ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Επιτακτική ανάγκη η σύσταση οργάνων εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών

O Σύνδεσμος με μεγάλη ανησυχία παρατηρεί την υπερφόρτωση των δικαστηρίων με υποθέσεις αναστολής εκποιήσεων, αξιογράφων, κουρεμάτων που δικάζονται με εντατικούς ρυθμούς και όντως θαυμάζει τον ζήλο που επιδεικνύουν οι δικαστές. Πραγματικά επιτελούν το έργο τους καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να αποπερατώσουν τις υποθέσεις αυτές σε στενά χρονικά περιθώρια. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Οι πιο πάνω παρατηρήσεις αποτέλεσαν έναυσμα για έρευνα από την Νομική Επιτροπή του Συνδέσμου σχετικά με το τι γίνεται στις άλλες ευρο-χώρες. Από την έρευνα αυτή, διαπιστώθηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συσταθεί και στην Κύπρο επιτροπή επίλυσης διαφορών μεταξύ κατόχων αξιογράφων (επενδυτών) και τραπεζών, εφόσον σε όλες τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – εκτός Βουλγαρίας, Λετονίας, Ρουμανίας, έχουν ήδη συσταθεί επιτροπές/θεσμικά όργανα που λειτουργούν ως εργαλεία εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών μεταξύ ιδιωτών επενδυτών (retail investors) και τραπεζών/ παρόχων επενδυτικών προϊόντων, αναφορικά με θέματα που σχετίζονται με παραβάσεις καθηκόντων επιμέλειας και διαφάνειας των παρόχων επενδυτικών προϊόντων προς τους ιδιώτες επενδυτές.

Τα όργανα αυτά είναι μέλη του δικτύου FIN-NET το οποίο συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2001 με σκοπό την παροχή στους ιδιώτες επενδυτές εύκολης πρόσβασης σε εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών που σχετίζονται με επενδυτικές υπηρεσίες.  Στο δίκτυο αυτό υπάρχουν συνολικά 60 μέλη σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών), Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία.

Παραδείγματα προς μίμηση αποτελούν η Ιταλία και η Ισπανία που όπως φαίνεται από τον πίνακα που παραθέτουμε επέλυσαν το θέμα με τον τρόπο αυτό.
 
Χαρακτηριστικά ΙΤΑΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ
Ονομασία Arbitro per le Controversie Finanziare/ Securities and Financial Ombudsman Oficina de Atencion al Inversor/ Investor Assistance Office
Τύπος Δημόσιο όργανο/ συσταθέν δυνάμει νομοθετήματος Δημόσιο όργανο/ συσταθέν δυνάμει νομοθετήματος
Χρηματικό όριο ΕΥΡ500,000 -
Χρηματοδότηση Από δημόσιους πόρους Από δημόσιους πόρους
Κόστος για τον επενδυτή δωρεάν δωρεάν
Δεσμευτικότητα αποφάσεων Μη δεσμευτική σύσταση Μη δεσμευτική σύσταση
Μέσος όρος χρόνου επίλυσης 90 ημέρες μετά τη συλλογή όλων των απαραίτητων πληροφοριών 4 μήνες

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους