Η Βουλή αφαίρεσε την εξουσία από το Υπουργικό να αποξενώνει ή εκμισθώνει κρατική γη για επενδύσεις

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο πρόταση νόμου με τον οποίο καταργεί τη δυνατότητα του Υπουργικού Συμβουλίου να παραχωρεί, εκμισθώνει, ανταλλάσσει ή άλλως πως αποξενώνει οποιαδήποτε ακίνητη ιδιοκτησία της Δημοκρατίας, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για σκοπούς δημόσιας ωφέλειας. 
 
Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Κωστή Ευσταθίου εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και Γιώργου Περδίκη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών προς την Ολομέλεια της Βουλής, με τον ψηφισθέντα νόμο τα αναφερόμενα στην υπό τροποποίηση βασική νομοθεσία τεμάχια κρατικής γης, τα οποία αφορούσαν τη διαπραγμάτευση στο παρελθόν για συνομολόγηση συμφωνίας όσον αφορά την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων στη Δημοκρατία, η οποία δεν υλοποιήθηκε, εντάσσονται πλέον στην υπόλοιπη ακίνητη ιδιοκτησία της Δημοκρατίας δυνάμενα να τύχουν αποξένωσης μόνο υπό όρους, περιορισμούς, προϋποθέσεις και κριτήρια που καθορίζονται σε κανονισμούς. 
             
Στην έκθεση προστίθεται ότι οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Οικονομικών συμφώνησαν με τις πρόνοιες της πρότασης νόμου και επισήμαναν ότι με την κατάργηση της πιο πάνω αναφερόμενης εξουσίας του Υπουργικού Συμβουλίου καθίσταται μη επιτρεπτή η παραχώρηση σε οποιονδήποτε ακίνητης ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας για σκοπούς επενδύσεων.
 
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε στην Ολομέλεια ότι η πρόταση νόμου κατατέθηκε μετά τη χαμηλή εκτίμηση τεμαχίων κρατικής γης από το κτηματολόγιο και ειδικά του τεμαχίου απέναντι από το πρώην Χίλτον, που εκτιμήθηκε στα 5 εκ. ευρώ.
 
Η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως ψηφίζουμε για συγκεκριμένο ακίνητο, του οποίου η εκτίμηση ήταν σε εξευτελιστική τιμή. Πρόθεση είναι να διαγραφεί από τον πίνακα Β ώστε να μην μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο να το αποξενώσει.
 
Ο κ. Περδίκης είπε πως δικαιώνεται μετά από 10 χρόνια καθώς ήταν ο μόνος που καταψήφισε τον νόμο για την εκχώρηση κρατικών τεμαχίων για επενδύσεις. Κάνοντας λόγο για αβυσσαλέα κατάρρευση της τιμής του ακινήτου, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να υπερασπιστεί το κύρος της Βουλής, καθώς, όπως ανέφερε, η Βουλή αναμένει από τον Διευθυντή του Κτηματολογίου ενημέρωση για την έρευνα που διενήργησε όταν απέδωσε τη χαμηλή εκτίμηση σε λάθος.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου αφού ανέφερε πως το τεμάχιο προοριζόταν για ανέγερση κτηρίου για το Υπουργείο Αμυνας, χαριτολογώντας είπε πως αφού η εκτίμηση είναι 5 εκ. δίνουμε και 10 εκ. να το αγοράσουμε και να κάνουμε τη Βουλή εκεί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους