Σημαντική υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο

Μείωση 2,9% παρουσίασε τον Οκτώβριο το οικονομικό κλίμα, ωθούμενο πτωτικά από την αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και σε επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. 
 
Ειδικότερα, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) που καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, υποχώρησε στις 109,8 μονάδες τον Οκτώβριο από 112,7 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηναία μείωση κατά το τρέχον έτος.
 
«Η μείωση οφείλεται κυρίως σε αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και σε υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης», αναφέρει το ΚΟΕ.
 
Σύμφωνα με το ΚΟΕ, στις υπηρεσίες οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν λιγότερο θετικά την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση και τη ζήτησή τους, και αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.
 
Η διαμόρφωση αρνητικότερου κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές ήταν αποτέλεσμα πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα, καθώς και αποδυνάμωσης των προθέσεων των καταναλωτών για μεγάλες αγορές.

Αντίθετα, το επιχειρηματικό κλίμα στη μεταποίηση σημείωσε άνοδο, κυρίως λόγω πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.
 
Στο λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με το ΚΟΕ, το κλίμα υποχώρησε οριακά λόγω προς τα κάτω αναθεώρησης των προσδοκιών για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου.
 
Τέλος, στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα οριακά αρνητικά επίπεδα του περασμένου μήνα, αφού η βελτίωση της τρέχουσας κατάστασης αντισταθμίστηκε από επιδείνωση των εκτιμήσεων για τη μελλοντική απασχόληση στον κλάδο.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός