Εν αναμονή της έκθεσης της ΜΑΝΙΒΑΛ για τη φήμη της Κύπρου

Η δυσφήμηση της Κύπρου ως κράτους σε ζητήματα που αφορούν τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οι ενέργειες για περισσότερη διαφάνεια, τέθηκαν ξανά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών που συζήτησε σε αυτό το πλαίσιο τη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις κοινοτικές οδηγίες και τους κανονισμούς όπως και με τις υποδείξεις διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν τα φαινόμενα αυτά. 
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε πως στη συνεδρία που έγινε πριν ένα χρόνο, διαπιστώθηκε ότι ο έλεγχος γίνεται σε δύο επίπεδα, το ένα γίνεται από θεσμικά όργανα, όπως η Κεντρική Τράπεζα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Σύνδεσμος Τραπεζών, οι δικηγόροι και το δεύτερο επίπεδο είναι η ΜΟΚΑΣ που εξετάζει υποθέσεις είτε στη βάση υποψίας είτε στη βάση καταγγελίας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
 
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, είπε πως κατά την πρώτη συζήτηση του θέματος ζητήθηκε να εφαρμοστεί από όλες τις υπηρεσίες η 4η οδηγία που είναι αυστηρότερη από την προηγούμενη, αναφέροντας ότι αυτή υιοθετήθηκε.
 
Πρόσθεσε ότι έχουμε αργοπορήσει στην υιοθέτηση άλλης οδηγίας που έπρεπε να είχε εφαρμοστεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 και η οποία βρίσκεται στον Γενικό Ελεγκτή.
 
Συμπερασματικά ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως η Κύπρος από το 2012 – 2013 έχει στοχοποιηθεί ως παράδεισος φοροδιαφυγής και  παρόλο ότι έγιναν πολλά  και τεράστια βήματα μπροστά, έχουν κλείσει όλες οι τρύπες και η Κύπρος έπαψε να είναι πλέον παράδεισος φοροδιαφυγής, ωστόσο η κακή φήμη της Κύπρου δεν έχει αντιμετωπισθεί και αποκατασταθεί.
 
Με αυτό ως δεδομένο, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς καλούνται να αναλάβουν εκστρατεία αποκατάστασης της φήμης της Κύπρου ώστε να αποκατασταθεί και ως κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας και παροχής υπηρεσιών, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.
 
Ο κ. Ζαχαρίου είπε στη συνέχεια ότι αναμένεται η έκθεση της επιτροπής ΜΑΝΙΒΑΛ του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Φεβρουάριο του 2020.
 
Πρόσθεσε πως η αίσθηση της επιτροπής αξιολόγησης από την κυπριακή πλευρά είναι ότι έχουν γίνει θετικά βήματα που πρέπει να σημειωθούν στη συγκεκριμένη έκθεση. Εξήγησε ότι η Κύπρος κινήθηκε με έκθεση κινδύνων από το 2015 μέχρι 2017 η οποία εντόπισε τα κενά που συμπληρώθηκαν και συνέβαλε ώστε να υπάρχει πλέον ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο, ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους παροχής υπηρεσιών.
 
Ο κ. Ζαχαρίου είπε πως με πολιτικές και δράσεις και ενημέρωση σε διεθνές επίπεδο το κράτος μας πρέπει να ξεπλύνει το όνομα του, το οποία ακόμα δεν έχει ξεπλύνει.
  
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης