009), και διαμορφώθηκε στις 111,3 μονάδες, μετά από μειώσεις 3.9% τον Οκτώβριο, και 4.0% το Σεπτέμβριο (χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα) συνεχίζοντας να σηματοδοτεί πτωτικές, αν και ασθενέστερες, πιέσεις στην οικονομική μεγέθυνση.

Οι καθοδικές πιέσεις στον ΣΠΟΔ οφείλονται κυρίως στη ετήσια μείωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στη ζώνη του ευρώ και στην ετήσια αύξηση της τιμής του πετρελαίου τον Νοέμβριο του 2019.  Σημειώνεται όμως ότι στο διεθνές περιβάλλον καταγράφηκαν ευνοϊκές εξελίξεις   (π.χ. των εμπορικών σχέσεων Κίνας-Αμερικής και θετικές ενδείξεις στους δείκτες βιομηχανικής παραγωγής στην Γερμανία) που αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την εξέλιξη του Δείκτη.  Στις εγχώριες εξελίξεις,   η  παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε μικρό ετήσιο αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης τον Οκτώβριο του 2019. Στον αντίποδα, η θετική ετήσια επίδοση των πλείστων εγχώριων δεικτών, ειδικότερα των αγορών με πιστωτικές κάρτες και οι αφίξεις τουριστών  μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, καθώς και των λιανικών πωλήσεων και του εγγεγραμμένου αριθμού αδειών οικοδομής μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 συνέβαλαν στην συγκράτηση της μείωσης του Δείκτη.

Επιγραμματικά, οι πρόσφατες ετήσιες καθοδικές τάσεις του ΣΠΟΔ οφείλονται  κυρίως στο  εξωτερικό περιβάλλον που σε συνδυασμό όμως με τη ετήσια θετική επίδοση των πλείστων εγχώριων μεταβλητών είναι συνεπείς με τις προβλέψεις διεθνών και εγχώριων οργανισμών για την κυπριακή οικονομία, η οποία αναμένεται να καταγράψει ισχυρούς μεν αλλά επιβραδυνόμενους δε ρυθμούς μεγέθυνσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΣΠΟΔ αποτελεί μια συνεργασία της Ελληνικής Τράπεζας με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τί είναι ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ)?
Ο δείκτης που έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα για τα σημεία καμπής των οικονομικών κύκλων δηλαδή τα σημεία μεταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας. Ο δείκτης αυτός αποτελείται από περισσότερες από μια μεταβλητές των οποίων οι αλλαγές τείνουν να προηγούνται των μεταβολών στη συνολική οικονομική δραστηριότητα και οι οποίες θα αξιολογούνται σε τακτική βάση.

Από τί μεταβλητές αποτελείται ο ΣΠΟΔ?
Οι μεταβλητές με χαρακτηριστικά προήγησης, επιλέχθηκαν από μια μεγάλη κατηγορία εγχώριων και διεθνών προπορευόμενων δεικτών, και είναι: η τιμή του πετρελαίου (Brent Crude), ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ζώνης του ευρώ, οι αφίξεις τουριστών, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων, ο δείκτης όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και ο αριθμός εγκεκριμένων αδειών οικοδομής.
 

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»