Ορατός ο κίνδυνος αποπληρωμής κρατικών εγγυήσεων €112,25 εκατ.

Ορατός είναι ο κίνδυνος το κράτος να κληθεί να αποπληρώσει κρατικές εγγυήσεις ύψους €112,25 εκατ. που σχετίζονται με την παραχώρηση δανείων σε φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με έκθεση Δημοσιονομικών κινδύνων για τα πιο πάνω δάνεια, οι εξασφαλίσεις που παραχωρήθηκαν κατά τη λήψη του δανείου ήταν ακίνητη περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε καταβολή Κυβερνητικής Εγγύησης για την πιο πάνω κατηγορία δανείων, πιθανώς να μην ανακτηθεί λόγω μη ύπαρξης ουσιαστικών εξασφαλίσεων.

Σημειώνεται επίσης πως για 423 δάνεια, συνολικού υπολοίπου στις 31 Μαρτίου 2019 €40.387.913 έχουν κληθεί οι Κυβερνητικές τους Εγγυήσεις, αλλά δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, ενώ για άλλα 43 Μη Εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία είχε κληθεί η Κυβερνητική Εγγύηση τους και έχει πληρωθεί, παραμείνει ένα μικρό υπόλοιπο της τάξης του €79.015.

Η έκθεση επισημαίνει πως λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων δανείων (περίπου €112,25 εκατ. στις 31 Μαρτίου 2019), το γεγονός ότι από τα πιο πάνω Μη Εξυπηρετούμενα δάνεια, 466 δάνεια συνολικού υπολοίπου €40,47 εκατ. στις 31 Μαρτίου 2019 έχει ήδη κληθεί η Κυβερνητική Εγγύηση τους, και τον κίνδυνο να κληθούν και άλλες Κυβερνητικές Εγγυήσεις Μη Εξυπηρετούμενων δανείων, πέραν από αυτές που έχουν ήδη κληθεί (ειδικά εγγυήσεις δανείων τα οποία έχουν τερματιστεί εδώ και αρκετό καιρό και παραμένουν σε εκκρεμότητα), ο κίνδυνος καταβολής ποσού μεταξύ €40,5 εκατ. - €112,25 εκατ. στο άμεσο μέλλον είναι ορατός.
 
Μέτρα Μετριασμού των Κινδύνων
Ο κίνδυνος αποπληρωμής υφιστάμενων Κυβερνητικών Εγγυήσεων (ειδικά για τα δάνεια που έχει κληθεί η Κυβερνητική Εγγύηση τους και για τα δάνεια τα οποία έχουν τερματιστεί εδώ και αρκετό καιρό) είναι μεγάλος. Σε αυτό το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση μπορεί μόνο να μειώσει την όποια πιθανή ζημιά της, μέσω διαδικασιών ανάκτησης των καταβληθέντων ποσών από τους πρωτοφειλέτες / εγγυητές του δανείου.

Παρόλο που οι διαδικασίες αυτές είναι και χρονοβόρες και δαπανηρές και ορισμένες φορές το κόστος
ανάκτησης μπορεί να μην είναι το αναμενόμενο, εντούτοις οι διαδικασίες ανάκτησης μπορεί να επιφέρουν κάποια έσοδα που θα μειώσουν τις ζημιές της Κυβέρνησης από την καταβολή Εγγυήσεων που έχουν κληθεί ή που αναμένεται να κληθούν για πληρωμή.

Επίσης, για μετριασμό της πιστωτικής έκθεσης της Κυβέρνησης από τα Εγγυημένα, Μη Εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουν ετοιμαστεί διάφορα Σχέδια μέσω των οποίων θα παραχωρούνται στους πρωτοφειλέτες κίνητρα αναδιάρθρωσης των δανείων τους με σταδιακή μακροχρόνια αποπληρωμή τους ή/και άμεση αποπληρωμή των υπολοίπων αυτών με μερική διαγραφή.

Για τις νέες Κυβερνητικές Εγγυήσεις που παραχωρούνται με την νέα πολιτική της Κυβέρνησης, ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιάς στο μέλλον έχει μειωθεί αφού:
- έχει δημιουργηθεί ένα πιο ορθολογιστικό πλαίσιο διαχείρισης των Κυβερνητικών Εγγυήσεων,
- οι νέες Κυβερνητικές Εγγυήσεις που παραχωρούνται έχουν μειωθεί κατά πολύ αφού αυτές παραχωρούνται στη βάση κριτηρίων,
- οποιαδήποτε αιτήματα παραχώρησης νέων Εγγυήσεων αξιολογούνται, τόσο από οικονομικής άποψης του δανειολήπτη όσο και από πλευράς πιστωτικών κινδύνων, προτού εγκριθεί οποιοδήποτε αίτημα, και 
- γίνεται πιο επισταμένη και συνεχής παρακολούθηση των Μη Εξυπηρετούμενων δανείων. Στα πλαίσια αυτά οι απευθείας επαφές με τους δανειολήπτες και τα εμπλεκόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους