Διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στο Καζακστάν

Τις δυνάμεις του με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με στόχο την προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και επιχειρηματικού κέντρου, ενώνει ξανά ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus).
 
Ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Π. Μιχαήλ, συμμετείχε στην επίσημη αποστολή του Προέδρου της Βουλής στο Καζακστάν, επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23-25 Σεπτεμβρίου με την ευκαιρία της 4ης Συνάντησης Προέδρων Κοινοβουλίων των Ευρασιατικών χωρών και με θέμα «Ευρύτερη Ευρασία: Διάλογος, Εμπιστοσύνη, Συνεργασία». Αυτή ήταν η τρίτη φορά που ο κ. Μιχαήλ συμμετείχε σε επίσημη αποστολή του Προέδρου της Βουλής. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του κ. Μιχαήλ στην επίσημη αποστολή που συνόδευσε τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, στην Ιρλανδία τον Ιανουάριο του 2019 καθώς και στην επίσημη αποστολή στην Αίγυπτο τον Απρίλιο του 2019.
 
Με αυτόν τον τρόπο θεσμοθετείται πλέον η συμμετοχή του Οργανισμού στις επίσημες αποστολές του Προέδρου της Βουλής, ως του κατ’ εξοχήν αρμόδιου φορέα για την προώθηση και ανάδειξη της Κύπρου στο εξωτερικό ως προορισμού για επενδύσεις και εγκατάσταση της ευρωπαϊκής βάσης εταιρειών διεθνών δραστηριοτήτων.
 
Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Καζακστάν, ο Πρόεδρος της Βουλής, συνοδευόμενος πάντα από τον Πρόεδρο του Invest Cyprus, είχε μεταξύ άλλων συναντήσεις με τους Καζακστανούς ομολόγους του, κ. Nurlan Nigmatulin, Πρόεδρο της Βουλής του Καζακστάν και κα Dariga Nazarbayeva, Πρόεδρο της Γερουσίας, καθώς και με άλλους υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους της χώρας και επιχειρηματικούς παράγοντες. Ακόμη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την ηγεσία του αντίστοιχου Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων του Καζακστάν (Kazakh Invest), στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τρόποι ενδυνάμωσης των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα επενδύσεων. Ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε εκτενώς στη στενή συνεργασία Κυβέρνησης, Βουλής και Invest Cyprus στην προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος της Κύπρου, καθώς και στον ρόλο του Οργανισμού, ως του σημείου επαφής και παροχής πολυδιάστατης υποστήριξης στους ξένους επενδυτές, όχι μόνο στα αρχικά στάδια διερεύνησης επενδυτικών ευκαιριών, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια δραστηριοποίησής τους στην Κύπρο.
 
Επιπρόσθετα, η κυπριακή αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επαφές με εκπροσώπους του πανεπιστημίου Nazarbayev, του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Κέντρου και του Διεθνούς Κέντρου Νεοφυών Επιχειρήσεων Πληροφορικής της Αστάνα. Συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως, μεταξύ άλλων, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τα επενδυτικά ταμεία, την εκπαίδευση και την καινοτομία. Ψηλά στους τομείς προτεραιότητας του Invest Cyprus και σε πλήρη συνάρτηση με τους αναπτυξιακούς στόχους της κυβέρνησης και της Βουλής για προώθηση της ψηφιακής οικονομίας, βρίσκεται η προσέλκυση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής για την ίδρυση έδρας ή τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο.
 
 
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Invest Cyprus εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τα αποτελέσματα των επαφών που πραγματοποιήθηκαν στο Καζακστάν, αλλά και για τη συνεργασία που αναπτύσσεται πλέον ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων. «Ως κρατική εταιρεία, ο Invest Cyprus, αποτελεί τον επίσημο εκφραστή της πολιτικής επενδύσεων της Δημοκρατίας και τον πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό σε θέματα προώθησης της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού για επενδύσεις και εγκατάσταση της ευρωπαϊκής βάσης πολυεθνικών εταιρειών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι σημαντικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής στο Καζακστάν θα έχουν επωφελή αποτελέσματα για τον τόπο και την ευρύτερη προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων προστιθέμενης αξίας. Σημαντικό όφελος της επίσκεψής αυτής αποτελεί και η επαναβεβαίωση της βούλησης του Προέδρου της Βουλής του Καζακστάν για επικύρωση της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που υπογράφηκε προ λίγων μηνών από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών»  Τέλος, ο κ. Μιχαήλ αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει προς τον Invest Cyprus, εξέφρασε την προθυμία του Οργανισμού για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας του με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσβλέποντας σε μελλοντικές συνέργειες που θα προκύψουν κατά την εξερεύνηση νέων αγορών.

Δειτε Επισης

Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας