Aνέβηκε 3 θέσεις η Κύπρος στην παγκόσμια κατάταξη στη διευκόλυνση του επιχειρείν

Αναβαθμισμένο παρουσιάζεται το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Κύπρο με βάση και την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2020». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η χώρα μας έχει εξασφαλίσει υψηλότερη συνολική βαθμολογία (73,4 μονάδες) ανεβαίνοντας 3 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ στην προηγούμενη έκθεση είχε υποχωρήσει 4 θέσεις, ανεβαίνοντας από την 57η στην 54η θέση της γενικής κατάταξης, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια είχε καταφέρει να κατατάσσεται ανάμεσα στις δέκα οικονομίες με την πιο αξιοσημείωτη βελτίωση επιδόσεων σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η Κύπρος επικρίνεται για το γεγονός ότι έχει καταστήσει την αποπληρωμή φορολογιών αρκετά δύσκολο λόγω της αυξημένης συχνότητας και του αριθμού ελέγχων ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων σε ΦΠΑ. Ταυτόχρονα, η καταβολή φόρων έγινε λιγότερο δαπανηρή μετά την εισαγωγή των πλασματικών εκπτώσεων από φόρο επιτοκίου και την αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου επί ακινήτων.
 
«Doing Business Report»
Πρόκειται για έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει σαν στόχο την βελτίωση της επιχειρηματικότητας. Διεξάγει έρευνα και μετρήσεις σε 190 χώρες του κόσμου στη βάση δέκα δεικτών, ως προς τις δυνατότητες επιχειρείν που προσφέρει κάθε μία από αυτές. Μετρά τμήματα των οικονομιών, όπως είναι η δυνατότητα απόκτησης οικοδομικής άδειας, η προστασία που προσφέρεται στους μικροεπενδυτές, η ταχύτητα και η ευκολία ίδρυσης μιας επιχείρησης, η ευχέρεια στην λήψη πιστώσεων κ.ά. Μέσα από μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, καταλήγει στην κατάταξη των χωρών ως προς τις δυνατότητες (ή την ευκολία) επιχειρηματικότητας (Ease of Doing Business). Αποτελεί εργαλείο για επενδυτές ως προς το ποια εμπόδια θα αντιμετωπίσουν σε συγκεκριμένη χώρα που υπάρχει περίπτωση να υλοποιήσουν κάποια επένδυση. Επίσης χρησιμοποιείται και από τους εκάστοτε τοπικούς (μεγάλους) επενδυτές σαν οδηγός άσκησης πιέσεων σε πολιτικούς για βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
 
ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Δημιουργία νέας επιχείρησης (+) 5 ημέρες για την εγγραφή εταιρείας
Η έναρξη μιας επιχείρησης στην Κύπρο απαιτεί πέντε διαδικασίες που διαρκούν πέντε ημέρες με χρέωση που ανέρχεται στο 5,6% του Κατά Κεφαλήν Εισοδήματος (ΚΚΕ) και με καταβεβλημένο ελάχιστο κεφάλαιο 0% του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, η Κύπρος κατατάσσεται στην 50η θέση.
 
Οικοδομικές άδειες (-) 507 ημέρες για την αδειοδότηση και λειτουργία εγκαταστάσεων
Για την ανέγερση αποθήκης απαιτούνται οκτώ διαδικασίες με διάρκεια 507 ημερών και χρέωση 0,9 % της αξίας της αποθήκης. Συγκεκριμένα, η Κύπρος κατατάσσεται στην 125η θέση. 
 
Ηλεκτρική ενέργεια (-) 137 ημέρες για την εγκατάσταση και παροχή ηλεκτρισμού
Η εγκατάσταση και παροχή ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί πέντε διαδικασίες με διάρκεια 137 ημέρες και χρέωση 116,6% του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, η Κύπρος κατατάσσεται στην 75η θέση. Παράλληλα, με μέγιστη κλίμακα το οκτώ η Κύπρος βαθμολογείται με οκτώ σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και τη διαφάνεια στην τιμολόγηση ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Εγγραφή Ακίνητης Ιδιοκτησίας (+) 9 ημέρες για την εγγραφή
Η εγγραφή ακίνητης περιουσίας απαιτεί επτά διαδικασίες με διάρκεια εννέα ημέρες και με κόστος 7,7% της αξίας του ακινήτου. Συγκεκριμένα, η Κύπρος κατατάσσεται στην 71η θέση. Θετικά αποτιμάται το γεγονός ότι επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων διαμέσου της ψηφιοποίησης του συστήματος.
 
Παροχή πίστωσης (-) Υψηλό επίπεδο προστασίας δανειστών & δανειζόμενων
Αρκετά ικανοποιητικό κρίνεται το επίπεδο διαθεσιμότητας πιστωτικών πληροφοριών και τα δικαιώματα δανειστών και δανειζόμενων στην Κύπρο. Συγκεκριμένα η χώρα μας καταλαμβάνει τη 80η θέση. Θετικά αντικρίζεται η δημιουργία δημόσιου γραφείου πιστωτικής πληροφόρησης (ΓΠΠ) και ιδιωτικών ΓΠΠ καθώς και η υποχρεωτική υποβολή δεδομένων στο δημόσιο και ιδιωτικά ΓΠΠ από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών, Κεντρική Τράπεζα, Αστυνομία, Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, Τμήμα ΦΠΑ, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και από κοινωφελείς εταιρείες.
 
Προστασία επενδυτών (+) Υψηλή προστασία μικρομετόχων
Ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών στην Κύπρο καταγράφει η έκθεση ιδιαίτερα με την απαίτηση για περισσότερη διαφάνεια στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών. Εξού και η 21η θέση που κατέχει.
 
Πληρωμή φόρων (+) χαμηλή και εύκολη καταβολή φορολογίας
Το ολικό ποσοστό φόρων/εισφορών που καλούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις από το 2ο έτος λειτουργίας τους ανέρχεται στο 22,4% επί των κερδών τους. Συγκεκριμένα η Κύπρος καταλαμβάνει την 29η θέση. Παράλληλα, η Κύπρος διαθέτει απλοποιημένο σύστημα συμμόρφωσης καταβολής φόρων με την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής εγγράφων και την ηλεκτρονική πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
 
Διασυνοριακό εμπόριο (-) Υψηλό κόστος και χρονοβόρες διαδικασίες
Περισσότερες ώρες χρειάζονται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα σύνοτα τόσο για τις εισαγωγές όσο και τις εξαγωγές σε σχέση με το μέσο που καταγράφεται στις χώρες του ΟΟΣΑ, καθώς υψηλότερο είναι και το κόστος ετοιμασίας των σχετικών εγγράφων. Συγκεκριμένα η Κύπρος καταλαμβάνει την 50η θέση.
 
Εκτέλεση συμβολαίων (-) χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες
Η επίλυση εμπορικής διαφοράς ενώπιον δικαστηρίου διαρκεί 1.100 μέρες με το κόστος ολοκλήρωση της διαδικασίας να φθάνει το 16,4% επί του συνόλου της απαίτησης, ενώ κάτω από τη βάση βαθμολογείται η ποιότητα δικαστικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα η Κύπρος βρίσκεται στην 142η θέση.
 
Κλείσιμο επιχείρησης (-) ισχυρό νομικό πλαίσιο
Η διαδικασία κλεισίματος και εκκαθάρισης επιχείρησης διαρκεί γύρω στον ενάμισι χρόνο στην Κύπρο με το ανακτηθέν ποσό για τους πιστωτές να ανέρχεται στο 79,4% και το δείκτη αντοχής θεσμικού πλαισίου να φτάνει στο 10,5 με μέγιστο βαθμό το 16. Συγκεκριμένα η Κύπρος βρίσκεται στη 31η θέση.
 

Δειτε Επισης

Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
Στο Λονδίνο σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης για προώθηση επενδύσεων
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βιώσιμο μέχρι το 2080 και δεν κινδυνεύει το ΤΚΑ-Θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό
Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή