Υποχρεωτική η διαμόρφωση ειδικών χώρων σε επιχειρήσεις για μητρικό θηλασμό

Το Υπουργείο Υγείας ετοίμασε Προσχέδιο Κανονισμών με τίτλο «οι περί της Θέσπισης Προδιαγραφών Δημιουργίας Ειδικά Διαμορφωμένων Χώρων Μητρικού Θηλασμού ή/και Άντλησης Γάλακτος σε Χώρους όπου Εργάζονται Μητέρες Κανονισμοί του 2019».

Το προσχέδιο ετοιμάστηκε σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή για την Προστασία, την Προαγωγή και την Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού βάσει των προνοιών του «ο περί της Προώθησης και Προστασίας του Μητρικού Θηλασμού Νόμος του 2018» και στοχεύουν στο να καθορίσουν τις προδιαγραφές δημιουργίας ειδικά διαμορφωμένων χώρων μητρικού θηλασμού ή/και άντλησης γάλακτος σε χώρους όπου εργάζονται μητέρες.

 Συγκεκριμένα, οι προδιαγραφές για τους χώρους μητρικού θηλασμού ή/και άντλησης γάλακτος σε χώρους όπου εργάζονται μητέρες περιγράφονται σε παράρτημα του προσχεδίου ως εξής:

 1. Καθαρό, ήσυχο δωμάτιο, κατά προτίμηση να μπορεί να κλειδώνει για να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα της μητέρας.   1.1. Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε χώρος όπως π.χ. η κουζίνα ή ένα γραφείο και οπωσδήποτε όχι ο χώρος αποχωρητηρίου ή άλλος χώρος που χρησιμοποιείται από το κοινό.

 2. Να υπάρχει διαθέσιμη πρίζα ηλεκτρικού ρεύματος, καθαρό τραπέζι ή άλλη καθαρή επιφάνεια για τοποθέτηση των αναγκαίων εργαλείων/ εξαρτημάτων/ αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται από τη θηλάζουσα και μια πολυθρόνα ή αναπαυτική καρέκλα.  
 
3. Να υπάρχει εύκολη πρόσβαση της μητέρας σε ψυγείο για ασφαλή αποθήκευση του μητρικού γάλακτος.

3.1. Το ψυγείο μπορεί να βρίσκεται σε άλλο χώρο και όχι απαραίτητα εντός του δωματίου που χρησιμοποιείται από τη θηλάζουσα για την άντληση γάλακτος. Μπορεί να είναι ένα κοινό ψυγείο προσωπικού που χρησιμοποιείται για συντήρηση των τροφίμων τους.   4. Να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε νεροχύτη και μέσα καθαριότητας για πλύσιμο των χεριών και των εργαλείων/ εξαρτημάτων άντλησης του μητρικού γάλακτος.

 4.1. Μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε άλλο καθαρό χώρο όπως η κουζίνα ή η τραπεζαρία προσωπικού αλλά οπωσδήποτε όχι στο αποχωρητήριο.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το Προσχέδιο Κανονισμών με τίτλο: «οι περί της Θέσπισης Προδιαγραφών Δημιουργίας Ειδικά Διαμορφωμένων Χώρων Μητρικού Θηλασμού ή/και Άντλησης Γάλακτος σε Χώρους όπου Εργάζονται Μητέρες Κανονισμοί του 2019». 

 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή